RETETE CULINARE

PIZZA DE LEGUME COLORATA

Timp de preparare: cca 3/4 ora.
Cca 730 kcal/portie.
Se serveste cu un pahar de chianti (vin).
Ingrediente

1 aluat dospit conform retetei
1 lingura ulei
cite un ardei rosu, galben, verde
100 g praz
4 ardei iuti murati
300 g broccoli (sau conopida)
1 catel de usturoi
100 g pasta de tomate
200 g rosii in bulion (conserva)
piper macinat proaspat
boia de ardei dulce
oregano sfaramat
200 g cascaval

Mod de preparare
1. Se prepara aluatul. Se unge o forma pentru pizza. ardeii se taie in doua, se
curata si se taie cuburi. Prazul se taie rondele. Ardeii murati se taie marunt.
Broccoli sau conopida se desface in bucati, iar tulpina se taie felii.
2. Usturoiul se zdrobeste si se amesteca cu pasta de tomate si cu rosiile.
Cuptorul se incalzeste la 220C.
3. Din aluat se intinde o foaie de marimea formei de pizza, se asaza in aceasta
si se unge cu pasta de tomate. Se asaza legumele uniform peste pasta de tomate,
se condimenteaza cu sare, piper, boia si oregano si se presara cu cascaval. Se
coace in cuptor circa 20 de minute.
meniu acasa prescurtari revenire




PIZZA MAMMA LUCIA

Timp de preparare: cca 1+1/2 ore.
Cca 950 kcal/portie.
Se recomanda sa se serveasca cu salata asortata.
Ingrediente

1 aluat dospit conform retetei
300 g carne tocata mixta
2 linguri ulei (de masline)
1 ceapa
2 catei de usturoi
3 linguri pasta de tomate
150 ml vin alb
2 linguri oregano taiat marunt
1 lingurita sare
piper macinat proaspat
praf de boia de ardei
400 g broccoli (conopida mica) oparit
200 g cascaval ras

Mod de preparare
1.Aluatul se prepara conform retetei. Carnea tocata se prajeste binein ulei.
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se adauga la carnea tocata.
2.Se adauga pasta de tomate si se stinge cu vin alb. Se fierbe acoperit, la foc
mic, 10 minute.
3. Se adauga oregano si se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se incalzeste
cuptorul la 220C. se intinde aluatul. Se oparesc rosiile, se cojesc si se taie
felii, apoi se impart uniform pe aluat impreuna cu broccoli. Se toarna sosul de
carne tocata deasupra.
4.Se presara compozitia cu cascaval si se pune la cuptor pentru 20-25 de minute.



PIZZA CAPRICCIOSA

Timp de preparare: cca 1+1/4 ore.
Cca 910 kcal/portie.
Ca bautura insotitoare se recomanda un pahar de "Chianti classico" (vin).
Ingrediente

1 aluat dospit conform retetei
500 g rosii coapte bine
250 g sunca fiarta taiata felii
4 fileuri de sardele din conserva
8 anghinare (miezul) conservate in ulei
4 linguri ulei (de masline)
150 g masline negre
putina sare
piper negru macinat
1 lingura ulei (de masline) pentru a unge tava

Mod de preparare
1.Se prepara aluatul conform retetei. Se oparesc rosiile in apa fiarta, se
racesc, se cojesc, se taie in 4 felii si se taie in fasii de-a lungul. Sunca se
taie in fasii de latimea degetului.
2.Sardelele se taie in bucati mici, anghinarele se taie in 4 felii. Se
incalzeste cuptorul la 220C si se unge o tava cu ulei.
3. Aluatul se pune pe o planseta presarara cu faina, se intinde si se pune in
tava. Marginile se trag in sus pe peretii tavii si se impunge in multe locuri cu
o furculita.
4.Se unge suprafata aluatului cu ulei (2 linguri) si se aseaza uniform fasiile
de rosii, sunca, sardelele si maslinele.
5. Se sareaza si se pipereaza compozitia apoi se stropeste cu ulei. Se da la
cuptor, se lasa acolo 25 de minute, timp in care devine crocant.
meniu acasa prescurtari revenire





Ciorba de burta !


2 Kilograme burta (Rind-Kuttel in Germania de Sud), 3 litri de apa, 150 grame
morcovi rasi, 150 grame ceapa, 100 grame telina, 50 grame de usturoi, 5 grame de
piper, 500 grame de iaurt (yoghurt oder saure sahne), 3 oua, 50 grame de faina
alba, 100 mililitri de otet, 100 mililitri de ulei, sare dupa gust.
Preparare: burta si picioarele se curata de piele si tendoane (in Germania se
vinde burta gata curatata si taiata ),se spala bine, se oparesc (in Germania e
gata oparita), se spala din nou cu apa rece. Picioarele se sparg si se aseaza pe
fundul oalei - iar burta de vaca se ruleaza si se aseaza peste picioare. Se
completeaza oala cu apa rece si se pune la fiert cu sare.
Cind burta este aproape fiarta, se adauga morcovii, telina, ceapa curatata,
spalata si taiata in jumatati sau sferturi. Se adauga usturoiul curatat si taiat
marunt, piperul. Cind burta si picioarele au fiert bine se scot si se racesc.
Burta se taie felii lungi de 4-5 cm, iar carnea de pe picioare se alege,   si se
introduce impreuna cu burta intr-o oala curata. Zarzavatul se taie si el mai
marunt, se adauga linga carne si peste toate se strecoara zeama de carne,
continuind fierberea pina la un nou clocot. Din galbenusuri, iaurt sau smantana
si faina cu putina zeama rece se pregateste un zabaras cu care se drege ciorba,
prin scurgerea lui treptata in ciorba. Se potriveste gustul si acreala cu otet
si sare. Ciorba se serveste fierbinte cu mujdei de usturoi si ardei iute.
Deasupra mai puneti ceva patrunjel bine tocat.


Ciorba de burta (2)



Burta fiarta cu zarzavatul de supa (ceapa, ardei, morcovi, telina) se scoate din
fiertura  si se taie in fisii scurte si subtiri care se pun in zeama strecurata.
Zarzavatul ramane afara. Se pune zeama la fiert inca 2-3 clocote, apoi se ia de
pe foc si se adauga otet dupa gust. Se face un zabaras din 2-3 galbenusuri
batute, amestecate cu faina alba si iaurt, cu usturoi tocat sau zeama de usturoi
si se toarna zabarasul in supa, pina la 2-3 clocote invartind cu lingura de lemn
in permanenta, altfel ramana vascos. Se adauga verdeata tocata (patrunjel) si
dupa gust eventual putin orez fiert,daca nu aveti destula carne in oala,
dintr-un vas in care orezul a fiert bine in prealabil (2-3 linguri).
Morcovii, patrunjelul si telina din zarzavat se dau linga supa intr-o
farfurioara. Ciorba se serveste cu smantana si paine proaspata.
Pofta buna!

                              Mititei!


1 Kg. de carne de vita, 250g. de seu de vita, 10 catei de usturoi tocat,
ienibahar, chimion, piper, 1 lingurita de bicarbonat,si cateva linguri de zeama
de carne.Se toaca carnea, impreuna cu seul, prin masina de tocat carnea,se
adauga mirodeniile,usturoiul,bicarbonatul si zeama de carne. Se sareaza ,dupa
gust si apoi se framanta cu mana ca.  15 min. Tocatura se tine cateva ore in
frigider.Inainte de frigere se ia cu mana uda  din tocatura cantitati egale si
se formeaza mititei in forma de cilindri.Inainte de a se aseza pe gratar mititei
se ung cu ulei, iar in timpul frigeri mititei se ung cu o pana inmuiata in zeama
de carne amestecata cu ulei.                                                  
 Mititei se servesc cu paine si cu mustar.Si daca se poate cu bere Timisoreana .
Pofta buna!
                                  

 Galuste cu prune!


  1,1Kg.de cartofi,250g. faina, 2 oua, 200g. pesmet, 500g. de prune,
125g. de zahar, vanilina, scortisoara , coaja rasa de la o lamaie.Se spala bine
cartofi si se pun la fiert in apa sarata.Dupa ce s-au fiert si s-au racit se
curata de coaja si se trec prin masina de tocat , se amesteca cu  faina , sarea
, ouale , coaja de lamaie , si vanilia si se framanta bine.Din acest aluat se
intinde o foaie mai groasa.Se spala prunele , li se scot samburi si in locul lor
se putin zahar.Foaia se taie in patrate , si in fiecare patrat se pune cate-o
pruna si apoi se inpaturesc.Galustele se fierb circa 10 min. in clocot.Pesmetul
se rumeneste intr-o cratita cu untura infierbantata.Galustele fierte se trec
prin acest pesmet se aseaza intr-o tava si se pudreaza cu scortisora , si se
aseaza in cuptor ca. 10 min.  Galustele se servesc calde.
      Pofta mare!
                                  
                                        
                                            Taci şi înghite

Ingrediente : 500g mălai, 1 lapte,6 ouă, 200g smântână, 200g unt, 250g telemea nu prea sărată.
Preparare : Se face o mămăligă mai moale,din mălai cu lapte şi smântână.Se unge o cratiţă cu 50 g unt şi se aşterne un strat cu jumătate din mămăligă care se presară cu 2/3 din brânză şi 100 g unt. Se întinde pe deasupra restul de mămăligă în care se înfundă cu fundul polonicului 6 lăcaşuri în care se sparge câte un ou în fiecare.Se rade deasupra brânză,şi se pune câte o bucăţică de unt pentru faţă. Se dă la cuptor până capătă o oarecare culoare,apoi se dă la masă,aburind. Hai neamule că-ţi lasă gura apă.
Taină Puţină slănină afumată tocată mărunt şi un praf de piper fac mai atrăgatoare această veche mâncare de casă ciobănească(mai ales în seri de iarnă după o ţuică fiartă care-ţi crapă măseaua).










    







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu