sâmbătă, 5 februarie 2011

Dulciuri diverse

Dulciuri diverse

Caise
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
1 pahar de zahar, 1 pahar de ulei, 3 oua, un praf de copt, faina cat cuprinde, mirodenii.
Crema: caisele sfaramate se amesteca cu gem acrisor si nuca macinata si mirodenii
Mod de preparare:
Se fac bile din ingredientele de aluat, care se pun in tava la cuptor, apoi se scobesc cu un cutit cu varf si se umplu cu crema, lipindu-se cate doua. Se dau prin vopsea alimentara, apoi prin zahar tos.

Chec cu ciocolata

Timp de preparare: 1 h10 min
Ingrediente:
100 gr. cacao, 400 gr. zahar, 1/2 pahar cu lapte, 1 pachet margarina, un pahar si 1/2 faina, 3 oua, 1 praf de copt
Mod de preparare:
Zaharul cu cacao cu laptele si margarina se pun pe foc mic, se amesteca pana se topeste
zaharul si margarina. Se lasa 3-4 min. sa clocoteasca apoi se ia de pe foc. Din compozitie se opresc 13-14 linguri pentru glazura. Restul se lasa sa se raceasca si se adauga galbenusurile unul cate unul, faina cate putin si la sfarsit se adauga albusurile batute spuma si praful de copt nestins. Se pune compozitia in 2 tavite unse cu margarina si se coace 30-40 min. Se scoate si se aseaza pe un platou, se toarna glazura calduta si se presara nuca macinata sau nuca de cocos.Se servesc la cafea sau ceai sau la zile festive taiata in felii si asezata pe o farfurie.

Clatite cu dulceata

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
1 ceasca faina, 2 oua, 1 pahar lapte, un praf de sare, 2 lingurite de zahar, 2 lingurite de unt sau ulei, dulceata sau gem, i lingura de unt topit pentru uns tava
Mod de preparare:
Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si laptele. Se bate totul bine cu o furculita pana se desfac toate cocoloasele; se mai adauga 2 lingurite de unt topit, amestecind intr-una. Compozitia trebuie sa fie ca o smintina subtire. Se lasa sa se odihneasca o ora. Se pune o tigaie cu coada sa se infierbinte, pe foc potrivit. Se unge tigaia cu unt, se toarna o lingura plina de compozitie, miscind repede tigaia de coada, ca sa se acopere tot fundul. Cind incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce clatita pe cealalta parte, saltind cu o miscare iute tigaia sau folosind un cutit lat. Se fac pe rind toate clatitele, punindu-le intr-o farfurie una peste alta, cu capac, sa nu se usuce. Din cind in cind, se amesteca bine compozitia din castron, sa nu ramina prea groasa la fund; in acest caz se poate subtia cu putin lapte. Clatitele trebuie sa fie foarte subtirele si din 2 oua se pot obtine la o tigaie mijlocie pina la 20 de buc.

Cozonac

Ingrediente:
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cit se
cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.
Mod de preparare:
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari.
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.
Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile battue spuma.
Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.
Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.
Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.
La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.

Cozonaci si crafle
Ingrediente:
La un kilogram de faina: 5-6 oua (minim), 1 lingurita sare, 300 g zahar lapte caldut, 1/4 l ulei(maximum. Nu-mi asum raspunderea decat pentru ulei de floarea soarelui), coaja de
lamaie/portocala, 50-70 g drojdie proaspata (cca 1 lingura rasa cu drojdie uscata).
Mod de preparare:
Toate trebuie sa fie usor caldute cand se folosesc. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie curent, altfel se supara cozonacul. E sensibil ca un copil mic; pana nu-l termini de pus la cuptor, nu te plimbi, si nu-i lasi nici pa altii sa tot intre si sa iasa. Nu recomand mai putin de 2 kg de faina, nici mai mult de 4-5. Dintr-un kilogram de faina ies doi cozonaci.
1) Plamadeala: Se freaca drojdia cu putin zahar pana se inmoaie, apoi se amesteca cu lapte si faina (cca 1/3 din cantitate). Plamadeala trebuie sa iasa subtire. Se acopera cu faina si se lasa sa creasca, la cald, pana ii crapa obrazul. In plus, se acopera si cu un prosop de bucatarie.
2) Aluatul: Cat creste plamadeala (10-15 min), se freaca galbenusurile cu sare, sa prinda
culoare, apoi se freaca bine cu zaharul si coaja de lamaie. Ceea ce rezulta se amesteca cu
plamadeala crescuta, cu restul de faina si cu lapte, sa iasa aluatul potrivit. Se framanta bine, adaugand cate putin ulei, pana asuda podelele (cine framanta, o sa stie despre ce e vorba).Orientativ, trebuie sa fie cam 45-60 min. La sfarsit, trebuie sa-l poti lua tot in mana, sa nu se tina de lighean/covata/mana, sa faca basici de cat l-ai batut si sa se desfaca usor in felii. Atunci il acoperi cu un prosop si il lasi sa se odihneasca.
Din aluatul acesta, bine crescut, prajit in ulei mult, ies faimoasele crafle moldovenesti.
Acelasi aluat se poate folosi pentru pasca (versiunea nobila a "cheesecake"). Dar in cazul asta trebuie avut in vedere ca aluatul sa fie mai tare, altfel umplutura de branza il arunca afara.Pentru adevaratii cozonaci, se intinde aluatul in foaie, se intinde umplutura (de nuca, sau rahat, sau stafide). In SUA, rahat se gaseste pe la magazinele turcesti/arabesti. Apoi foaia seruleaza, se pune in tavi si astepti iar sa creasca. Bineinteles, tot la cald, si tot acoperit. Tavile trebuie sa fie unse cu ulei, iar pe fund se pune o foaie de hartie, tot unsa.
Nu se tapeteaza cu faina, iar uleiul in exces se scurge, ca nu prajim cozonacii.
Inainte de a se pune la copt, se ung cu ou batut, sa iasa culoarea frumoasa.
Se coc intai la foc mic, sa aiba timp sa mai creasca si sa se patrunda, timp de 20-25 min.
Apoi se intorc tavile (cozonacii trebuie sa fie inca blonzi) si se coc inca 20-25 min.
Dupa asta se da focul mai mare, sa se rumeneasca frumos. Cam in 10 min trebuie sa fie gata. Se scot cu grija din tava, se dezlipeste hartia de pe fund si se pun sa se racoreasca acoperiti, pe un fund de lemn.
Umplutura de nuca da gloria cozonacului. Nuca macinata (pentru americani, pecan meal de la Publix) se amesteca cu albus de ou si esenta de rom. Trebuie sa iasa cat mai uscat, altfel aluatul ne se coace, dar suficient de moale ca sa se poata intinde.

Crochete cu unt si marar

Timp de preparare: 5 min
Ingrediente:
Paine, unt, marar, sare (optional lamaie)
Mod de preparare:
Feliute foarte subtiri de franzela se coc la cuptor. Se scot si se lasa sa se racoreasca putin – nu foarte mult insa (nu trebuie sa se racesaca)! Optional se pot stropi cu lamiie. Untul se freaca cu putina sare (dupa gust). Se ung feliute de paine cu untul sarat si se presara cu marar tocat marunt.

Galusti cu prune

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg cartofi, 500 gr. faina alba, 250 gr. untura, 250 gr. pesmet, 1 kg prune, 250 gr. zahar, 2-3 oua, scortisoara, sare
Mod de preparare:
Se aleg cartofii, se spala bine cu apa rece si se pun in coaja la fiert cu sare si intregi. Dupa ce au fiert, se curata de coaja, se trec prin masina de tocat carne, li se adauga faina, sarea, ouale si se framanta bine. Din aceasta compozitie se intinde o foaie mai groasa. Se spala prunele si li se scot samburii, iar in locul samburilor se pune zahar pisat. Se taie foaia in patrate si in fiecare patrat se pune cate o pruna. Se inveleste bine pruna in foaie. Galustele astfel pregatite se fierb in apa clocotita 10 minute. Pesmetul se rumeneste intr-un vas in untura infierbantata. Se trec prin el galustele fierte si se amesteca pt. a se prinde uniform pesmetul pe ele. Se presara cu zahar pudra si scortisoara si se introduc la cuptor 10 minute.Se servesc cate 5-6 galuste de portie

Langosi a la Cluj

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
Pentru 25 portii: 800 gr. faina, 250 ml ulei, 100 gr. oua, 25 gr. drojdie, 325 gr. cartofi, 25 gr.sare
Mod de preparare:
Din faina, oua, drojdie, sare si apa se prepara coca. Separat se fierb cartofii in coaja, se curata,se trec prin masina de tocat carne si apoi se adauga la coca cu care se framanta bine si se lasa coca sa creasca. Intr-un vas in ulei infierbantat se prajesc fara a se rumeni pe ambele parti bucati de coca a cate 60 gr. sau 30 gr (depinde cat de mari ii vreti), care se intind cu mana.Se servesc calzi. Se pot servi si cu zahar pudra pe de-asupra

Pasca de Paste

Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat: o lingura drojdie de bere, 1 kg de faina, 8 galbenusuri, coaja de
lamiie, o cana cu lapte dulce, 300 g de zahar, 200 g de unt.
Pentru umplutura: 1 kg de smintina, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamiie, 100 g stafide, 300 g de zahar, sare
Mod de preparare:
Framintati un aluat de cozonac, pe care il puneti la dospit 2 ore, apoi impartiti-l in 2-3 parti egale si intindeti fiecare parte ca un sul. Cu aceasta faceti coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului puneti o parte din umplutura ceva mai inalta decit aluatul. Dati vasul la cuptor si coaceti ca orice cozonac. Din cantitatea respectiva realizati 3-4 bucati de pasca.
Umplutura o realizati combinind zaharul, stafidele, coaja de lamiie, citeva fructe confiate,
vanilia si galbenusurile frecate separat. Cind aluatul este rumenit, pasca este coapta. Puneti peste gura cratitei un platou, rasturnati pasca, apoi, cu grija, intoarceti-o pe o farfurie.

Placintele bunicii

Ingrediente:
1 kg de faina, 40 g drojdie proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de ulei, apa calduta sau lapte.
Mod de preparare:
Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu unprosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe care se va intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza mai usor,
mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata (cam catun pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. Incentru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se impacheteaza ca un plic,adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat. Se
amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. Se mai adauga si seminte de chimen.Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin.Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata cu cozi de ceapa verde, marar si loboda. Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se servesc calde, cu smantana.

Pogaci (pogacele)

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
500 g faina, 500 g jumari, 30 g drojdie, 2 galbenusuri, 100 g smantana, 1/2 lingurita sare,
(daca jumarile sunt nesarate), 2 linguri rom, 1 ou, 100 g cascaval sau chimen, unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu romul, galbenusurile, smantana si sarea, apoi cu faina si cu jumarile date prin masina de tocat. Se framanta bine pe planseta, se intinde o foaie si se taie forme rotunde cu un pahar a carui gura e trecuta mereu prin faina ca sa nu se lipeasca aluatul. Rondelele se curata de surplusul de faina cu o pana, apoi se aseaza in tava unsa cu unt, se ung cu ou si se presara cu cascaval sau chimen. Se coc la foc potrivit. Pogacelele se servesc fierbinti ca gustare.

Saratele simple

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1/4 kg grasime proaspata, 2 oua, 1/4 kg lapte, 1 lingurita sare, 1 praf copt, faina cat cuprinde
Mod de preparare:
Se bat ouale, se pune grasimea, se adauga laptele, sarea si praful de copt si apoi faina. Se
intinde foaia, se unge cu ou batut, se taie si se pune la cuptor.Se servesc reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu