luni, 21 martie 2011

COPII GATA CU CAPU



Asiguram distractii la zile onomastice, sedinte de partid si vizite prezidentiale. Pe gratis numa sa avem subiecte de postat pe blog.

RETETE CULINARE DE PASTI ( Prima parte )


Pasca

Ingrediente pentru aluat:

250 g unt sau margarina, 3 linguri smintina, 1 ou, drojdie cit o nuca, sare

Ingrediente pentru umplutura:

1 kg brinza de vaci, 6 oua, 200 g zahar, 80 g faina, 2 cescute cu lapte, 50 g stafide, coaja de lamiie rasa, vanilie

Mod de preparare:

Untul se amesteca cu faina, se pune drojdia, un praf de sare, oul si smintina. Totul se framinta foarte bine, obtinindu-se un aluat potrivit de tare, cu care se imbraca o cratita unsa si tapetata in prealabil cu unt si faina.

Modul de preparare pentru umpluta:

Galbenusurile se bat foarte bine cu zahar. Se amesteca apoi cu brinza de vaci si cu celelalte ingrediente. Dupa ce le-am amestecat foarte bine se adauga albusurile batute spuma ca pentru bezea. Aceasta compozitie se pune in cratita in care s-a pus aluatul. Marginile aluatului se intorc peste umplutura de brinza. Se coace la foc potrivit.



Cozonac cu faina oparita

Ingrediente:

1 kg faina, 300 gr zahar, 125 ml ulei, 125 gr unt, 1/4 l  lapte, 8 galbenusuri, 50 gr drojdie, 2 linguri rom, 1 lingurita sare, coaja de lamiie. Cantitati pentru umplutura: 150 gr nuca macinata, 2-3 linguri zahar, 1 lingura cacao, 40-50 ml lapte, 2 albusuri;

Mod de preparare:

Se cerne faina si se pune intr-un vas. Se aduna aproximativ un sfert din cantitatea de faina intr-un colt al vasului si se toarna laptele clocotit dintr-o data. Se amesteca cu o lingura de lemn si se lasa sa se raceasca. Drojdia se farimiteaza, se amesteca cu 1-2 linguri de zahar si 1-2 linguri de faina si se lasa la caldura sa creasca. Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri. Amestecam galbenusurile cu 1 lingurita de sare si le lasam 15 minute deoparte si atunci galbenusurile vor capata o culoare frumoasa. Apoi adaugam zaharul si amestecam incet, pina se topeste. Se adauga uleiul treptat, pina se incorporeaza bine. Turnam  amestecul peste faina, adaugam drojdia si framintam bine, pina ce aluatul se va desprinde de pe mina (daca aluatul este prea tare, putem adauga citeva linguri de lapte caldut). Cind aluatul se desprinde de pe mina, punem untul caldut, fara a mai framinta (impaturim aluatul). Punem aluatul la crescut, pina ce creste dublu. Se pune apoi in forme atit simplu, cit si cu umplutura, si se mai lasa la crescut inca o ora. Se ung cozonacii  pe deasupra cu ou si se coc 35-40 de minute la foc potrivit, dupa ce cuptorul a fost incalzit in prealabil.

Cozonac cu nuca


Ingrediente:

2 oua, 2 galbenusuri, 600 g faina, 140 g unt, 20 g drojdie, 2 linguri de zahar, 1/2  lingurita sare, 1 ceasca de lapte

Cantitati pentru umplutura:

350-400 g zahar pudra, 500 g nuci macinate, 1/2  ceasca de lapte

Mod de preparare:

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar si cu putin lapte cald. Untul se freaca cu 2 linguri de zahar pina devine ca o spuma. Faina se pune intr-un vas, se amesteca cu drojdia diluata, ceasca de lapte, cele 2 oua intregi si galbenusurile frecate cu putina sare. Apoi totul se framinta, adaugindu-se treptat untul frecat. Aluatul se lasa sa creasca.

Mod de preparare pentru  umplutura:

Nucile date prin masina se amesteca cu zahar si apoi se oparesc cu 1/2 ceasca de lapte clocotit. Se amesteca pina devine o crema destul de consistenta. Dupa ce aluatul de cozonac a crescut, se imparte in doua parti. Fiecare parte va fi umpluta cu crema de nuca, dupa care se va rula si se va pune in tava unsa cu unt. Cozonacul se va unge cu ou si se va pune la cuptor. Se coc la foc potrivit. Cozonacul cu nuca nu se lasa sa mai creasca in tava.



