miercuri, 25 mai 2011

Sfaturi pentru gospodine

De multe ori sunteti în dilemã cum sã faceti anumite lucruri care nu apar de obicei în retete.
Iar micile secrete sunt marile reusite ba în aranjarea mesei ba în succesul unei mese gustoase.
Este atunci nevoie de asa zisele sfaturi "bãbesti", care sunt atât de utile...
Ne-am gândit sã venim în ajutorul vostru pentru o reusitã a mesei voastre în acest anotimp atât de frumos.
Zeci de trucuri pentru a iesi din orice încurcãturã.
Scoateti untul, ouãle si carnea din frigider cu cel putin o orã înainte de a le utiliza.
Nu tocati verdeturile decât în ultimul moment înainte de a le pune în mâncare si întotdeauna pe un tocãtor de lemn  (binecunoscutul "carpator" ardelenesc sãu "fund" regãtean sau tocãtorul cel de toate zilele).
Va sfãtuim sã utilizati sarea de mare, mult mai sãnãtoasã decât cea de salina sau decât cea tratatã.
În general produsele super-rafinate îsi pierd calitãtile naturale si devin dacã nu nocive, cel puþin mai lipsite de gust. Un mare gastronom francez, Pierre Perret, va sfãtuieste ca uleiul sã fie amestecat cu unt sau seu de oaie. Acesta din urmã, amestecat la cald îndeosebi cu uleiul de mãsline, da un gust absolut delicios preparatelor.El mai amesteca uleiul de arahide cu o treime sau chiar jumatate-jumatate ulei de mãsline sau unt. Pentru salate utilizeazã cu precãdere uleiul de mãsline, uleiul de floarea-soarelui în amestec cu ulei de mãsline fructat sau ulei de nuci (singura acesta este prea puternic).
Puteti macera busuioc uscat în ulei de arahide sau mãsline.
Veti putea astfel parfuma toate salatele, de la cele de rosii, pânã la cele de cartofi, fasole verde, mazãre, etc.
Cum procedati? Uscati busuiocul într-un loc aerisit si întunecos, dupã ce l-ati spãlat bine si l-ati scurs. Dupã ce e perfect uscat, bãgati-l într-un borcan cu capac etans, adãugând o lingurã de sare gronjoasa la fiecare jumãtate de litru de ulei. Lãsati-l la macerat pentru cel putin trei sãptãmâni.
Conservati-va verdeata în sare! Leusteanul, patrunjelul, busuiocul pot fi puse cu sare si tinute la rece.
 Înainte de utilizare, scuturati sarea de pe ierburi si nu o aruncati pentru ca o puteti utiliza la salate.
Puteti prepara singuri un lichior de cirese: zdrobiti 2 kg de cirese cu sâmburi. Într-un borcan amestecati-le cu 1 l de vin rosu,2 pahare de alcol si 300 g de zahãr. Lãsati amestecul la macerat timp de 15 zile. Filtrati-l apoi si imbuteliati-l.
Ca sã transportati sticlele fãrã sã se spargã, puteti utiliza pet-urile de plastic: decupati partea de jos si introduceti  sticlele în recipientii de plastic. Ce simplu!
Pentru a da o savoare deosebita compotului de prune, adãugati câteva rondele subtiri de portocalã.
Înainte de a pleca în vacantã, asigurati-vã cã frigiderul este gol. Ca sã disparã orice urmã de mirosuri, scoateti-l din prizã si bãgati în interior o farfurie cu lapte fierbinte sau cu caramel.
Faceti sã disparã gustul amar al vinetelor, punându-le pe un pat gros de sare timp de douã ore, înainte de a le utiliza.Intoarceti-le din când în când.
Iatã un mod simplu si foarte eficient pentru reusita grãtarelor dvs: niciodatã nu întepati carnea cu furculita pentru ca sângele scurs va face carnea sã devinã uscatã. Nu sãrati niciodatã carnea înainte de a o prepara. Marinati-o timp de o orã într-un amestec de douã lingurite de ulei, sare, piper si mirodenii.
Conservati cafeaua într-o cutie închisa ermetic în frigider. Astfel cafeaua îsi va pãstra aroma si calitãtile.
Beti suc de morcovi: vã va ajuta sã vã bronzati frumos si sã vã mentineti în forma. E o excelentã curã de dezintoxicare pentru organism.
Dacã brânzã de caprã vi se pare uscatã impregnati-o cu ulei de mãsline.
Adãugati câteva mirodenii dupã gust si prãjiti-o pe fiecare parte timp de 2-3 minute.
Înghetata preparatã în casa iese foarte bunã dacã adãugati amestecului câteva picãturi de suc de lãmâie. Lãmâia va împiedica formarea cristalelor de gheatã.
Atentie la uleiul din fripteuze: trebuie reînnoit dupã 12-15 utilizãri si ideal ar fi sã-l filtrati de fiecare datã înainte de utilizare.
 Pãstrati uleiul în locuri întunecoase. Ati putea împacheta sticlele în hârtie neagrã. Dacã vreti sã recuperati un ulei usor rânced,incalziti-l cu o bucatã de pâine care va absorbi gustul neplãcut.
Nu aruncati laptele prins; incalziti-l si varsati-l într-un filtru de cafea de hârtie. Asteptaþi pânã ce zerul se scurge. Veti obþine brânza dulce delicioasã.
Nu mai plângeti atunci când veti curata ceapã, dacã o veti pune un sfert de orã în frigider înainte de a o toca.
Ceapã se va auri frumos, fãrã sã se ardã, dacã o treceti prin faina înainte de a o pune în tigaie la cãlit.
Preparati un delicios unt cu mãsline. Scoateti sâmburii, tocati pulpa mãslinelor si amestecati cu unt moale.  Întindeti amestecul pe pâine toast si bãgati putin la cuptor. Delicios!
Pestele trebuie întotdeauna uns cu ulei înainte de a fi pus pe grãtar. Dacã pestele e mare, faceti câteva incizii si ungeti cu ulei din abundentã.
Rozmarnul proaspãt calmeazã iritatiile provocate de urzici si, în infuzii, fortificã pãrul.
Foile de salvie calmeazã întepãturile de viespe. Tot salvia are proprietatea de a albi dintii: mestecati regulat o foaie de salvie si veti constata pe dantura dvs.
Solzii de peste nu vor sãri peste tot dacã înainte sã-l curãtati veti trece pestele printr-o baie de apã clocotitã.
Ouãle românesti vor iesi foarte bune dacã în apã clocotitã adãugaþi o jumãtate de pahar de otet alb.
Fierbeti apa, spargeti ouãle într-un castron fãrã sã spargeti gãlbenusul si lãsati-le sã alunece usor în apa. Înainte de a le servi, pãstraþi-le calde într-un castron cu saramura caldã.
Preparati-va propriul ceai cu gheata: faceti un ibric cu ceai concentrat pe care indulciti-l cât este cald.
Lãsati-l apoi sã se rãceascã. Serviti-l cu cuburi de gheatã si adãugati câteva picãturi de rom.
Pentru un sos vinegrette delicios, adãugati o lingurã de telemea proaspãtã bine mãruntitã.
Nu aruncati cojile de ouã. Maruntiti-le si ingropati-le în pãmântul din ghivecele florilor de apartament. Este un excelent îngrasãmânt!
Nu aruncati niciodatã sâmburii caiselor atunci când preparati compotul de cãise.
Spargeti sâmburii, fierbeti apoi miezul într-un sfert de litru de apa si 100 g de zahãr. Ati obtinut astfel un delicios sirop pentru salatele de fructe.
Tonul proaspãt poate fi si mai moale dacã îl lãsati la marinat timp de trei ore în ulei de mãsline.

Sper ca aceste sfaturi va sunt de folos in bucatarie 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu