miercuri, 23 februarie 2011

Cum sa-ti stresezi colegii de birou

- Ignora primii cinci colegi care iti dau "Buna dimineata"...
- Incepe ziua de lucru prin a potrivi toate ceasurile din firma! Nu conteaza ca sunt in alte birouri si nici ca sunt agatate la 2,5 m inaltime pe perete...
- Mergi in lateral spre copiator sau batand pas de defilare...
- Adreseaza-te cat mai incoerent poti unui subordonat si sfarseste fraza intrebandu-l: "Ai inteles? N-as vrea sa fiu nevoit sa-ti spun a doua oara!"
- Intra intr-un birou in care niste colegi tin o sedinta si, in timp ce toata lumea te priveste cu iritare crescanda, stinge si aprinde lumina repede, de vreo zece ori...
- Timp de o ora adreseaza-te tuturor celorlalti cu Gigel...
- Pleaca din mijlocul unei intalniri importante, dar nu inainte de a anunta pe toata lumea ca te duci la WC sa faci pipi...
- In timp ce colegul de birou e plecat la masa, muta-i scaunul in lift...
- Noteaza in agenda unui coleg "Ora 10 a.m. - Sa nu uit sa verific cum imi sta in colanti"...
- Umbla cu tastatura in brate prin firma si abordeaza orice coleg "Nu vrei sa facem schimb?"
- Repeta urmatorul dialog cu aceeasi persoana de cel putin zece ori, la intervale scurte "Auzi si tu? Ce? Gata, nu se mai aude!"
- Vorbeste cu accent (frantuzesc, moldovenesc, ardelenesc...) in mijlocul unei conferinte importante...
- Gaseste aspiratorul si fa curat numai in jurul biroului tau! Cel putin doua ore...
- Intreaba-ti singura colega necasatorita, cel putin la doua zile: "Da' tu nu te mai mariti?"...
- Nu uita ca atunci cand pleci seara de la birou sa le urezi celor care mai au de lucru "Noapte buna!"
- Probabil n-o sa poti sa-ti stergi ochelarii de cravata sefului... Dar poti altceva: cand te roaga sa-i aduci un raport, spune-i: "Numai o clipa, sa ma incalt la loc!"

Probleme la serviciu

Munca asidua poate aduce multe satisfactii, inclusiv materiale, dar poate duce si la afectiuni psihice dintre cele mai diverse precum anxietatea, depresiile, atacuri de panica, ipohondrie etc.

Insa daca ajungi sa vorbesti de astfel de afectiuni la locul de munca, atunci nu ai prea multe alegeri de facut:
1. du-te acasa poate ai nevoie de o pauza; ia-ti o vacanta etc.
2. schimba locul de munca cu altul mai putin stresant;
3. schimba postul in aceeasi companie, in felul asta mai scapi si de colegii care te supara, sefi etc;
4. cel mai important: Du-te la un psiholog, dar ai grija! Daca afla colegii tai de munca o sa fii considerat pe langa isteric, bolnav cu capul si alte de-astea si putin nebun
5. Locul de munca trebuie sa aduca doar bani si atat! De aia esti acolo… proiectele la care lucrezi nu sunt ale tale personale, iar banii companiei nu sunt si banii tai. Tu esti doar un salariu +/- un procent acolo…

Pasi de nebunie

Faci primul pas atunci cand lumea iti spune ca vezi lucruri care nu exista. Faci al doilea pas atunci cand iti convingi creierul sa nu mai vada acele lucruri care nu exista. Faci al treliea pas atunci cand iti convingi creierul sa nu mai vada lucruri care de fapt exista! Acestia sunt pasi de nebunie dulce.

joi, 17 februarie 2011

SUCURI NATURALE

SUCURI NATURALE

Sucurile de fructe si legume avand valoare energeticã redusã, pot înlocui alimentele concentrate si hipercalorice, reducand astfel substantial nivelul energetic al ratiei alimentare, fãrã a diminua volumul mesei. Dacã 100 gr de paine oferã 230-250 calorii, aceeasi cantitate de pepeni galbeni sau rosii dau 30-40 calorii. Dacã 100 gr smantanã dau 200-300 calorii, aceeasi cantitate de mere, pere sau prune, furnizeazã 71-80 calorii.  
In continuare sunt prezentate cateva proprietati ale sucurilor din fructe si legume:
  • Sucurile scad colesterolul din sange si din bilã, prevenind concentrarea si precipitarea lui în colecist, sub formã de calculi. In acelasi timp sucurile dezintegreazã acidul uric, prevenind pe aceastã cale formarea calculilor renali, pe bazã de urati.
  • In bolile renale, care evolueazã cu cresterea retentiei de apã, ca si în acelea cu retentie de substante azotate în sange (uree si acid uric), aceleasi sucuri prin actiunea lor diureticã împiedicã acest inconvenient.
  • Tot prin efectul diuretic al sucurilor de fructe si legume se influenteazã favorabil si evolutia insuficientei cardiace; totodatã vitaminele si zaharurile naturale continute de fructe si unele zarzavaturi tonificã muschiul inimii, crescandu-i astfel puterea de contractie.
  • Sucul de struguri poate acoperi 90-95% din necesitãtile de vitamina C ale organismului.
  • Sucul de rosii este bogat în acid ascorbic, vitamina C, apoi în caroten, fier, potasiu. Acest suc stimuleazã secretiile digestive, motiv pentru care luat înainte de masã este aperitiv, ca si sucul de telinã. Sucul de rosii reprezintã o bãuturã reconfortantã, cu indicatii speciale în anemii si convalescentã.
  • Sucul de varzã albã reprezintã la randul sãu un bogat rezervor de vitamina C, de derivati sulfurosi cu marcatã activitate antimicrobianã, ca si de sãruri. Contine un principiu activ cu actiune antitiroidianã, ca si un factor cicatrizant în ceea ce priveste ulcerele gastroduodenale, factor indentificat de cercetãtori americani încã din 1956 si denumit de cãtre acestia vitamina U.
  • Sucul de morcovi impresioneazã prin cantitãtile mari de caroten, motiv pentru care se bucurã de mare trecere în toate bolile tributare lipsei sau insuficientei de vitamina A din organism.
  • Sucul de ridichi negre dã rezultate excelente în colecistitele si anginocolitele cronice, mai ale însotite de constipatie, exercitand efecte benefice asupra peristaltismului intestinal, ca si asupra musculaturii netede a canaliculelor biliare, usurand în felul acesta secretarea bilei.
Sucul de cartofi

Se obtine la fel ca si celelalte sucuri, prin centrifugarea tuberculilor foarte bine spalati in prealabil. Este recomandat sa fie consumat atunci cand este foarte proaspat, altfel el oxidandu-se rapid si pierzandu-si o parte din calitatile terapeutice. Constituie unul din cele mai blande remedii din gama pe care o vom prezenta acum, avand efecte calmante,
antiacide si usor depurative. Ce il face atunci un medicament puternic? Studii recente au aratat ca sucul foarte proaspat de cartof contine anumite substante inrudite cu cortizonul, care au efecte de inhibare a dezvoltarii tumorilor, de oprire a proliferarii virusurilor hepatice, efecte hipotensoare si... anticonceptionale. Sa vedem in continuare mai multe
despre aplicatiile acestui remediu: Obezitate - o jumatate de pahar de suc de cartofi
baut cu un sfert de ora inainte de fiecare masa (indiferent cat de saraca din punct de vedere cantitativ ar fi) are efecte de inhibare a apetitului alimentar foarte puternice. Mai mult, acest remediu stimuleaza din plin procesele de eliminare, ceea ce determina o accelerare a procesului de slabire. Hepatita virala A, B, C - se bea de doua ori pe
zi o combinatie formata dintr-un sfert de pahar (50 ml) de suc de patrunjel si trei sferturi de pahar (150 ml) de suc de cartofi. Cura dureaza vreme de 30 de zile, cu o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. Efectele in tratarea hepatitelor, cronice sau acute, sunt cu adevarat extraordinare.
Constipatii usoare, reumatism - se bea jumatate de litru de suc de cartofi pe parcursul unei zile, timp de 2-3 saptamani. Pentru a face gustul mai suportabil, se poate adauga si suc de morcov. Scorbut - sucul de cartofi este in aceasta
afectiune unul din cele mai puternice si mai rapide remedii cunoscute. Se bea un pahar pe zi, in timpul sezonului rece.
Cancerul gastric - se bea cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de cartofi de 3-4 ori pe zi. Pentru un gust mai bland si un efect mai puternic, se dilueaza cu suc de morcov. Efecte si mai puternice se obtin cu urmatoarea combinatie, care are o
eficienta foarte mare si in cazul gastritei. Se face urmatorul amestec de sucuri: 100 ml cartofi + 100 ml varza + 500 ml morcov. Se bea aceasta cantitate pe parcursul unei zile.
In ciuda gustului destul de greu de suportat, acest amestec, baut in cure de 20 de zile, are efecte exceptionale in aceasta categorie de afectiuni. Daca simtiti ca va este greu sa beti foarte mult din aceasta combinatie, puteti injumatati cantitatea zilnica.




Sucul de sfecla rosie

Terapeutul austriac Rudolf Breuss considera acest suc drept unul din cele mai puternice remedii in tratarea cancerului si a leucemiei. Tuturor pacientilor slabiti, anemici sau care nu aveau pofta de mancare le prescria o cura cu acest suc, pe care il recomanda sa fie baut cu lingurita, pentru a avea efecte mai puternice. Anemie, slabiciune generala a organismului - se bea pe parcursul unei zile un pahar de suc, in reprize, pe cat posibil inainte de masa cu minimum o jumatate de ora.
Gripa - se beau 1-2 pahare de suc de sfecla rosie pe zi. Acest remediu are efecte antifebrile, tonice si mareste rapid capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiei. Alergie - se bea pe stomacul gol cate un sfert de pahar de suc de sfecla rosie, diluat cu suc de morcov, de 2-3 ori pe zi. O cura dureaza 30 de zile si are o eficienta extraordinara in cazul alergiilor la polen si la praf. O combinatie contra cancerului si leucemiei - se amesteca: 50 ml patrunjel + 100 ml sfecla + 400 ml morcov + 1 lingurita suc de lamaie. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile, in cure de minimum o luna.

Sucul de ceapa

Este atat de puternic, incat nu poate fi consumat decat in doze mici (maximum 50 ml pe zi) si in combinatie cu miere sau cu alte sucuri, cum ar fi cel de morcov. Poate fi considerat un adevarat panaceu in bolile respiratorii, in diabet, in infectiile urinare si renale, precum si in anumite dereglari hormonale. Este un puternic antiinfectios, elimina parazitii intestinali, stimuleaza in mod deosebit activitatea rinichilor. Iata incontinuarecateva dintre bolile in care este deosebit de eficient: Viermi intestinali (ascaris, tenie) - 2 linguri de suc de ceapa se dizolva intr-un pahar de lapte. Se beau doua asemenea doze, dimineata si seara, pe stomacul gol. O cura dureaza minimum 10 zile.
Preventiv, se administreaza copiilor expusi la infectia cu paraziti intestinali o doza la 3-4 zile.
Ascita - se bea zilnic jumatate de pahar de lapte, in care au fost dizolvate 3-4 lingurite de suc proaspat de ceapa. ---Diabet - la o ora dupa masa, se beau 2 linguri de
suc de ceapa diluate in jumatate de pahar de suc de morcov.
Tratamentul se face vreme de minimum trei saptamani, timp in care, in cazul pacientilor insulino-dependenti, glicemia va fi verificata regulat, pentru a se ajusta doza zilnica de insulina. Astm, bronsita, tuse - se amesteca doua linguri de suc de ceapa cu patru linguri de miere. Se administreaza acest remediu pe parcursul unei zile. Infectii renale si urinare(cistita) recidivante - intr-un pahar de suc de morcov se adauga 2 linguri de suc de ceapa si 6 linguri de suc de telina. Se beau 2-3 asemenea doze pe zi, in cure de minimum doua
saptamani. Dereglari ale glandelor cortico-suprarenale - se bea sucul de mai sus (de la infectii renale): o doza pe zi, in cure de doua luni.
O combinatie puternic detoxifianta: 40 ml ceapa + 100 ml telina + 50 ml ridiche (neagra sau rosie). Se iau din acest suc cate 6 linguri, de 4-5 ori pe zi. Este un excelent drenor si detoxifiant al organismului, indicat pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor alergice, lupusului eritematos, bolilor imune in general.

Sucul de ridichi negre si rosii

Sucul obtinut din ambele tipuri de ridichi are - veti vedea - un miros destul de greu de suportat, din cauza unor substante sulfuroase care se disperseaza in timpul prepararii. Efectele terapeutice compenseaza din plin acest neajuns. In primul rand, acest suc este o adevarata matura pentru vezica biliara si pentru rinichi, pe care le curata rapid de calculi. Apoi, are un efect puternic diuretic, motiv pentru care este folosit si ca detoxifiant in reumatism, in bolile produse de intoxicarea lenta a organismului. In medicina manastireasca este la mare pret acest suc pentru tratarea bolilor respiratorii cronice.
Reumatism - se dizolva un sfert de pahar de suc de ridiche in trei sferturi de pahar de suc de morcovi. Se beau pe stomacul gol doua asemenea doze pe zi: una dimineata si una seara. Cura dureaza minimum doua saptamani si se face mai ales la schimbarea de
anotimp. Bronsita cronica - intr-o jumatate de pahar de suc de ridiche se pun 4 linguri de miere si se amesteca bine. Se bea cu inghitituri mici acest remediu dimineata.
Calculi biliari - se amesteca patru linguri de suc de ridiche cu aceeasi cantitate de suc de
patrunjel. Se bea aceasta combinatie inainte de fiecare masa cu un sfert de ora.Tratamentul dureaza trei saptamani si este deosebit de eficient in cazul microlitiazei.
Calculi renali - se beau zilnic 50-100 ml (un sfert - o jumatate de pahar) de suc de ridiche. Efecte mai puternice are urmatoarea combinatie: O combinatie pentru eliminarea calculilor renali: 400 ml morcov + 100 ml castraveti + 100 ml ridichi (negre sau rosii) - rezulta 600 ml, care se beau, in cateva reprize, dimineata, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum 21 de zile si este eficient indiferent de natura calculilor.

Sucul de varza

La fel ca si celelalte sucuri prezentate pana acum, este obtinut prin stoarcerea prin centrifugare a frunzelor de varza proaspete si bine spalate. Are prin excelenta efecte tonice, purificatoare, antiinflamatoare, fiind recomandat in mai mult de cincizeci de afectiuni. Se remarca prin faptul ca deblocheaza tranzitul intestinal, prin efectul sau de
stimulare si de normalizare a digestiei si, nu in ultimul rand, prin actiunea sa anticancerigena. Iata cateva din recomandarile terapeutice ale sucului de
varza: Constipatie, prevenirea viermilor intestinali - se bea dimineata si seara cate o jumatate de pahar - un pahar de suc de varza. Pentru un gust mai bun, se adauga cateva picaturi de suc proaspat de lamaie.
Cancer al tubului digestiv - se combina un pahar de suc de varza cu doua pahare de suc de morcov. Se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile. Tratamentul dureaza trei luni, timp in care se va mentine o alimentatie strict vegetariana si preponderent crudivora. Cancer la gat - se aplica tratamentul de la
cancerul cu localizare pe tubul digestiv. Suplimentar, se face, de trei ori pe zi, cate o gargara cu suc proaspat de varza. Diabet - se bea jumatate de pahar de suc de varza
dimineata si la pranz. Acest remediu are un efect foarte interesant de stabilizare a valorilor glicemiei. Adenom de prostata - se face o cura de trei luni, in care se bea cate o jumatate de pahar de suc de varza, de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara. Tratamentul cu suc de varza are efecte puternic antiinflamatoare asupra prostatei si a traiectului urinar. O combinatie pentru a slabi rapid: 200 ml varza + 200 ml grepfrut. Se bea din acest amestec cate un pahar, cu 5-10 minute inaintea fiecarei mese. Este o combinatie mai putin obisnuita intre un suc alcalin (cel de varza) si un suc acid (cel de grepfrut), care are un puternic efect inhibitor al apetitului alimentar si favorizeaza ajungerea rapida la satietate pentru o perioada lunga de timp. Un tratament dureaza
doua luni si se poate relua la nevoie dupa o pauza de 10 zile. In paginile urmatoare puteti citi doua articole excelente despre sucurile din fructe si legume.


      Reteta pt.prevenirea multor afectiuni,pt. ameliorarea si chiar vindecarea celor existente,inclusiv a gripelor :

100 ml.suc de sfecla+50 ml.de telina+200 ml.de morcov+50 ml.mere , se consuma  cu inghitituri mici dimineata pe stomacul gol cu cel putin o ora inainte de micul dejun.
Inainte  de masa de pranz ,cu 20-30 minute ,este recomandat a se consuma un pahar
De suc de portocale sau mere sau gref sau struguri alternativ.
        Cura permanenta cu intrerupei de 10 zile la 2-3 luni.

        Trebuie evitate ; grasimile,carnea de porc,sucurile din comert,alcoolul si tigarile.

Va doresc sanatate si pentru o viata sanatoasa faceti miscare cel putin 30 minute pe zi.


http://bh09kpy.blogspot.com

duminică, 13 februarie 2011

CUM SA FOLOSESTI TELEFONUL MOBIL

Cum sa folosesti telefonul celular
Este foarte la moda in ziua de azi. Te afli in tren, intr-un local, in mijlocul unei discutii, pe strada sau pur si simplu incerci sa ai putina liniste, te deranjeaza un tarait foarte enervant care vine de la un aparat foarte mic. Este CELULARUL!!! Hai sa punem putina benzina in foc cu urmatoarele reguli pentru folosirea corecta a celularului (pe multe dintre ele le-ai fi putut scrie chiar tu):
* Daca nu ai inca un celular, poti castiga in importanta cumparandu-ti unul. Numarul succeselor in viata ta va creste fara indoiala.
* Daca te asezi la o masa intr-un loc public, nu uita celularul in geanta sau in buzunar! Pune-l intotdeauna pe masa la vedere! Asa poti sa-ti castigi mai mult respect.
* Vorbeste la celular intotdeauna clar tare si raspicat! Cei dimprejur au si ei dreptul sa auda ceea ce se discuta.
* Daca modelul celularului iti permite, alege pentru soneria acestuia un ton care suna cat mai colorat. Astfel te poti face mai bine mai repede remarcat.
* Daca auzi un tarait in apropiere nu te lasa intimidat de faptul ca ar puteaa sa fie celularul altuia! Pune mana imediat pe celularul tau sa vezi daca tu esti persoana sunata! Arata astfel ca si tu ai celular.
* Daca celularul suna in timp ce esti singur poti linistit sa-l ignori. Ar fi pierdere de timp sa raspunzi. Atata timp cat nu te vede nimeni nu poti arata cat esti de important.
* Ia masuri sa folosesti intotdeauna incaperi adecvate pentru ca partenerul de discutii sa aibe o auditie foarte buna! De exemplu: muzee, biserici, biblioteci, sali de asteptare, sali de spital…
* Daca din intamplare te afli in avion nu baga de seama stewardesele care iti recomanda sa nu folosesti celularul! Aceste femei sunt doar invidioase pentru ca nu isi pot permite si ele un celular.
* O alta superstitie: telefonatul in timp ce conduci automobilul aduce nenoroc. Nu e adevarat! Iti poti antrena astfel distributia atentiei si miscarilor asupra mai multor lucruri. Un pic de indemanare nu poate dauna nimanui.
* Poarta celularul de preferinta la cingatoare! Husa e de preferat sa aibe culori vii care sar in ochi. Cel mai bine neon.
* Daca te deplasezi si ai intr-o mana o geanta diplomat poti contabalansa greutatea acesteia purtand celularul, ca o bratara, la incheietura mainii celelalte.
* Inainte de a raspunde la telefoane spune cu voce tare: “La dracu! nici aici nu pot sa am liniste!” sau pentru putina schimbare:”Incapabilii! Nu sunt in stare sa ia nici o hotarare fara MINE.”
* Nu te lasa intimidat de faptul ca cei din jur afla multe lucruri despre viata ta intima in timp ce vorbesti la celular. Asta e la moda. Un bun exemplu in acest sens sunt cifrele mari de telespectatori la talkshow-uri.
* Daca ai o intalnire importanta (de afaceri, sau chiar cu o femeie) vorbeste cu cineva sa te sune in acest timp la celular sau programeaza aparatul sa sune la ora respectiva. Intalnirea va avea astfel succesul scontat.
* Cand esti singur poti sa iti deactivezi celularul. Telefoanele care le-ai primit in acest timp poti sa le asculti in timp ce te aflii in societate.

http:\\bh09kpy.blogspot.com

joi, 10 februarie 2011

Supe si ciorbe


--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA CU PERISOARE DE PESTE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
700-800 g peste, 1-2 ardei grasi, morcov, patrunjel, telina(toate 200 g),o ceapa, 2 rosii, 50 g franzela, 1 ou, 25 g faina, bors, leustean, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Zarzavatul si ceapa, rasa prin razatoare cu gauri mari, se calesc 2 min cu 2 linguride ulei. Apoi totul se stinge cu 11/2 l supa de peste clocotita si se lasa sa fiarba pina cind se pregatesc perisoarele. Pestele,fara oase prea multe, se cutata de solzi si de piele si apoi se scoate carnea, trecind cu cutitul de-a lungul coloanei vertebrale de o parte si de alta a acesteia. Carnea cca 250 g care rezulta se curata de toate oasele si se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata si bine stoarsa. La tocatura se adauga o lingurita cu virf de ceapa rasa fin sau taiata marunt, un ou intreg, faina un firf de cutit de piper, patrunjelul si sarea si se amesteca bine. Oasele de peste, capul si pielea se fierb, inainte cu apa care stinge zarzavatul. Cind zarzavatul este bine fiert, se acreste ciorba dupa gust sau cu ce exista la indemina, potrivindu-se gustul cu sare. Din compozitia de perisoare, se ia cu lingurita uda in ciorba o cantitate aproximativ cit o maslina i se da o forma rotunda in lingurita si se da drumul in ciorba care clocoteste. Cind toate perisoarele sint gata se fierb la los mic cca 15 min.Ciorba nu se drege.Pentru aroma se pune leustean.