Cozonac cu mac


Ingrediente:

200 g mac, 200 g zahar, 2 linguri pesmet, 100 g unt, 0,750 l lapte, vanilie

Mod de preparare:

Aluatul pentru cozonac cu mac se pregateste la fel ca si cozonacul cu nuca.

Mod de preparare pentru umplutura:

Macul trebuie spalat foarte bine cu apa rece, apoi se opareste cu apa clocotita, lasindu-l sa stea astfel 3-4 ore. Apoi se scurge de apa si se piseaza foarte bine. Dupa aceea macul pisat se pune la fiert cu lapte, zahar, pesmet si vanilie. Trebuie sa avem grija sa mestecam permanent in cratita cu lapte pina se obtine o crema destul de groasa. Dupa ce o dam dupa foc, adaugam untul si o lasam sa se raceasca. Cu aceasta crema umplem cozonacul si procedam mai departe la fel ca la orice alt cozonac.   

Ciorba de miel


Ingrediente:

Cap, coada, bucati de carne de miel, 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 2 cepe, 2 linguri smintina, 1 ou, 2-3 linguri orez, ceapa verde, patrunjel, leustean verde, sare, 1 l bors

Mod de preparare:

Capul, coada si carnea de miel se pun la fiert in apa cu sare, ca dupa ce incepe sa fiarba sa luam spuma. Cind carnea este fiarta, se scoate din oala, iar supa ramasa se strecoara. In aceasta supa se lasa la fiert ceapa morcovul si patrujelul tocate marunt. Cind sint gata se adauga orezul si se continua fierberea. Separat se fierbe borsul, care se adauga apoi peste zarzavat. In oala se pune carnea si se sareaza dupa gust. Smintina se amesteca bine cu galbenusul de ou si cu putin bors si dupa aceea se pune in oala. La sfirsit se pune verdeata tocata marunt, iar oala se va acoperi cu un capac.



Drob de miel


Ingrediente:

Organele de la miel, 2-3 legaturi de ceapa verde, 2 oua, 1-2 felii de piine, 1 lingura de smintina, verdeata, sare, piper

Mod de preparare:

Organele de miel se spala foarte bine si se pun la fiert in apa rece cu sare. Cind sint gata, se scot din zeama si se lasa sa se scurga. Apoi se dau prin masina de tocat carne. Se adauga feliile de piine inmuiata in lapte, ceapa verde, verdeata, tocate marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Separat prapurul se spala foarte bine. O cratita se unge cu ulei, se intinde bine prapurul pe marginile cratitei, astfel incit sa ramina mult pe margini si sa poata fi intors peste umplutura. Apoi toata tocatura se pune in cratita, marginile prapurului se aranjeaza spre interior si se pune la cuptor. Se coace la foc potrivit. Se serveste rece ca sa poata fi taiat. In loc de prapure se poate face foaie dintr-un ou, faina si ulei.



Friptura de miel


Ingrediente:

Pulpe de miel

Mod de preparare:

Carnea se spala, se sareaza si se lasa circa o jumatate de ora. Apoi se pune intr-o tava, se unge cu ulei sau cu untura, dupa preferinta, si se pune in cuptor. La inceput focul trebuie sa fie mic, iar carnea se unge din cind in cind cu grasime. Cind friptura este aproape gata, se mareste flacara cuptorului, iar carnea nu se mai unge. Astfel friptura se va rumeni si va capata un aspect frumos. Dupa ce tava a fost scoasa din cuptor, carnea se taie pe fundul de lemn si se asaza pe platou. Se serveste calda cu garnitura de cartofi si salata verde.



Stufat de miel

Ingrediente:

1 kg carne de miel, 10 legaturi (adica 50 fire) de ceapa verde, 25-30 fire de usturoi verde, 150-200 ml bors (1 pahar), 1 lingura pasta de tomate, ulei, sare

Mod de preparare:

Carnea de miel se spala, se curata si se portioneaza. Se pun sa se prajeasca inabusit. Firele de ceapa si de usturoi verde se oparesc pentru a le putea innoda. Apoi se pun la innabusit foarte putin timp, dupa care se adauga peste carne. Se pune borsul fiert separat, pasta de tomate si apa. Se lasa sa fiarba, iar cind este aproape gata se sareaza dupa gust. Dupa ce mincarea a dat in citeva clocote se pune la cuptor, lasindu-se sa fiarba inabusit pina scade.




 POFTA BUNA !!!




duminică, 13 martie 2011

Romani au talent

Grupul umoristic Brigada 2/3 & Master Red


Ce sa va zic asa ceva nu am mai vazut de foarte mult timp! Frate sunt cei mai adevarati .
 Parerea mea



De mult nu am văzut un număr de comedie atât de inspirat și de haios. Am râs cu lacrimi. Succes în continuare!Dacă ar fi după mine v-aș da marele premiu.




joi, 10 martie 2011

Mancaruri de post

O data cu inceperea postului Pastelui ar fi bine ca toti sa tinem  ( daca se poate) post, adica sa mancam ceva sanatos fara carne sau alte alimente care ne dauneaza sanatati, sa tinnem un pic de regim. Eu va zic ca aceste retete sunt foarte bune  si va urez pofta buna. O data cu apropietea Sfintelor Sarbatori de Pasti am sa va prezint si niste retete de sarbatori . In continuare am sa va prezint niste retete de post si sper ca au sa fie pe placul vostru. POFTA MARE.


Mancaruri de post
Salate
Salata de ciuperci
         Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg ciuperci albe (champinion), 2-3 foi de dafin, sare, piper, untdelemn, suc de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel verde.

         Mod de preparare: - Se pun 1,5 l apa la fiert, cu foile de dafin si sarea. Intre timp, se curata ciupercile de picioruse, se spala si daca sunt mari se taie in doua. Cand fierbe apa, se baga ciupercile si se lasa sa clocoteasca, pana ce se inmoaie. Se strecoara si se aseaza intr-un castron. - Separat, se amesteca untdelemnul cu sucul de lamaie, sarea, piperul si usturoiul dat pe razatoarea mica, pana se obtine o emulsie. Se toarna peste ciuperci (se poate lungi cu putina apa in care au fiert ciupercile) cat sunt inca fierbinti si se lasa o ora sa se patrunda bine. Cand se servesc, se presara pe ele patrunjel tocat.


Salata asiatica de legume cu macaroane
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 cepe verzi, 500 g macaroane scurte, 4 rosii, 1 morcov mijlociu, o jumatate conserva de fasole verde, o conserva mica de boabe de porumb, 50 g alune prajite. Pentru sos: 6 linguri untdelemn fin (masline sau floarea-soarelui), 5 linguri otet alb sau otet de mere, 1 lingurita de zahar (facultativ), sare, piper macinat, 1 lingurita de ardei iute tocat marunt (fara nervuri si seminte), verdeata tocata (patrunjel sau marar).

         Mod de preparare: - Se pun la fiert macaroanele, se strecoara si se amesteca cu putin untdelemn. Se curata si se spala ceapa verde, se taie pe diagonala in 3-4 bucati. - Rosiile se oparesc, se curata de pielita si de codita si se taie in feliute subtiri. Morcovul se curata, se spala, se taie in patru pe lung, apoi in stifturi cat mai subtiri. Se scoate fasolea din conserva, se scurge bine, la fel si boabele de porumb. Alunele (dezghiocate) se prajesc in tigaie fara untdelemn, apoi se sfarama (nu prea marunt) in piulita. Se pun toate legumele si alunele intr-o salatiera, se toarna deasupra sosul bine batut cu furculita. Se serveste salata cu macaroanele caldute sau fierbinti.

  
 Salată armenescă (PIAZ)

Ingrediente : fasole boabe fiarta; ridichii de luna; patrunjel; masline; ceapa verde.
Dresing: ulei de masline, suc de lamaie sare, piper.
Mod de preparare: se amesteca toate componentele lejer, sa nu se sfarame boabele de fasole.

Supe
Supa de cartofi cu praz
         Ingrediente (pentru 6 portii): 1 kg cartofi, 2 bucati de praz, 2 linguri de margarina, sare, piper, crutoane de paine, un catel de usturoi.

         Mod de preparare: - Se curata cartofii de coaja, prazul  de frunze si se pun la fiert intr-un litru de apa clocotita (cartofii taiati cubulete si prazul in inele subtiri). Cand legumele se inmoaie, se trec prin sita, cu zeama cu tot. - Separat, crutoanele de paine (6 felii de paine taiate in cuburi) se rumenesc in margarina incinsa in care s-a pus la calit si catelul de usturoi, taiat in doua. Se serveste supa cu crutoanele usturoiate si, cui ii place, cu patrunjel verde tocat.

  

Ciorba taraneasca de linte
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g linte, 1 1/2 l apa, 1 lingurita de sare, 1 ceapa, 6 catei de usturoi, 1 crenguta de cimbru.

         Mod de preparare: Se alege si se spala lintea (cea din comert e gata aleasa), se pune seara la inmuiat cu apa rece. Dimineata se schimba apa si se pune la fiert. Cand da in clocot, se scurge si se pune in alta apa rece, se fierbe bine, la urma se pune sarea. Cand e aproape gata, se adauga ceapa tocata marunt si cateii de usturoi, curatati si taiati in doua. Se lasa la foc mic, pana fierbe bine usturoiul, se potriveste de sare si se presara cu cimbru.

  
 Supa greceasca de fasole boabe

Calorii: 109, Proteine: 6g, Carbohidrati: 16g, Glucide: 7g, Grasimi: 3g, Saturati: 0g
Acest fel de mincare are la baza o reteta simpla tipica bucatariei traditionale grecesti. Miezul de anghinare o face mai fantezista, dar nu este neaparata nevoie sa fie folosit.
Ingrediente
• O lingura de ulei de masline
• O ceapa mare taiata marunt
• Un morcov mare taiat in cuburi mici
• Doua tulpini de telina taiate marunt
• Patru rosii decojite, de la care se scot semintele, tocate sau 250 de grame de rosii conservate de la care se scurge sosul de tomate
• Doi catei de usturoi taiati marunt
• 400 de grame de fasole boabe la conserva, de la care se scurge apa
• Cinci cesti de apa
• Un dovlecel taiat in cuburi mici
• Coaja rasa de la o jumatate de lamiie
• O lingura de menta proaspata tocata sau un sfert de lingurita de menta uscata
• O lingurita de cimbru proaspat tocat sau un virf de cutit de cimbru uscat
• O frunza de dafin
• O conserva de 400 de grame de miez de anghinare, de la care se scurge zeama
• Sare si piper
Mod de preparare
1. Se incinge o lingurita de ulei de masline intr-o cratita mare la foc mediu. Se adauga ceapa si se lasa pe foc, amestecind din cind in cind, timp de trei-patru minute, pina cind se inmoaie. Se adauga morcovul, telina, rosiile si usturoiul si se lasa in continuare pe foc inca cinci minute, amestecind mereu.
2. Se adauga fasolea si apa. Se aduce la fiert, se da focul mai mic, se acopera cratita si se lasa sa fiarba usor timp de aproximativ zece minute.
3. Se adauga dovlecelul, coaja de lamiie, menta, cimbrul si frunza de dafin si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se acopera si se lasa pe foc timp de aproximativ 40 de minute, pina cind legumele devin fragede. Se ia cratita de pe foc si se pune deoaparte pentru a se racori usor. Se scoate frunza de dafin, se pun doua cesti cu supa in vasul mixerului si se amesteca pina cind supa devine de consistenta unui piure moale, care se amesteca cu restul de supa din cratita.
4. Intre timp, se incinge uleiul de masline ramas intr-o tigaie la foc mediu. Se prajeste miezul de anghinare pina devine usor maroniu. Se pune supa in farfurii si se asaza in mijloc miez de anghinare. Se serveste imediat.
Mancaruri
Mancarica de verdeata cu orez


         Ingrediente (pentru 6 persoane): 4 legaturi de patrunjel, 4 legaturi de marar, 2 cepe mijlocii, 200 ml untdelemn, 1 lingura de faina, piper, sare, 1 lingura de bulion, 1 pahar de orez.

Mod de preparare: - Se curata ceapa, se taie solzisori si se caleste in untdelemnul incins. Dupa ce s-a inmuiat, se adauga faina, care se rumeneste usor si se stinge cu 250 ml apa. Se adauga patrunjelul si mararul bine spalate si tocate (nu chiar marunt). Se lasa la fiert pana se inmoaie, dupa care se adauga bulionul, sarea si piperul. Se mai lasa 5 minute pe foc. - Separat, se fierbe orezul, care se serveste ca garnitura.

  

Spaghetti cu sos de rosii si usturoi


         Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet de spaghetti (600 g), 6 rosii mari, 6 catei de usturoi, 2 lingurite de ierburi provensale (ierburi aromate, gata preparate se gasesc in comert), 2-3 linguri de untdelemn.

         Mod de preparare: - Se fierb macaroanele al dente, se strecoara si se tin la cald. - Se oparesc rosiile, se curata de pielita si se toaca marunt. Se curata cateii de usturoi si se zdrobesc in mojar de lemn. - Se pune untdelemnul la incins, se caleste in el usturoiul, apoi se adauga rosiile. Se lasa sa dea in 2-3 clocote, apoi se presara deasupra sarea si plantele aromate. Se mai dau intr-un clocot, se serveste sosul turnat peste macaroane. (Plantele aromate sunt foarte necesare, fiindca dau mancarii o aroma specifica.)

  


Mancaruri de post
Supa de usturoi

     Ingrediente: 3 capatani mari de usturoi, 100 ml ulei, o lingura faina, 1,5 l apa, sare si piper dupa gust, boia sau suc de rosii, cimbru, patrunjel. 
     Mod de preparare: Usturoiul se curata, se zdrobesc cateii si se freaca bine cu ulei pana se obtine o pasta fina la care se adauga faina, boia sau suc de rosii si apa fierbinte, putin cate putin, si condimente. Se fierbe zece minute, amestecand mereu. La sfarsit, se adauga cimbru uscat si patrunjel verde taiat marunt. Se serveste cu paine prajita.




Supa-crema de ciuperci

     Ingrediente: 500 g ciuperci, 5 cartofi, 2 morcovi, o ceapa mare, 2 catei de usturoi, 50 ml ulei, o lingura faina, o lingura pasta de ardei, sare dupa gust, patrunjel verde, 3 l apa. 
     Mod de preparare: Se curata zarzavaturile si se pun la fiert impreuna cu ciupercile. Cand sunt fierte, se strecoara si se paseaza cu furculita, cu mixerul sau se pot trece prin masina de tocat. Se pastreaza netocate cateva ciuperci pentru ornat. Se rumeneste faina in doua linguri de ulei, se adauga apa in care au fiert legumele si se amesteca repede pana incepe sa fiarba. Apoi se adauga legumele pasate, pasta de ardei si sarea si se mai fierbe zece minute. Se serveste fierbinte. In farfurii, deasupra cremei, se asaza un strat gros de patrunjel verde tocat si deasupra patrunjelului se pun cateva bucati mai mari din ciupercile fierte. Se aleg cele care au forma mai frumoasa si se taie in lung atat palaria, cat si piciorul ciupercii.




Platou cu aperitive

     Ingrediente: doua salate verzi, 8 bucati de paine prajita, 8 cartofi mari, 3 morcovi, 100 g masline negre, 2 gogosari din muraturi, 3-4 capatani de usturoi, boia iute, sare, piper. 
     Mod de preparare: Pe un platou mai mare se aranjeaza frunzele spalate de salata verde. Peste salata se pun feliile de paine prajita (se socotesc doua felii pentru o persoana). Cartofii se fierb, se curata si se taie in rondele care se asaza peste feliile de paine prajita. Gogosarii si morcovii se taie in cubulete si se adauga peste cartofi. Se face apoi un mujdei concentrat din 3-4 capatani de usturoi, la care se adauga o lingurita de boia iute si trei lingurite ulei. Mujdeiul se toarna peste legume. Se pune atata mujdei, pana cand bucatile de paine prajita sunt acoperite in intregime. Se adauga maslinele si mararul taiat marunt. Se serveste dupa ce a stat la frigider o ora.




Placinta cu varza acra (varzare)

     Ingrediente: 1 kg faina, 40 g drojdie, 1/2 lingurita zahar, 200 ml ulei caldut, 200 ml apa calda in care s-au dizolvat o lingura de sare si un varf de cutit de piper macinat, 500 g varza acra, calita si racita. 
     Mod de preparare: Drojdia se dizolva in apa calduta, la care se adauga zaharul. Cand incepe sa faca basicute, se adauga faina (tinuta la cald inainte) si se framanta un aluat potrivit, punand din cand in cand ulei caldut si apa calduta. Se lasa la dospit 30 de minute, intr-un loc incalzit. Se imparte in 15 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-o foaie cat mai subtire (2-3 mm), cu diagonala de aproximativ 35 cm. In mijlocul foii (de forma aproximativ patrata) se pune varza calita si racita. Se impacheteaza apoi placinta, aducandu-se capetele opuse ale foii pana in mijloc (ca la un plic inchis). Se indreapta cu sucitorul placinta obtinuta si se coace in tigaie, in ulei incins. Se intoarce cand este gata prajita pe o parte si, pentru a nu se umfla, se face o gaura in mijloc cu cutitul. Varzarele se servesc fierbinti, cu suc de rosii sau cu bere.



Salata de morcovi

· 400 gr morcovi
· 1 mar
· zeama de la o lamaie
· 2-3 linguri de suc de portocale
· coaja de lamaie si portocala

Se curata si se dau pe razatoare morcovii si marul si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se tine la frigider.


Salata de conopida
· 1 conopida de marime medie
· 2-3 linguri de maioneza de post
· 2-3 catei de usturoi pisat
· patrunjel fin tocat
· sare si piper dupa gust
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.



