luni, 21 martie 2011

RETETE CULINARE DE PASTI ( Prima parte )


Pasca

Ingrediente pentru aluat:

250 g unt sau margarina, 3 linguri smintina, 1 ou, drojdie cit o nuca, sare

Ingrediente pentru umplutura:

1 kg brinza de vaci, 6 oua, 200 g zahar, 80 g faina, 2 cescute cu lapte, 50 g stafide, coaja de lamiie rasa, vanilie

Mod de preparare:

Untul se amesteca cu faina, se pune drojdia, un praf de sare, oul si smintina. Totul se framinta foarte bine, obtinindu-se un aluat potrivit de tare, cu care se imbraca o cratita unsa si tapetata in prealabil cu unt si faina.

Modul de preparare pentru umpluta:

Galbenusurile se bat foarte bine cu zahar. Se amesteca apoi cu brinza de vaci si cu celelalte ingrediente. Dupa ce le-am amestecat foarte bine se adauga albusurile batute spuma ca pentru bezea. Aceasta compozitie se pune in cratita in care s-a pus aluatul. Marginile aluatului se intorc peste umplutura de brinza. Se coace la foc potrivit.



Cozonac cu faina oparita

Ingrediente:

1 kg faina, 300 gr zahar, 125 ml ulei, 125 gr unt, 1/4 l  lapte, 8 galbenusuri, 50 gr drojdie, 2 linguri rom, 1 lingurita sare, coaja de lamiie. Cantitati pentru umplutura: 150 gr nuca macinata, 2-3 linguri zahar, 1 lingura cacao, 40-50 ml lapte, 2 albusuri;

Mod de preparare:

Se cerne faina si se pune intr-un vas. Se aduna aproximativ un sfert din cantitatea de faina intr-un colt al vasului si se toarna laptele clocotit dintr-o data. Se amesteca cu o lingura de lemn si se lasa sa se raceasca. Drojdia se farimiteaza, se amesteca cu 1-2 linguri de zahar si 1-2 linguri de faina si se lasa la caldura sa creasca. Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri. Amestecam galbenusurile cu 1 lingurita de sare si le lasam 15 minute deoparte si atunci galbenusurile vor capata o culoare frumoasa. Apoi adaugam zaharul si amestecam incet, pina se topeste. Se adauga uleiul treptat, pina se incorporeaza bine. Turnam  amestecul peste faina, adaugam drojdia si framintam bine, pina ce aluatul se va desprinde de pe mina (daca aluatul este prea tare, putem adauga citeva linguri de lapte caldut). Cind aluatul se desprinde de pe mina, punem untul caldut, fara a mai framinta (impaturim aluatul). Punem aluatul la crescut, pina ce creste dublu. Se pune apoi in forme atit simplu, cit si cu umplutura, si se mai lasa la crescut inca o ora. Se ung cozonacii  pe deasupra cu ou si se coc 35-40 de minute la foc potrivit, dupa ce cuptorul a fost incalzit in prealabil.

Cozonac cu nuca


Ingrediente:

2 oua, 2 galbenusuri, 600 g faina, 140 g unt, 20 g drojdie, 2 linguri de zahar, 1/2  lingurita sare, 1 ceasca de lapte

Cantitati pentru umplutura:

350-400 g zahar pudra, 500 g nuci macinate, 1/2  ceasca de lapte

Mod de preparare:

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar si cu putin lapte cald. Untul se freaca cu 2 linguri de zahar pina devine ca o spuma. Faina se pune intr-un vas, se amesteca cu drojdia diluata, ceasca de lapte, cele 2 oua intregi si galbenusurile frecate cu putina sare. Apoi totul se framinta, adaugindu-se treptat untul frecat. Aluatul se lasa sa creasca.

Mod de preparare pentru  umplutura:

Nucile date prin masina se amesteca cu zahar si apoi se oparesc cu 1/2 ceasca de lapte clocotit. Se amesteca pina devine o crema destul de consistenta. Dupa ce aluatul de cozonac a crescut, se imparte in doua parti. Fiecare parte va fi umpluta cu crema de nuca, dupa care se va rula si se va pune in tava unsa cu unt. Cozonacul se va unge cu ou si se va pune la cuptor. Se coc la foc potrivit. Cozonacul cu nuca nu se lasa sa mai creasca in tava.



Cozonac cu mac


Ingrediente:

200 g mac, 200 g zahar, 2 linguri pesmet, 100 g unt, 0,750 l lapte, vanilie

Mod de preparare:

Aluatul pentru cozonac cu mac se pregateste la fel ca si cozonacul cu nuca.

Mod de preparare pentru umplutura:

Macul trebuie spalat foarte bine cu apa rece, apoi se opareste cu apa clocotita, lasindu-l sa stea astfel 3-4 ore. Apoi se scurge de apa si se piseaza foarte bine. Dupa aceea macul pisat se pune la fiert cu lapte, zahar, pesmet si vanilie. Trebuie sa avem grija sa mestecam permanent in cratita cu lapte pina se obtine o crema destul de groasa. Dupa ce o dam dupa foc, adaugam untul si o lasam sa se raceasca. Cu aceasta crema umplem cozonacul si procedam mai departe la fel ca la orice alt cozonac.   

Ciorba de miel


Ingrediente:

Cap, coada, bucati de carne de miel, 2-3 morcovi, 1 patrunjel, 2 cepe, 2 linguri smintina, 1 ou, 2-3 linguri orez, ceapa verde, patrunjel, leustean verde, sare, 1 l bors

Mod de preparare:

Capul, coada si carnea de miel se pun la fiert in apa cu sare, ca dupa ce incepe sa fiarba sa luam spuma. Cind carnea este fiarta, se scoate din oala, iar supa ramasa se strecoara. In aceasta supa se lasa la fiert ceapa morcovul si patrujelul tocate marunt. Cind sint gata se adauga orezul si se continua fierberea. Separat se fierbe borsul, care se adauga apoi peste zarzavat. In oala se pune carnea si se sareaza dupa gust. Smintina se amesteca bine cu galbenusul de ou si cu putin bors si dupa aceea se pune in oala. La sfirsit se pune verdeata tocata marunt, iar oala se va acoperi cu un capac.



Drob de miel


Ingrediente:

Organele de la miel, 2-3 legaturi de ceapa verde, 2 oua, 1-2 felii de piine, 1 lingura de smintina, verdeata, sare, piper

Mod de preparare:

Organele de miel se spala foarte bine si se pun la fiert in apa rece cu sare. Cind sint gata, se scot din zeama si se lasa sa se scurga. Apoi se dau prin masina de tocat carne. Se adauga feliile de piine inmuiata in lapte, ceapa verde, verdeata, tocate marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Separat prapurul se spala foarte bine. O cratita se unge cu ulei, se intinde bine prapurul pe marginile cratitei, astfel incit sa ramina mult pe margini si sa poata fi intors peste umplutura. Apoi toata tocatura se pune in cratita, marginile prapurului se aranjeaza spre interior si se pune la cuptor. Se coace la foc potrivit. Se serveste rece ca sa poata fi taiat. In loc de prapure se poate face foaie dintr-un ou, faina si ulei.



Friptura de miel


Ingrediente:

Pulpe de miel

Mod de preparare:

Carnea se spala, se sareaza si se lasa circa o jumatate de ora. Apoi se pune intr-o tava, se unge cu ulei sau cu untura, dupa preferinta, si se pune in cuptor. La inceput focul trebuie sa fie mic, iar carnea se unge din cind in cind cu grasime. Cind friptura este aproape gata, se mareste flacara cuptorului, iar carnea nu se mai unge. Astfel friptura se va rumeni si va capata un aspect frumos. Dupa ce tava a fost scoasa din cuptor, carnea se taie pe fundul de lemn si se asaza pe platou. Se serveste calda cu garnitura de cartofi si salata verde.



Stufat de miel

Ingrediente:

1 kg carne de miel, 10 legaturi (adica 50 fire) de ceapa verde, 25-30 fire de usturoi verde, 150-200 ml bors (1 pahar), 1 lingura pasta de tomate, ulei, sare

Mod de preparare:

Carnea de miel se spala, se curata si se portioneaza. Se pun sa se prajeasca inabusit. Firele de ceapa si de usturoi verde se oparesc pentru a le putea innoda. Apoi se pun la innabusit foarte putin timp, dupa care se adauga peste carne. Se pune borsul fiert separat, pasta de tomate si apa. Se lasa sa fiarba, iar cind este aproape gata se sareaza dupa gust. Dupa ce mincarea a dat in citeva clocote se pune la cuptor, lasindu-se sa fiarba inabusit pina scade.




 POFTA BUNA !!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu