LEACURI BABAESTI


ORGANELE DE SIMT
(GURA, NASUL, OCHII, URECHEA, PIELEA)


Alopecie
- Se rade fin o bucata de radacina proaspata de ghimbir si se incalzeste usor. Se intinde pe cap si se acopera cu o boneta timp de 30 de minute, dupa care se spala. Se repeta procedeul zilnic.
- Se face suc din ghimbir. Se adauga alcool de 70 de grade: o parte suc la 10 parti alcool.
Se inmoaie un tampon de vata in solutie si se maseaza locul. Dupa o jumatate de ora, capul se clateste cu apa calduta.

Arsuri
·  Se ung zonele afectate cu ulei de usturoi (se procura de la Plafar capsule cu ulei de usturoi).
·  La arsura proaspata se pune lapte acru.
·  Se unge cu albus de ou sau unt proaspat.
·  Se unge cu ulei de masline si apa de var.
·  Se rasnesc boabe de fasole pestrita; praful se pune pe arsura, dupa ce a fost spalata cu ceai din matase de porumb.
·  Se unge cu untura (rece).
·  Se unge cu o alifie din unt cu galbenus de ou.
·  Se pune drojdie de bere pe arsura.


Arsuri ale pielii si furuncule (reteta terapeutei Iulia Tunaru)
Se amesteca 3 parti miere cu o parte faina de grau. Se panseaza si se schimba pansamentul la 10 ore, spalandu-se cu ceai de musetel si patlagina (infuzie 2 linguri musetel + 2 linguri patlagina la un litru de apa).

Buze crapate si uscate
Se tamponeaza buzele, de 3 ori/zi, cu tinctura de propolis. Dupa o ora, se ung cu alifie de propolis.

Cangrena
Se impacheteaza piciorul intr-o punga cu miere.
Plagile deschise si erizipelul se ung cu miere.
Mierea trebuie sa fie pura si neprocesata la caldura.

Ceai de baut pentru psoriazis
Se face un amestec din: 10 gr stejar, 30 gr salcie, 40 gr nalba, 20 gr salvie, 20 gr coji (frunze) nuci, 30 gr rostopasca, 50 gr urzica, 30 gr ventrilica, 30 gr galbenele si 20 gr coada-soricelului.
8 lingurite din acest amestec la 2 litri de apa se clocotesc de 3-4 ori si se infuzeaza 3 minute.
Se bea, inghititura cu inghititura, pe parcursul zilei.

Dishidroza
- Se spala bine mainile cu urina proprie proaspata, de 3 ori pe zi, apoi se lasa sa se usuce fara a fi sterse.
- Se ung mainile cu crema de galbenele.
- Se umezeste pielea cu apa si se presara praf de sulf.

Dureri de urechi
Se introduc in urechi tampoane imbibate in ulei de usturoi. Durerile inceteaza in 15 minute.

Dopuri de ceara in urechi
Intr-o ceapa se face o scobitura in care se pune o lingurita de seminte de chimen. Se acopera cu alta bucata de ceapa si se baga in cuptorul incins, 10 minute. Se scoate ceapa fierbinte si se stoarce sucul.
Se pun in ureche cateva picaturi din acest suc si se acopera cu un tampon de vata. Se repeta, de 2 ori/zi, pana la disparitia dopului.

Eczeme
Se ung zonele afectate cu ulei de masline presat la rece, sterilizat timp de 1 ora in “bain-marie”.

Escara
·  Se face o pasta dintr-o lingurita de faina de seminte de in, un galbenus de ou de tara si o lingurita de ulei de masline presat la rece. Se aplica pe escara.
Se sterg marginile escarei cu suc (sau ceai concentrat) de patlagina.
Se schimba din 8 in 8 ore.
Aceasta pasta se poate aplica si pe furuncule.

·  Se pune pe zona afectata o cataplasma cu usturoi ras pe razatoarea mica si ulei de masline. Se lasa 2 zile. Apoi se unge cu alifie de tataneasa, timp de o saptamana.

Febra
Se bea un decoct din 25 gr. frunze uscate de prun fierte intr-un litru de lapte, timp de 10 minute.

Hipoacuzia
Se pune cate o picatura de suc de usturoi in ureche, de 3 ori/ saptamana. Pe masura ce starea sa se amelioreaza, se foloseste o data la o saptamana.

Infectii ale unghiilor, furuncule, arsuri, taieturi
Se face o alifie din ceara de albine si ulei de floarea soarelui presat la rece, topite si amestecate in “bain-marie”. Cicatrizarea si vindecarea sunt rapide.

Inflamatie a picioarelor
Se prepara comprese dintr-un amestec de ceara, ulei de masline si apa, incalzite “in bain-marie” si se aplica pe zonele afectate.

Micoza in urechi
Se sterg urechile cu betisoare de urechi cu gaz dublu distilat, de 2 ori/zi.

Micoze (ciuperci) ale pielii (reteta terapeutei Iulia Tunaru)
Se sterg locurile afectate cu o solutie din ceai de pelin, in care se adauga tinctura de propolis (20 picaturi la 100 ml ceai). Dupa 10 minute, se unge cu miere poliflora, dupa 3-4 ore se clateste cu aceeasi solutie. Se repeta de 3-4 ori/zi.

Micoza la unghia unui deget al mainii
Se ia un ardei iute, i se scoate codita, se curata de seminte si se umple cu tuica tare. Se introduce degetul bolnav in ea. Se fixeaza cu un bandaj si se tine astfel peste noapte. Se repeta zilnic.

Miopie
In fiecare dimineata, se tine sub limba 1 gr. de laptisor de matca, pana se dizolva.
Se iau cate 3 lingurite de polen, cu 30 de minute inainte de cele 3 mese principale.
Seara, inainte de culcare, se pune miere in ochi - o picatura de miere de salcam fluida.
Se face tratamentul 3 luni cu pauza o luna, dupa care se reia, daca mai este nevoie.

Monturi
Pe o bucata de vata se presara tamaie pisata care se stropeste cu otet. Se aseaza pe mont si se tine peste noapte. Se repeta zilnic.

Matreata
Se amesteca foarte bine: 2 linguri otet de mere sau sucul de la o lamaie, 2 linguri apa distilata si 2 linguri ulei de masline presat la rece.
Cu aceasta solutie, se maseaza usor pielea capului, se lasa 20 de minute, dupa care se spala parul cu un sampon pentru copii. In sampon se introduc 20 de aspirine pisate. Inainte de aplicarea samponului, se clateste parul cu apa calda.

Parodontoza
Se maseaza gingiile, de 3 ori/zi, cu ulei de masline presat la rece.

Pentru intarirea radacinilor si cresterea parului
Se frictioneaza la radacina cu ulei de ricin. Procedura se aplica seara, inainte de culcare, pentru ca uleiul sa actioneze peste noapte. A doua zi, dimineata, se spala bine parul si pielea capului. Tratamentul se face de 3 ori pe saptamana, pana se obtine rezultatul dorit. Apoi, pentru intretinere, se poate aplica tratamentul de 2 ori pe luna.

Psoriazis
·  Se prepara un unguent din: 1 litru de ulei din germeni de porumb sau 1 litru de ulei de masline presat la rece, 50 ml alcool 48-50o, 500 gr. ceara de albine, 50 gr. radacina de brusture si 50 gr. de flori de arnica.
Se rasnesc florile de arnica si radacina de brusture.
Peste pulberile de plante, se toarna 50 ml alcool si se lasa 10 minute. Peste acestea, se toarna uleiul si se fierbe intregul amestec in “bain-marie”, timp de 3 ore. Se indeparteaza amestecul de pe foc si se lasa 12 ore, dupa care, incalzindu-l din nou, se stoarce printr-o panza deasa. Uleiul astfel obtinut se pune intr-o sticla, la frigider, lasandu-l la decantat pana a doua zi. Se strecoara din nou uleiul, se pune la fiert in “bain-marie” adaugandu-se ceara de albine, pana cand aceasta se topeste. Dupa aceea, se ia preparatul de pe foc si se amesteca, cu o spatula de lemn, pana la racire, pentru a nu se solidifica in straturi. Se toarna in cutiute mici care se tin la rece.
Dupa fiecare baie va ungeti corpul cu aceasta alifie.
Daca unguentul a iesit prea tare, se mai adauga ulei, daca e prea moale, se mai adauga ceara.
Pentru a fi si mai eficient, se mai poate adauga odata cu ceara 50 gr. rasina de brad sau propolis brut.
·  Crema din 50 gr. osanza de porc + 5 gr. suc proaspat de rostopasca, sau
·  Crema din 50 gr. osanza de porc + 5 gr. suc proaspat de nalba.
·  Se fac bai cu ceai de coada-calului, nalba, cimbru si pelin.
·  Se spala zonele afectate cu ceai de pelin si se ung cu ulei de seminte de in presat la rece sau ulei de ricin.
·  Intern: regim lacto-vegetarian.
·  Extern: bai cu zer de lapte sau, in locurile unde exista rani mai adanci se pun cataplasme cu branza proaspata (nesarata) care se tin de la 6 ore pana la 2 zile. Acest tratament face sa dispara toate ranile, lasand pielea elastica si fara cicatrice.
Zerul se obtine dintr-un litru de lapte nefiert in care se pune sucul de la o jumatate de lamaie. Se lasa 24 de ore, apoi, se strecoara. In circa 30 de zile dispar toate ranile psoriazice. Ranile localizate pe cap, se vor unge cu ulei de ricin sau ulei de seminte de in.

Pistrui
Se tamponeaza pistrui zilnic, de cateva ori, cu suc proaspat de castravete.

Riduri (prevenire si atenuare)
·  Se pun la macerat 50 gr. coji de gutuie maruntite intr-un litru de tuica curata de cca. 45o , timp de o saptamana. Se strecoara si se utilizeaza ca lotiune pentru fata.
·  Aceasta reteta are actiune de lifting facial. 120 gr. ulei de migdale, 90 gr. osanza de porc si 30 gr. ceara de albine rasa se topesc in bain-marie si se adauga 3 linguri suc de ceapa. Se lasa la racit si se pastreaza intr-un borcan de sticla.
Se aplica o data pe zi, de preferat seara, la culcare. Dimineata, se sterg fata si gatul cu alcool medicinal, dupa care se poate folosi un tonic pentru piele.

Rinita alergica
Un betisor de ureche se inmoaie in ulei de masline presat la rece si se introduce foarte adinc in nas, cat sa nu deranjeze.
Dupa suflatul nasului, se sterg din nou ambele nari.

Sinuzita
·  Se prepara o coca din: 1 lingura faina, 1 lingura otet de mere, 1 lingura hrean ras. Coca se imparte in doua si se preseaza cat sa ajunga la marimea unei monede de 100 lei.
O “moneda” de coca se pune intre sprancene si a doua, deasupra primei, pe mijlocul fruntii. Dupa 15-20 minute, se muta cele 2 bucati de coca pe frunte deasupra mijlocului sprancenelor, unde se lasa alte 15-20 minute. Se procedeaza in continuare la fel punandu-se in acelasi timp pe: tample, deasupra narilor, pe obraji, pe urechi - in partea din fata, pe piele - in spatele urechilor, la baza craniului.
Se repeta procedura in fiecare zi, cel putin 7 zile la rand.
·  Se piseaza o capatana de usturoi peste care se toarna un pahar cu apa si se lasa 1/2 ora. Se strecoara. Se pun cate 10 picaturi in fiecare nara, o data pe zi.

Ten catifelat
Se unge zilnic fata cu un amestec de suc proaspat de castraveti si ulei de migdale (sau ulei de masline presat la rece).

Toate bolile de piele, psoriazis
Se prepara alifia de rasina de pin.
Se pune un pachet de unt (trebuie sa fie cat mai gras) intr-o oala si se fierbe la foc mediu, inlaturandu-se spuma din cand in cand. Dupa 15-20 de minute se depun pe fundul oalei niste sedimente de culoare inchisa, iar untul ramane limpede. Atunci se ia de pe foc si se trece untul incins (fara sedimente) intr-o oala curata, in care se adauga ceara de albine de marimea unei alune si se amesteca bine. Atunci cand amestecul este omogenizat, se adauga 3 linguri de rasina de pin si 3 bobite de tamaie. Dupa ce se amesteca bine componentele cu o spatula de lemn, alifia se pune intr-un borcan sa se raceasca si se va pastra la rece.
Aceasta alifie poate fi folosita si in reumatism, facandu-se cu ea doua aplicatii/zi, pe articulatiile dureroase.

Unguent cu miere pentru intretinerea pielii
Se topeste intr-o cratita, la foc mic, un pachet de unt si se fierbe 10-15 minute pana devine limpede. Se ia de pe foc si se toarna fara sedimente, intr-un vas separat. Cat untul este inca fierbinte, se toarna o lingurita de ceara de albine, dupa care se lasa sa se raceasca.
Cu putin timp inainte ca untul si ceara sa se raceasca, se adauga 4 lingurite de miere si se amesteca bine, dupa care preparatul se pune in borcan.
Acest preparat hraneste pielea si o protejeaza, facand-o mai catifelata si mai rezistenta la factorii de mediu agresivi.

Vitiligo
- Suc de telina cruda: 100 ml la pranz si 100 ml seara, cu 1/2 ora inainte de culcare.
- La 1 litru de apa clocotita se pun la infuzat: 10 gr. sunatoare, 10 gr. musetel, 10 gr. patlagina, 10 gr. sovarv, 10 gr. galbenele, 10 gr. urzica. Se bea pe parcursul zilei. Tratamentul este de durata.
Se tine regim lacto-vegetarian.
Se consuma catina (uscata sau ulei de catina).




http://bh09kpy.blogspot.com