--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE AGRISE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Cca 250 g carne sau oase de porc afumate , 1/4 kg agrise verzi (necoapte), o ceapa de marime mijlocie, 40 g orez, un galbenus, 100 ml smintina, patrunjel, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea sau oasele se pun la fiert cu cca 2 l apa rece si o ceapa taiata marunt.Cind carnea este fiarta, se adauga orezul curatat de impuritati, spalat si scurs intr-o sita din sirma si agrisele intregi, curatate de codite si se fierb circa 30 minute.Agrisele vor acri suficient ciorba.Daca este prea acra sau prea deasa, se adauga putina apa si, eventual, o lingurita cu zahar pentru a-i mai reduce din acreala.Ciorba se mai poate lega putin cu o lingurita de faina frecata cu 1-2 linguri apa rece, care se amesteca in ciorba, lasind sa fiarba citeva clocote.Se ia de pe foc si, imediat, se drege cu galbenusul si smintina, adaugind pentru aroma frunzele taiate marunt.In loc de orez, in orice ciorba sau supa prea rara, se pot adauga galuste preparate din faina si un ou mai mic sau mai mare (depinde de necesitate), care se fierb direct in ciorba sau supa la urma, cind toate componentele sint fierte.Galustele se fac mici, (cca 2-3 cm) si vor fierbe citeva minute.Apoi, oala se ia de pe foc si ciorba se drege.Si la aceasta ciorba se pot face galuste numai din albusuri.Si ciorba de agrise se poate pregati cu 1-2 morcovi (cca 150 g) , facultativ patrunjel si o ceapa mijlocie, toate rase prin razatoarea cu gauri mari, calite in 2 linguri untdelemn 4-5 minute.Se stinge apoi cu apa fierbinte si se fierbe bine zarzavatul.Agrisele se fierb separat 30 de minute, apoi se strivesc bine cu o furculita si se adauga asa in ciorba, numai dupa ce a fiert zarzavatul.Daca este prea rara, se adauga orez sau galuste, cum s-a aratat mai sus.Cind toate sint fierte, oala se ia de pe foc si ciorba se drege cu galbenusuri, smintina si iaurt, sau numai cu galbenusuri si iaurt, adaugind aceleasi arome si potrivind gustul cu sare si zahar.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE BUCATELE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
300-400 g carne, un morcov, un patrunjel, 200 g telina, o ceapa, 2 cartofi, 200 g conopida, sare de lamiie, un galbenus, 100 ml smintina, ulei, sare,
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea taiata in bucatele se pune la fiert in 2 l apa, impreuna cu o lingurita rasa de sare, lasindu-se sa fiarba cca 1 ora. Zarzavatul si ceapa rasa se calesc 2 min in 2-3 linguri de ulei, apoi se adauga in supa. Cind toate sint fierte se pun cartofi taiati in cubulete si conopida desfacuta in bucatele si se fierb in continuare 15-20 min, ca sa se moaie toate.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE BURTA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
 1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita), 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2 galbenusuri, 100 ml smantana, cca. 300 g oase vitel, leustean, patrunjel, telina (frunze).
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros. Stomacul astfel curatat, se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult. Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi , fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade. Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote. Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamiiei, ciorba se poate acri cu sare de lamiie, otet sau bors. Daca ciorba este prea rara, se pot face galuste din albusul ramas de la galbenusul folosit la dres. Galustele se pun in ciorba, cind aceasta este complet fiarta, inainte de a se lua de pe foc si apoi se finiseaza ca mai sus.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE CARTOFI CU SOS ROMANESC

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
700-800 cartofi vechi sau noi, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, bors, zeama de castraveti, zeama sau sare de lamiie, boia sau pasta de ardei, tarhon, leustean, patrunjel, sare, 10 - 100 ml smintina.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
I. In circa 1 1/2 -2 l apa (simpla sau in care au fiert oase proaspete sau afumate impreuna cu o ceapa taiata in sferturi) clocotita, se adauga cartofii taiati in cuburi de 2 cm si 1/2 lingurita cu sare, lasindu-i sa fiarba pina ce se moaie (cca 15 miute).Apa se va pune in functie de substanta cu care se va acri ciorba, ca aceasta sa nu fie prea rara.Intre timp, se prepara, sosul romanesc.Faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu "Vegeta" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE CARTOFI

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
500-600 g cartofi , morcov, patrunjel, telina, o ceapa de marime mijlocie, 3 linguri de untdelemn, bors, zeama de castraveti, suc de rosii, zeama de castraveti, suc de rosi, zeama sau sare de lamiie sau otet, leustean, tarhon, patrunjel, telina.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu untdelemnul, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte.Cind zarzavatul este fiert, se adauga cartofii curatati si taiati in cubulete si o lingurita rasa de sare.Se fierb 15 - 20 minute, pina cind se moaie, fara sa se zdrobeasca, apoi ciorba se sareaza si se acreste dupa gust.Vara, se pun odata cu cartofii, un ardei si o rosie, taiate in felii.Pentru aroma, se adauga cite putin din fiecare frunza de verdeata.Tarhonul ii da un gust foarte bun.Se serveste ca atare sau dreasa numai cu galbenus, sau cu galbenus sau cu smintina sau iaurt.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE DOVLECEI

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Maruntaiele si partea din spate de la un pui, sau carne de vitel, morcov, patrunjel, telina (200 g toate), o ceapa mica, un ardei, 2 rosii, 2 dovlecei tineri (7-800 g ), 1/2 l bors, sare de lamiie, un galbenus de ou, marar, patrunjel, cimbru, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea taiata in bucatele se pune la fiert in 2 l apa rece, impreuna cu o lingurita rasa de sare.Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc, 2 minute, cu 2 linguri untdelemn, apoi se adauga in supa.Cind carnea si zarzavatul sint fierte, se pun ardeiul, rosiile taiate in felii si dovleceii curatati de coaja si seminte si taiati in cubulete. Se fierb toate 15-20 minute, pina cind se moaie, avind grija sa nu se terciuiasca dovleceii.Se acreste dupa gust.Se adauga "Vegeta" si sare, lasind sa fiarba citeva clocote.Se serveste dreasa ca si ciorbele precedente sau nedreasa.Pentru aroma, se adauga neaparat si marar si cimbru.Se pregateste la fel si fara carne.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE FASOLE BOABE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
150-200 fasole boabe, morcov, patrunjel, o ceapa medie, un ardei gras, 2 rosii, 150 g sfecla rosie, bors, (zeama de castraveti, suc de rosii sau otet, zeama sau sare de lamiie), leustean, telina, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Fasolea inmuiata in apa rece, a doua zi se limpezeste cu apa rece si se pune la fiert tot in apa rece. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc, 2 minute, in 50 ml untdelemn si se adauga in oala cu fasole. Cind fasolea este fiarta, se pun ardeiul taiat in felii subtiri, rosiile taiate in felii de 2 cm, sfecla rasa prin razatoarea cu gauri mari si se fierb inca 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare si completind cu apa, daca ciorba este prea deasa. Se acreste dupa gust si se aromeaza cu frunze de leustean si telina taiate marunt. Ciorba va avea culoarea roz. Se poate consuma si rece. Si in acest caz, fasolea se poate fierbe in oala sub presiune, impreuna cu zarzavatul calit. Dupa ce s-a desertat in oala obisnuita, cind da in clocot, se adauga celelalte ingrediente.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE FASOLE VERDE CU SOS ROMANESC

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 ciolan sau carne afumata (cu mai mult os), 1/2 kg fasole verde, 1/2 kg rosii, o ceapa mijlocie, o lingurita cu virf de faina, 100 ml smintina, patrunjel, telina si o mica ramura de cimbru, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se pune la fiert in 3 l apa rece si, dupa cca o ora, cind s-a fiert carnea pe jumatate, se adauga, pastaile de fasole curatate si rupte in cite 2-3 bucati si ceapa taiata marunt.Dupa ce au fiert si carnea si fasolea, se adauga sucul de rosii si o mica ramura de cimbru.Faina se rumeneste intr-o tigaita fara grasime, pina ce capata culoarea maro deschis,amestecind mereu, la foc mic (nu direct pe flacara), altfel se va arde repede.Se ia de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn si o lingurita cu ceapa rasa fin sau taiata marunt, se amesteca de citeva ori, ca sa se dezvolte aroma de ceapa si sa se incorporeze faina in grasime; se adauga cite putina ciorba fierbinte, amestecind bine sa nu se formeze cocoloase, pina cind se dilueaza ca un sos subtire.Totul se adauga in restul de ciorba, se amesteca si se lasa sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc.Smintina se bate bine cu o lingura de apa rece, se dilueaza cu putina ciorba fierbinte si apoi se amesteca cu restul de ciorba.Nu se mai fierbe.Se sareaza si se aromeaza cu patrunjel si telina (frunze).Se poate pregati la fel si fara carne.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE FASOLE VERDE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Morcov, patrunjel, o ceapa mijlocie, 1/2 kg fasole verde, un ardei, 1/2 kg rosii, frunze de patrunjel si telina, putin cimbru si sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute cu 2 linguri de untdelemn, apoi totul se stinge cu 1 1/2 l apa fierbinte.Cind clocoteste apa, se pun pastaile de fasole rupte in cite 2-3 bucati, ardeiul taiat in felii subtiri si 1/2 lingurita cu sare.Cind toate sint fierte , se adauga sucul de rosii, se lasa sa fiarba citeva clocote, se sareaza si se acreste, daca mai este nevoie.Pentru aroma, se adauga frunze de patrunjel, o frunza de telina taiate marunt si o mica ramura de cimbru.Se serveste ca atare sau dreasa cu 2 galbenusuri , batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu 100 ml smintina sau iaurt, batute bine cu un galbenus.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE HAMEI

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 kg hamei, 1/2 kg rosii sau suc de rosii, o ceapa, 25 g faina, 3 linguri untdelemn, 100 ml smintina, frunze de patrunjel, telina, oase afumate.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Hameiul este o planta care creste salbatic pe marginea sau in luminisurile padurilor, sau cultivat pentru prepararea berii.Au exact acelasi aspect, consumindu-se primavara ca sui urzicile.Devine repede fibros (lemnos) si atunci nu mai este bun de ciorba.Se recolteaza numai virfurile lujerilor fragezi, care se rup usor, circa 7-8 cm de la virf, cu frunzulitele aferente.Se spala bine ca si urzicile si manunchiurile se taie in bucati de cite 3-4 cm lungime.Oasele afumate se fierb in circa 1 1/2 l apa rece cu o ceapa taiata marunt.Dupa cca o ora, se adauga hameiul si se fierbe pina cind se moaie (cca 30 minute).Se pregateste sosul romanesc astfel:faina se amesteca intr-o tigaita, pe foc mic, pina cind capata culoarea maro-deschis, amestecind tot mereu ca sa nu se arda, apoi se ia de pe foc, adaugind untdelemnul si o ceapa rasa fin, un virf de lingurita cu boia dulce, amestecindu-se toate un minut ca numai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma.Se adauga, apoi, cite putin din supa, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase, se desarta peste restul de supa, se acreste dupa gust, se adauga sare, daca este cazul si se completeaza lichidul cu apa, daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc se adauga aromele,din fiecare cite putin si se drege cu smintina. II.Se poate prepara mai simplu si mai repede astfel.Untdelemnul se infierbinta cu o lingurita de ceapa rasa fin 1/2 minut la foc mic, direct in oala, fara sa se rumeneasca, se pune imediat boiaua sau pasta de ardei, si, dupa ce s-a amestecat de 2 ori, se stinge cu apa simpla.Cind clocoteste, se pun cartofii si, dupa ce acestia au fiert, faina diluata cu apa rece se amesteca cu supa, completindu-se cu acreala dorita si cu apa; se adauga o lingurita cu "Vegeta" sau sare , daca este necesar.Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc si se drege cu smintina.Ciorba se acreste cu sucul de rosii si se aromeaza si se drege cum s-a aratat in reteta precedenta.Se poate pregati si fara sos.Cind hameiul este fiert, cu sau fara carne sau cu oase afumate, ciorba se acreste cu bors, suc de rosii sau cu alta substanta acra, se sareaza si se lasa sa mai fiarba citeva clocote.Apoi, se ia de pe foc si se drege dupa ua din variantele aratate la inceputul capitolului.Pentru aroma se adauga leustean sau patrunjel si telina.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE LOBODA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 kg loboda, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, o ceapa mica, un virf de cutit de piper, 4-5 catei de usturoi, leustean, un galbenus, 100 ml smintina sau iaurt, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Loboda se spala, fara sa se rupa frunzele, in 2-3 ape; apoi se rup frunzele si virfurile fragede, se iau manunchi, se taie felii mai late care se vor pune in 1 1/2 l apa clocotita, impreuna cu ceapa taiata marunt si se vor fierbe circa 30 minute.Ciorba se acreste cu bors sau cu alta substanta acra.Se poate pune si o lingurita cu virf de "Vegeta" sau un virf de cutit de piper, se adauga sare cit mai este necesar si 1-2 linguri cu untdelemn in care se pune un virf de boia dulce, ca in reteta precedenta, pentru aspect.Se drege ca si ciorba de salata, apoi se sareaza si, pentru aroma, se adauga usturoi tocat si leustean.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE MIEL CU MACRIS

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 carne de miel, cca 300 g frunze de macris, o ceapa de marime mijlocie, un galbenus, 100 ml smintina, 25 g orez, tarhon, leustean, patrunjel, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se pune in 2 l apa rece ,impreuna cu o ceapa taiata marunt si o lingurita rasa de sare si se fierbe circa 50 minute.Macrisul, numai frunzele, fara codite, se spala in 2-3 ape; apoi , se ia cite un manunchi si se taie in felii mai late.Se adauga in ciorba si se lasa sa fiarba inca 30 minute.Macrisul are acreala lui naturala si gust foarte placut cu carne de miel.Odata cu macrisul se pune si orezul, ca ciorba sa fie mai deasa sau se pot face galuste din albus.Cind toate sint fierte, se sareaza dupa gust, si, daca este prea acra, se mai adauga putina apa.Cine doreste mai acru, se adauga dupa gust, zeama sau sare de lamiie.Se ia de pe foc si se drege.Pentru aroma, se pun frunze de tarhon sau hasmatuch, leustean si patrunjel, sau din toate cite putin.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE MIEL

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o lingura orez, bors, zeama sau sare de lamiie sau otet, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt, sare, tarhon, leustean.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Pentru o ciorba de 3-4 l, este suficient capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele osoase ale pulpelor, sau circa 1/2 kg alta carne cu mai mult os (piept).Capul intreg cu 1/3 din git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15 minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei. In acest timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu; apoi se adauga carnea cu apa in care a stat si o lingurita de sare. Se firbe 50-60 minute; se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute. Se acreste, dupa gust, cu bors sau cu alta substanta acra, completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba este prea deasa, lasind sa mai fiarba citeva clocote. Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau leusteanul. Cind este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in cantitate mai mare se pun si maruntaie. Plaminii se taie bucati cit se poate de mici ,rinichiul se taie in bucatele, ca sa poata intra apa in canale si sa le spele bine. Ficatul se taie in bucati mici si se adauga in ciorba, cind toate sint fierte (se fierbe numai 5 minute, ca sa nu se intareasca). Din cap si maruntaie, se pot pregati circa 8 l ciorba; se maresc cantitatile celorlalte ingrediente preportional cu cantitatea de ciorba, procedind exact ca mai sus.
--------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE PERISOARE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Un morcov, un patrunjel, 1/2 telina, zeama de varza, bors, sare de lamiie, sau otet, o ceapa de marime mijlocie, leustean, untdelemn, un galbenus, 100 ml smantana (iaurt), sare, 200 g carne vitel, orez, albus de ou, piper, patrunjel.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Zarzavatul si ceapa se rad prin razatoarea cu gauri mari si se calesc 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, ca sa-si dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte sau rece (in caz ca se pun si oasele de la carne) si se adauga o lingurita de sare. Se lasa sa fiarba circa 30 de minute, pina cind se pregatesc perisoarele. Carnea se trece prin masina de tocat de 2 ori, impreuna cu o lingurita de ceapa tocata. Daca se pune piept de pasare, se poate adauga si pielea de la git de la spate, cu toata grasimea prinsa de ea. La tocatura se adauga albusul, orezul spalat si bine scurs, o lingurita cu virf de faina, un virf de cutit de piper, sau pentru regim, numai marar si patrunjel tocat si 1/2 lingurita de sare. Se amesteca bine, apoi se ia cu lingurita din compozitie, se pune in palma udata cu apa rece, se rasuceste sa capete forma rotunda si i se da repede drumul in supa clocotita. Daca este compozitia prea moale, perisoarele se pot modela direct in lingurita si li se da drumul in supa. Cind toate perisoarele sint gata, se lasa sa fiarba supa in continuare acoperita 30-40 minute. Cind sint toate fierte, se adauga borsul sau alta acreala, dupa gust, lasind sa fiarba 2-3 minute. Se ia de pe foc, se aromeaza potrivind gustul cu sare si acreala.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE PESTE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1 kg peste, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mare, 1-2 ardei grasi, 2 rosii de marime mijlocie, bors sau zeama de varza, zeama sau sare de lamiie, sau otet, leustean, untdelemn, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Pestele, curatat de solzi, intestine, branhii se taie in bucati potrivit de mari, pe grosime. Zarzavatul, ras prin razatoarea cu gauri mari, impreuna cu ceapa, se caleste cu 2-3 linguri de untdelemn, 2 minute apoi se stinge cu 1/2 l apa fierbinte si se lasa sa fiarba bine. Se adauga ardeii taiati in felii subtiri si rosiile taiate in felii de 2 cm grosime. Ciorba se acreste imediat cu bors sau zeama de varza, sau cu alta acreala si se sareaza, completind lichidul cu apa, ca ciorba sa nu fie prea deasa. Substanta acra si sarea se adauga inainte de a se introduce carnea de peste, pentru ca acesta sa nu se sfarime la fiert. Cind clocoteste ciorba, se adauga bucatile de peste impreuna cu capul si se fierb circa 20-30 minute, pina cind se moaie. Daca furculita intra cu usurinta in carne, atunci inseamna ca aceasta este fiarta. Se ia de pe foc si se aromeaza cu leustean si patrunjel.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE POTROACE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
500 g carne cu oase de curcan, gaina, rata sau gisca, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mijlocie, o lingura de orez, 1/2 l zeama de varza, ungalbenus, 100 ml smantana sau iaurt, sare, leustean.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea taiata bucati se pune la fiert in 3 l apa rece cu un virf de lingurita de sare. Cind clocoteste , se adauga zarzavatul ras prin razatoare cu gauri mari, sau taiat in forma de chibrit, si ceapa taiata marunt. Cind toate sint aproape fierte, se pune orezul, amestecind bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei; se fierbe 20 minute. Ciorba se acreste cu zeama de varza sau, in lipsa, cu bors, cu zeama sau sare de lamiie, sau cu otet. Se fierbe cu zeama de varza sau cu borsul citeva minute. Cu zeama de lamie se acreste numai dupa ce s-a luat de pe foc, ca sa nu se distruga vitaminele. Se drege pentru aroma, se adauga leustean verde sau uscat.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE SALATA VERDE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
4-5 capatini de salata, 1/2 l bors, zer acru de la brinza de vaci, zeama sau sare de lamiie, sau otet, 30 g slanina afumata sau untdelemn, 5-6 catei de usturoi, un galbenus, 100 ml smintina sau 200 ml iaurt, o ceapa, boia, marar, leustean,sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Salata binespalata se ia in manunchi si se taie fisii late care se vor pune in 1 1/2 l apa clocotita, impreuna cu o ceapa taiata marunt.Se fierbe cca o ora, pina cind se moaie bine, apoi se acreste dupa gust, cu bors sau alta substanta acra, completind lichidul, ca ciorba sa fie potrivit de deasa.Ciorba se poate lega cu putina faina (10 g la litrul de ciorba) .Faina se freca cu 1-2 linguri de apa rece si se pune in ciorba sa fiarba citeva clocote.Se ia de pe foc si se drege imediat.Se freaca bine galbenusul cu smintina sau iaurtul, sau numai 2 galbenusuri cu 2 linguri de apa rece, se dilueaza cu putina ciorba fierbinte si se toarna peste restul de ciorba cu care se amesteca si apoi se sareaza.Se aromeaza cu marar si usturoi tocat si, facultativ, cu leustean.Pentru aspect, se incalzeste putin untdelemnul, se adauga un virf de lingurita de boia dulce, se amesteca o secunda si se desarta peste ciorba.Pentru gust mai picant, slanina afumata se taie cit mai marunt, se prajeste la foc mic, pina cind jumarile capata culoarea aurie deschis.Se iau atunci de pe foc, lasind sa se domoleasca putin caldura grasimii, apoi se adauga usturoiul tocat si boiaua, se amesteca de 2 ori si, imediat se toarna peste ciorba de salata, dupa ce aceasta a fost dreasa.Salata se poate fierbe cu 150-200 g carne sau oase afumate, pentru a-i da un gust mai picant.Se acreste, se aromeaza si se drege.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE SFECLA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 sfecla, morcov, patrunjel, ceapa (toate 200 g ), un cartof de marime mijlocie, 2-3 linguri untdelemn, leustean, patrunjel, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc in untdelemn 2 minute, adaugindu-se apoi cca 1 1/2 l apa fierbinte; se fierbe 30 minute.Sfecla curatata si rasa prin razatoarea cu gauri mari si cartoful taiat in cubulete se adauga si se fierb in continuare pina ce se moaie toate.Se acreste apoi cu bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, completind lichidul ca sa nu fie ciorba prea deasa.Se potriveste gustul cu sare, lasind sa mai fiarba citeva clocote si se adauga frunzele pentru aroma. Nu se drege.Se poate servi si rece.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE TARHON CU CARNE DE PASARE SAU VITA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Maruntaie de pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g orez, un galbenus, 100 ml smintina sau iaurt, 2 linguri de untdelemn, bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, tarhon, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea , taiata in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina carnea; daca fierbe mai mult ciorba scade).Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute in untdelemn, apoi se adauga in supa, impreuna cu o lingurita rasa de sare.Cind toate sint aproape fierte, se pune orezul, se amesteca bine ca acesta sa nu se prinda de fundul oalei si se lasa sa fiarba circa 30 minute; apoi ciorba se acreste dupa gust.Daca s-a acrit cu bors, se lasa sa mai fiarba citeva clocote si apoi se ia de pe foc, se drege, ca si ciorbele precedente si se sareaza.Pentru aroma, se adauga o lingurita cu virf de tarhon taiat marunt.Se poate pregati la fel, fara carne.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE URZICI

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 kg urzici, o ceapa mijlocie, 30 ml untdelemn sau slanina afumata, un galbenus, 100 ml smintina sau 200 ml iaurt, 3-4 catei de usturoi, 1/2 l bors, zeama sau sare de lamiie, sau otet, sare, leustean,oase afumate.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Urzicile se spala bine, apoi se iau manunchi si se taie in felii late.Se fierb cca o ora in 1 1/2 l apa clocotita , impreuna cu ceapa taiata marunt.Cind sint bine fierte, se acresc cu bors sau cu alta acreala, dupa gust, adaugind apa, daca ciorba este prea deasa.Cind cantitatea de urzici este mai mica, se poate adauga o lingura cu virf de orez (25 g ), cind acestea sint aproape fierte, deoarece orezul fierbe in cca 20 minute.Urzicile cu ceapa se pot fierbe in oala sub presiune in 30 minute.Se poate prepara si cu zarzavat calit.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE VARZA ALBA CU SOS ROMANESC

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 kg ciolan de porc afumat, o varza de cca 6-700 g , o ceapa mijlocie, 1 kg rosii, o lingurita cu virf faina, 2 linguri untdelemn, 100 ml smintina, cimbru, marar, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se pune la foc in 3 l apa rece.Dupa 1 1/2 ora, se adauga varza taiata in felii subtiri, ceapa taiata marunt si ocrenguta de cimbru.Cind sint bine fierte si carnea si varza, ciorba se sareaza si se acreste, dupa gust, cu sucul stors din rosii.Faina se pune intr-o tigaita, fara grasime, amestecind mereu la foc mic, pina cind se rumeneste si capata culoarea maro deschis.Apoi tigaita se trage de pe foc, se pun 2 linguri cu untdelemn si, facultativ, o lingurita cu virf de ceapa rasa fin sau taiata marunt.Se amesteca putin, ca umai la caldura tigaitei ceapa sa-si dezvolte aroma si faina sa se incorporeze in untdelemn.Totul se stingecu ciorba fierbinte, adaugata cite putin, la inceput, ca sa nu se formeze coco;oase, si apoi se toarna in restul de ciorba.Se completeaza lichidul, daca a scazut prea mult.Se lasa sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege cu faina, apoi se ia de pe foc.Smintina se bate bine, cu o lingura de apa rece, adaugind si putina ciorba fierbinte; apoi se toarna totul in restul de ciorba imediat ce aceasta s-a luat de pe foc si se amesteca bine.Pentru aroma, se adauga marar si o mica frunza de telina, taiate marunt.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DE VARZA ALBA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
300-500 g carne cu mult os de rata, porc sau vita, morcov, patrunjel si telina, o ceapa mijlocie, ovarza de cca 1/2 kg, un ardei gras, cca 1/2 l suc de rosii sau o substanta acra,cimbru, marar si o mica frunza de telina, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea se pune la fiert in 2 l apa rece cu 1/2 lingurita de sare.Se fierb o ora.Zarzavatul, ras prin razatoare cu gauri mari, se caleste, 2 minute, cu ceapa taiata marunt in 2 linguri de untdelemn, apoi se adauga in supa.Dupa 30 minute, se pune varza (controlata bine sa nu aiba nisip pe frunze si spalata), taiata in felii subtiri, ardeiul, in felii si o ramura de cimbru.Cind toate sint bine fierte, ciorba se acreste cu suc de rosii, dupa gust, sau cu ce avem la indemina , potrvindu-se gustul cu sare.Se pune si marar sau patrunjel taiat marunt.Se serveste ca atare sau se drege.Se poate pregati la fel, fara carne, numai cu zarzavatul calit.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA DIN CARNE DE OVINE

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
1/2 carne de berbec sau de oaie fara grasime, morcov, patrunjel, o ceapa de marime mijlocie , 2 ardei grasi, 250 g rosii, 2 cartofi de marime mijlocie , o felie de varza dulce, bors, zeama de varza, zeama sau sare de lamiie,marar,cimbru,tarhon,piper,sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea taiata in bucatele se pune in 3 l apa rece cu o lingurita rasa de sare, lasindu-se sa fiarba, circa o ora, la foc mijlociu. Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri, mari, se calesc separat, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, apoi se adauga in supa, impreuna cu varza taiata ca fideaua, lasindu-se sa fiarba impreuna pina cind se moaie bine carnea (trebuie sa fiarba cca 2-3 ore; daca este mai batrina, chiar mai mult).In oala sub presiune, fierbe in jumatate de timp impreuna cu zarzavatul care se caleste inainte direct in oala; apoi, se adauga apa rece cca 2 l si carnea, o lingurita rasa de sare, se asaza capacul si se lasa sa fiarba cca 1 1/2 ora, calculind timpul, de cind au inceput sa iasa primii vapori prin ventil; atunci, se reduce focul la minim si se fierbe in continuare.Cind s-a scurs timpul afectat fierberii, se raceste oala, si se desarta continutul in oala obisnuita.In oricare varianta se pregateste ciorba, cind carnea este bine fiarta , se pun cartofii taiati in cuburi mici, ardeii si rosiile taiate felii, sau numai suc de rosii (iarna), cimbru si marar.Cind toate sint fierte , se sareaza, se acreste, completind lichidul dupa gust, si, pentru aroma, se adauga frunze de tarhon sau leustean si un virf de cutit cu piper (facultativ).
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA GRECEASCA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Maruntaie si carne din spate , cu mai mult os, de la pui sau de la alta pasare, morcov, patrunjel, telina(cca 300 g), oceapa de marime mijlocie, 30 g orez, o lamiie, un galbenus, 100 ml smintina sau 200 ml iaurt, patrunjel, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Carnea , taiata in bucatele , se pune in 3 l apa rece, impreuna cu o lingurita rasa de sare, lasindu-se sa stea 15 minute deoparte, ca sa treaca in apa cit mai multe substante hranitoare, pentru a-i da ciorbei un gust mai bun, apoi se pune pe foc.Cind clocoteste, se adauga zarzavatul si ceapa, taiate in sferturi, se lasa sa fiarba la foc mic, acoperite, pina cind se moaie bine toate si apoi se strecoara.Se pune orezul, amestecind bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei si se fierbe 20 minute.In supa se adauga carnea (fara zarzavaturi), completind pina la 2 l apa, daca a scazut si se adauga o lingurita cu virf de "Vegeta", lasind sa mai fiarba citeva clocote.Se ia apoi de pe foc, se potriveste gustul cu sare si zeama de lamiie (specificul ei) si se drege cu galbenus si smintina sau iaurt.Pentru aroma, se pune patrunjel taiat marunt.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
CIORBA TARANEASCA

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
300-400 g carne de vaca sau de porc mai grasa, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 1-2 ardei grasi, 3 rosii, 2 cartofi mijlocii, o lingura cu mazare boabe, 10-12 pastai de fasole verde, bors sau alta substanta acra, frunze aromate, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Pieptul de vaca sau ciolanul de porc proaspat se pune la fiert in 2 l apa rece cuo lingurita rasa de sare; se fierb cca o ora, la focmijlociu,ca sa nu se tulbure supa.Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc, 2 minute, cu 2 linguri de untdelmn si se adauga in supa, impreuna cu fasolea rupta in bucati. Dupa cca 30 minute, se adauga mazarea.Cind carnea si zarzavatul sint bine fierte, se pun cartofii taiati in cuburi mici, rdeii taiati in felii subtiri si rosiile, taiate in felii de 2 cm grosime.Ciorba se fierbe inca 15 minute, ca sa se moaie cartofii, apoi se adauga borsul, completind lichidul, ca ciorba sa nu fie prea deasa si se sareaza dupa gust.Se lasa sa mai fiarba citeva clocote, apoi se ia de pe foc, se aromeaza cu leustean sau patrunjel si se serveste nedreasa.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
GALUSTE CU GRIS

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Un ou, gris o data si jumatate cit greutatea oului, o lingura de ulei, facultativ.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Dupa ce albusul s-a batut spuma, se adauga galbenusul si uleiul; se bat de 4-5 ori, ca sa se amestece putin, apoi se pune tot grisul.Se amesteca compozitia usor prin rasturnare,ca sa nu lase albusul,pina cind se incorporeaza grisul.Galustele se iau numai din marginea compozitiei. Se fierb in clocote mici,cu capacul tras putin intr-o parte, 12-15 minute. Dupa 7-8 minute, galustele se intorc cu furculita in supa.
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
SUPA DE ROSII

Ingrediente
--------------------------------------------------------------------------------
Carne cu mult os de pui(cca 300 g), de vaca sau vitel, morcov, patrunjel, ceapa(cca 250 g), 1/2 l suc de rosii, 40 g orez, patrunjel, telina, sare.
--------------------------------------------------------------------------------


Mod de preparare
--------------------------------------------------------------------------------
Supa de rosii se prepara in mai multe feluri.Carnea taiata in bucati se pune in 2 l apa rece cu o lingurita rasa de sare si se lasa sa fiarba la foc mic,circa o ora, daca este carne de vitel sau de vaca si apoi se adauga zarzavatul taiat in sferturi si ceapa.Daca este carne de pui, zarzavatul se adauga imediat, dupa ce a dat apa in clocot.Cind toate sint fierte, se scoate tot zarzavatul , sau numai o parte, se pune sucul de rosii si orezul si se amesteca bine ca sa nu se lipasca de fundul oalei.Se fierbe inca 30 minute ca sa se moaie si orezul.Daca supa este prea deasa, se ami completeaza lichidul cu apa sau suc de rosii, ca sa rezulte cca 2 l de supa, se sareaza dupa gust , sau se pune o lingurita de "Vegeta".Pentru aroma, se pun frunze de patrunjel si o mica frunza de telina, tocate.Daca nu a fost carnea grasa, se pun citeva bucatele de unt sau o lingura cu untdelemn, dupa ce supa s-a luat de pe foc.Se serveste ca atare, sau se drege cu 2 galbenusuri batute bine cu 2 liguri de apa rece sau cu un galbenus si 100 ml smintina sau iaurt.
-------------------------------------------------------------------------------

Gulas

Gulas 

Ingrediente:

carne de porc (500 g), cepe (4), untura (500 g), boia (1 lingurita), rosii (3), catei de usturoi (1), 
chimen, morcov, patrunjel, sare, piper, cartofi (1 kg), smintina (100 g), zahar, apa (1 l).

Mod de preparare:

Se topeste untura intr-un vas mare se pune carnea taiata in bucatele, si se l-asa sa se aureasca. 
Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatelele de carne se scot si se tin la cald. 
In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit se adauga usturoiul,morcovul (dat prin razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. 
Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atita apa cit sa acopere mincarea. 
Cratita va fi lasata la foc mic sa clocoteasca incet. Cind carnea este aproape fiarta se mai toarna 
o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi. Inaite de a-l servi se adauga smintina si patrunjel verde.

                                                                                             http://bh09kpy.blogspot.com

Friptura de pui cu cartofi la cuptor ·

·         Friptura de pui cu cartofi la cuptor
·          
·         Ingrediente :
·         1 pui
6 cartofi, curatati de coaja si taiati in sferturi
1 cutie de pulpa de rosii
2 legaturi patrunjel verde
1 lingurita busuioc uscat
1 capatana de usturoi
sare, piper
3 linguri ulei
1 jumatate de ceasca de parmezan ras

·          
·         Preparare :
·         Portioneaza puiul, spala bine bucatile de carne si zvanta-le cu un prosop de hartie. Intr-o tava de friptura toarna suficient ulei ca sa acopere fundul tavii. Asaza bucatile de pui si printre ele feliile de cartofi. Adauga pulpa de rosii, busuiocul, cateii de usturoi curatati, apoi condimenteaza dupa gust cu sare si piper. La sfarsit presara cascavalul ras si toarna deasupra cele 3 linguri de ulei. Coace la cuptor aproximativ o ora, la foc potrivit, pana puiul este facut. Scoate de la cuptor si presara deasupra patrunjel verde, tocat marunt.
·          
·         Mentiuni :
·         Complexitate redusa.
Timp de preparare 1h, 30 minute.

http://bh09kpy.blogspot.com