Salata de orez
· 1 ceasca de orez
· 4 ardei grasi
· 4 rosii mari, bine coapte
· 4 cepe potrivite
· ulei, otet
· sare, piper
· 1 legatura de marar
Orezul se alege, se spala si se fierbe in apa cu sare, dupa care se pune intr-o salatiera. Rosiile crude si ardeii copti se taie marunt. La fel ceapa si mararul. Se amesteca toate ingredientele, potrivindu-se de sare si piper.




Icre de post
· 1 ceasca de gris
· 3 cesti de suc dulce de rosii
· 2-3 cepe
· 1 ceasca de ulei
· sare, piper
Sucul de rosii se pune la foc mic sa clocoteasca. Se adauga in ploaie grisul, se amesteca cu grija pana ce grisul se umfla. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se adauga putin cate putin uleiul, frecandu-se cu lingura de lemn sau cu mixerul pana se incorporeaza tot uleiul. La sfarsit se adauga, dupa gust, ceapa fin tocata, sarea si piperul.

CIORBE SI SUPE 
Supa de rosii
· 1 kg rosii bine coapte
· 2 dovlecei taiati rondele subtiri
· 4 cartofi
· 1 legatura de ceapa verde (sau 2 cepe mai mici)
· 3 catei de usturoi
· 1 ceasca de ulei
· 1 lingurita de zahar
· sare, piper
· 2 foi de dafin
Intr-o oala suficient de mare se caleste in ulei cepa marunt tocata, se adauga dovleceii si dupa putin timp rosiile decojite, taiate in patru, si cartofii taiati marunt. Se lasa astfel sa fiarba 10 minute. Se adauga 1,5 la apa, piperul, sarea, zaharul, usturoiul taiat marunt si folie de dafin. Se acopera oala si se lasa sa fiarba 40 de minute. Se scot folie de dafin si se paseaza zarzavaturile. Se adauga patrunjel fin tocat si se serveste cu crutoane. Crutoanele se obtin prin prajirea in ulei a unor cubulete de paine.

Supa de conopida
· 1 conopida potrivita
· 3 cartofi
· 1 l apa
· sare, piper
· 3 linguri de margarina (ulei)
· 2 linguri faina
· 1 legatura de patrunjel fin tocat
Se spala conopida, se taie bucati si se indeparteaza cotoarele groase . Se curata cartofii, se taie si se pun la fiert impreuna cu conopida 20-25 de minute. Se paseaza zarzavaturile si se adauga sarea si piperul. Se topeste margarina intr-o craticioara, se pune faina si se amesteca continuu pana capata culoare galbuie, se adauga, putin cate putin, 2-3 polonice de supa, apoi se rastoarna in oala mare cu supa. Dupa ce s-au amesteca bine, se mai da 2-3 clocote si se adauga patrunjelul. 
Crema de zarzavaturi
· 2 cartofi
· 2 morcovi
· 1 telina mica
· 1 praz
· 2 rosii (sau suc de rosii)
· 2 cepe
· 1 legatura de patrunjel
· 1 ceasca de ulei
· sare, piper
Se curata, se spala si se taie zarzavaturile marunt. Se pun la fiert cu apa si ulei pana se sfarma. Se paseaza astfel incat sa se obtina o crema. Daca este prea consistenta, crema se rareste cu putina apa. Daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, care se dizolva in putina apa rece. 
Supa de zarvaturi
· 4 morcovi
· 4 cepe
· 2 cartofi
· 1 dovlecel
· 1 verzisoara dulce
· 2 ardei
· patrunjel, sare
· 1 ceasca de orez (sau fidea)
· 2 cesti de suc de rosii
Se toaca zarzavaturile si se pun la fiert in 3 litri de apa. Cand sunt bine fierte se scot, se adauga orezul si apoi sucul de rosii. Se potriveste de sare, se adauga putin zahar, dupa gust, si la sfarsit verdeata. Cand se foloseste fidea, la sfarsit se rad 2 morcovi, sa calesc in ulei si se strecoara in supa. Astfel, supa devine mai gustoasa.
Zarzavaturile fierte ramase se pot prepara salata.

DULCIURI 
Clatite de post
· 100 g faina 
· 100 ml apa minerala
· 50 g ulei
· 25 g zahar
· 10 g sare
Se amesteca toate ingredientele si se bat bine pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie, care sa nu lipeasca. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea, se fac mai groase. Ca desert, se pot umple cu magiun sau dulceata. Ca aperitiv, se pot umple cu varza, urzici, spanac etc.

Covrigei simpli
· 200 g zahar pudra
· 400 g margarina la temperatura camerei
· 600 g faina
· 1 plic vanilie sau 1 lingurita coaja de lamaie
Se amesteca toate ingredientele, se framanta bine si se modeleaza covrigei in forme diferite. Se coc la foc potrivit. Se pot lipi doi cate doi cu marmelada.

Prajitura "Salam"
· 250 g biscuiti populari
· 250 g rahat
· 150 g margarina
· 250 nuci uscate in cuptor si rasnite
· 3 linguri de cacao
· 1-2 foi de gelatina (facultativ)
· 4 linguri apa
· 2 linguri zeama de lamaie
· 1 lingura coaja de lamaie
· 1 lingura rom
In apa calda, in care s-a topit gelatina (daca exista), la foc mic, se topeste rahatul, taiat bucatele mici, se adauga cacaoa, nuca maruntita si se fierb impreuna, pana se obtine o pasta moale, in care se incorporeaza margarina. 
Se ia de pe foc si se adauga biscuitii, sfaramati cat mai marunt si mirodenii.
· Se rastoarna pe o planseta acoperita cu zahar pudra, de grosimea 1 cm. Se ruleaza si se modeleaza prajitura de forma si grosimea unui baton de salam. Se da la rece si se serveste taiata rondele. 

Prajitura "Ziua si noaptea"
· 12 linguri de ulei
· 14 linguri de zahar
· 14 linguri de apa
· 18 linguri de faina
· 2 lingurite de praf de copt
· 1 vanilie
· 2-3 linguri cacao
· 1 cana de nuca macinata
Se amesteca bine primele trei ingrediente cu mixerul. Se adauga faina, in care s-a amestecat praful de copt si vanilie. La sfarsit se adauga nuca. In tava unsa si tapetata cu faina se toarna jumatate din compozitie. Deasupra se toarna cealalta jumatate, in care s-a amestecat cacaoa.

Coliva
· 1 kg grau
· 500 g zahar
· 300-500 g nuca
· mirodenii: praf de anason, esenta de lamaie, esenta de portocale, coaja de lamaie sau de portocala, vanilie
· sare dupa gust
Se alege graul, se spala in multe ape reci, apoi in una, doua ape calde. La fiert se pun 2 l apa, la 1 kg de grau. Se fierbe la foc mic, cu multa grija. Este indicat sa se fiarba in oala de tuci si sa se puna oala pe o tabla sau pe o caramida subtire, sa nu se lipeasca. Graul pentru coliva nu se mesteca; se clatina doar oala spre stanga si spre dreapta, de cate ori se considera necesar. Cand nu se mai vede apa la suprafata, se incearca bobul de grau. Daca nu este suficient de bine fiert, se mai adauga putina apa calda. Cand bobul este inflorit, si toata apa absorbita, graul este fiert. 
Se acopera cu un capac, se infasoara cu paturi si se lasa asa 2-3 ore. Cand este bine racit, se scoate din vasul in care a fiert, se adauga toate celelalte ingrediente si se framanta cu mana pana se albeste si devine cremos. Daca pare a fi prea moale, se dauaga pesmet din biscuiti populari ca sa absoarba umezeala. 
Intr-un platou potrivit ca marime se aseaza graul, se netezeste, se cerne cu un strat de pesmet de biscuiti, apoi un strat de scortisoara, iar deasupra un strat de zahar farin de o jumatate de cm. Coliva se netezeste cat se poate de bine si se orneaza dupa preferinte. 
Observatie: este de preferat sa se fiarba graul de cu seara si coliva sa se pregateasca dimineata, inainte de a fi dusa la biserica. 
Cantitatea de nuca poate varia pana la a fi egala cu cantitatea de grau, dupa cum gospodina dispune de nuca.

ALTELE 

Musaca de macaroane cu ciuperci
· 500 g macaroane sau taitei lati
· 1 lingura de ulei
· 200 g mazare
· 2 morcovi potriviti
· 500 g ciuperci
· 1 ceapa mare
· 5 catei de usturoi
· 1 ceasca de ulei
· 0,5 kg rosii decojite si taiate marunt
· sare, piper
· busuioc taiat marunt si cimbru
· 9 linguri de margarina
· 11 linguri de faina
· 8-9 cesti de apa
· 8-10 masline fara samburi
· 4 linguri de marar si patrunjel tocat
Se fierb macaroanele in apa cu sare si 1 lingura de ulei, timp de 8 minute. Se clatesc cu apa rece si se strecoara. Se fierbe de asemenea mazarea timp de 6 minute in apa cu sare si se strecoara. Se spala si se taie marunt morcovul, ciupercile, cepa, usturoiul si se calesc in ulei. Se adauga rosiile, sarea, piperul, cimbrul si busuiocul. Se fierb pana raman numai cu uleiul. Sosul besamel se pregateste astfel: in margarina topita se pune faina, se amesteca continuu pana capata culoare aurie. Se adauga cu mare grija apa (cate putina) si se amesteca cu telul. Cand este gata se ia de pe foc si se adauga sarea si patrunjelul. Se tapeteaza cu ulei o forma mare si se pune un strat subtire de sos besame, apoi in straturi alternative macaroane si sos de ciuperci, presarand deasupra sosului de ciuperci, de fiecare data, putina mazare, si din nou crema besamel. Se repeta operatia de 4-5 ori, astfel incat sa se astearna deasupra un strat mai gros de crema besamel, peste care se presara maslinele. 
Se da la cuptor incins 25-30 minute. 


Sarmalute in foi de vita
· 1 kg de foi de vita (50 buc.)
· 1 kg orez
· 1 ceasca de ceapa tocata
· 1 legatura de ceapa verde
· 1 legatura de marar
· 1 legatura de patrunjel
· 1 1 ceasca de ulei
· zeama de la 2-3 lamai
· 3 cesti apa
· sare, piper
Daca suntem in perioada cand se gasesc frunze de vita proaspete, se spala si se inmoaie pe rand in apa care fierbe. Daca insa folosim frunze din conserva, acestea trebuie fierte cca. 4-5 minute, ca se fragezeasca. 
Umplutura se pregateste astfel: in jumatate din ulei si o ceasca de apa se amesteca cele doua feluri de ceapa, orezul spalat in prealabil, verdeata tocata, sarea si piperul, tinandu-se pe foc pana cand inghit toata apa. In foile de vita pregatite se pune cate o lingurita din umplutura, se impacheteaza si se aseaza sarmalele, dupa ce pe fundul oalei s-a asezat fie un gratar, fie cateva foi de vita. Dupa ce s-au randuit sarmalutele se toarna sosul de rosii, restul de ulei, apa, zeama de lamaie si cateva foi de dafin. Se fierb la foc mic pana raman numai cu uleiul. Daca orezul nu s-a fiert suficient de bine, se mai adauga putina apa. Se servesc reci, garnisite cu felii de lamaie.

Ghiveci
· 1 kg cartofi
· 1 kg dovlecei
· 1 kg morcovi
· 1 kg mazare
· 1 kg rosii
· 1 capatana de usturo9i
· 1 praz
· 1 ardei verde
· 1 1 ceasca de ulei
· 5 cepe mari
· sare, piper, dafin
· 1 legatura de marar si patrunjel
Ceapa, prazul si ardeiul taiate solzi se calesc in ulei. Se adauga in ordine: morcovii, mazarea, cartofii si dovleceii taiati rondele. Se adauga apa, fara sa se depaseasca nivelul zarzavaturilor. Cand sunt bine fierte, se adauga rosiile decojite si date prin razatoare, usturoiul tocat marunt, sarea, piperul si dafinul. Se mai lasa pe foc 10 minute. Verdeata se adauga dupa ce se indeparteaza de pe foc. 

Orez cu rosii la cuptor
Pentru 5 persoane:
· 1 kg rosii bine coapte
· 1 capatana usturoi
· 1 ceasca ulei
· 1 kg orez
· 3 ardei taiati solzisori
· 1 legatura patrunjel fin tocat
· 1 kg de masline negre taiate felii (facultativ)
Se indeparteaza coaja si semintele rosiilor si se taie marunt. Intr-o tava obisnuita, dupa ce se tapeteaza cu ulei, se pun jumatate din rosii. Se presara deasupra sare, piper, patrunjel, usturoiul taiat felioare si ardeiul solzisori. Se amesteca orezul nefiert cu maslinele si patrunjelul. Se aseaza in tava peste stratul de rosii jumatate din amestecul de orez. Peste el se toarna jumatate din cantitatea ramase de rosii, se presara ulei, sare, piper, usturoi, ardei, patrunjel. Se procedeaza la fel cu cealalta jumatate din orez si cu restul de rosii. Se lasa la cuptorul potrivit sa fiarba incet, cel putin 1 de ora. Se serveste rece.



duminică, 6 martie 2011

Cum se asambleaza un telefon dupa decodare


In aceasta filmare nici un telefon mobil nu a avut de suferit.
Ne cerem scuze celor de la protectia telefoanelor mobile sau cum li se zice oficial ,, Protectia TELESPICHERELOR'' ca nu am vrut sa ranim sentimentele telefonului.