sâmbătă, 5 februarie 2011

Prajituri

Prajituri

Albinita

Timp de preparare: 1 h20 min
Ingrediente:
Blatul: 400 gr. faina, 1 ou, 150 gr. zahar, 30 gr. unt (nesarat), 2 linguri miere de albine
(incalzita), 2 ½ linguri lapte, 1 lingurita bicarbonat. Crema: 170 gr. unt (nesarat), 1 plic
vanilie, 200 gr. zahar, 250 ml lapte, 2 linguri gris, 1 gem de caise, Glazura: 3 linguri apa, 3linguri zahar, 2 linguri cacao, 25 g unt (nesarat), ½ ciocolata menaj
Mod de preparare:
Blatul: se freaca oul cu zaharul si untul, dupa care se adauga mierea (daca se pune mai multa miere decit, aluatul iese foarte tare, nu se mai poate intinde), laptele si bicarbonatul. Se amesteca pe aburi pina se ingroasa.
Se ia de pe aburi si imediat se adauga faina treptat. Se imparte in 4 parti, se intinde cu multa faina. Se coc la foc iute pe dosul tavii (reci) unse cu grasime si presarata cu faina.
Crema: se freaca untul cu vanilia si zaharul pina se face spuma. Separat se fierbe laptele cu grisul si se lasa sa se raceasca. Cind s-a racit se amesteca cu untul. Glazura: Se fierbe totul pe foc mic pina se ingroasa compozitia.
Prima foaie se unge cu ½ din crema. Al doilea blat cu gem. Al treilea cu restul de crema. Al patrulea blat se unge cu glazura.

Cataif

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
500 g fidea, 300 g zahar, 1 esenta de rom, 1 plic zahar vanilat, 300 ml apa, 500 g frisca
Mod de preparare:
Ungi o tava cu unt, asezi fideaua in strat subtire si o dai la cuptor pentru 10 minute ca sa se rumeneasca. In acest timp prepari siropul: pui apa cu zaharul la fiert si dupa ce s-a legat, il dai deoparte, adaugi zaharul vanilat si esenta de rom si amesteci. Il torni apoi peste fideaua rumenita si dai din nou la cuptor pentru inca 20 de minute. Dupa ce s-a rumenit si s-a legat fideaua cu siropul de zahar ca o foaie, o lasi sa se raceasca. Tai apoi foaia de fidea in jumatate.
Asezi jumatate de foaie pe un platou, intinzi toata frisca batuta, apoi fideaua ramasa taiata in bucati sau intreaga.
Lasi cataiful la rece 1 ora inainte de a-l aduce portionat la masa. E delicios!Pentru aceasta
reteta vei folosi numai fidea, nu taietei, caci trebuie sa iasa delicata. In perioada postului
pregatesti cu fidea fara oua si frisca Delikata.

Cornulete cu nuci

Timp de preparare: 20 min
Ingrediente:
un pachet de margarina( unt, untura), 6 linguri de apa clocotita, o lingurita de otet, 350 g.
faina, 500 g.nuci macinate, arome
Mod de preparare:
Se freaca margarina cu apa, otetul , se adauga faina si nucile macinate si aromele( rom,
vanilie).
Se formeaza baghete de aluat de grosimea unui deget, se portioneaza la ~ 5 cm. sau se face o foaie de grosimea un cm si se portioneaza cu formele de fursecuri. Se coc la foc potrivit timp de ~15 min dupa care se tavalesc in zahar pudra vanilat.Sunt foarte bune si nu prea dulci.

Cornulete ieftine

Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
3 oua ,300ml ulei,drojdie, 450 ml lapte ,putina sare, faina cit cuprinde.
Mod de preparare:
Se face un aluat moale ,care se imparte in doua; intr-o parte se adauga 3 linguri cu cacao.Se fac 12 gramajoare si se lasa la dospit. Se intinde rotund fiecare bucata, una alba si una maro.
Se pune una peste alta si se taie in 8. Se ruleaza ,se pun in tava si se lasa o ora la dospit.Se coc si fierbinti se trec prin orice fel de sirop doriti.

Fagure tiganesc

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
4 oua, 6 linguri ulei, 6 linguri zahar, 12 linguri faina, lamaie, vanilie, rom, 1/2 lingurita
amoniac stins in otet sau rom
Mod de preparare:
Se amesteca ouale cu zaharul pana se dizolva, apoi se adauga cate putin ulei pana se termina.
Se adauga faina cate putin pentru a nu face cocoloase. Se aseaza in forma cu lingurita si se coc pe o parte si pe alta.Se servesc asemeni fursecurilor: lipite cate doua cu o crema de unt, margarina sau marmelada.

Papanasi fierti muntenesti

Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
2 oua, 3 linguri gris, 2 linguri unt, pesmet destul, 1 lingurita faina, sare, 300 gr. brinza de vaci (scursa bine de zer)
Mod de preparare:
Se pune apa sarata la fiert. Se amesteca bine brinza de vaci, faina, ouale, grisul si sarea. Se fac galuste turtite, se gauresc cu degetul, se pun in apa clocotind usor. Se prajeste pesmetul. Cand papanasii se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba molcom (altfel se sfarima) inca un sfert de ora. Se scurg, se ung cu unt, se tavalesc in pesmet.Se servesc cu zahar si smintina

Papanasi moldovenesti

Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
2 linguri gris, 2 linguri faina, 2 oua, sare, untura pentru prajit, 400 gr. brinza de vaci (scursa bine de zer)
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile spuma. Se freaca bine brinza cu
galbenusurile, cu faina, gris, sare. La sfirsit se adauga albusurile. Se incinge untura. Se fac galusti turtite, se gauresc cu degetul, se pun la prajit, pe ambele parti, pina se rumenesc.Se servesc cu zahar si smintina

Pasca cu smantana

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
aluat de cozonac, 1 kg. smantana, 450 g. zahar, 150 g. faina, 10 albusuri, un praf de sare, coaja de lamaie si de portocala, stafide, fructe confiate dupa gust
Mod de preparare:
Smantana se scurge, se bate cu un praf de sare, nu foarte mult pentru a evita separarea .
Separat albusurile se bat bine cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bat bine.
Se amesteca cu smantana, faina , aromele prin rasturnare.
Se unge o tava rotunda cu unt se pune o foaie subtire de aluat, se adauga un strat consistent de crema se coace la foc potrivit timp de 45 min. Cu cat coacerea se face mai lent este mai bine.

Placinta ardeleneasca cu branza

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
600 g faina, drojdie cat o nuca, un praf de sare, o cana de apa calduta, 2 legaturi de ceapa
verde, 2 legaturi de marar, 500 g branza, ulei pt. prajit
Mod de preparare:
Din faina, drojdie, sare si apa, se framanta o coca de paine care se pune la dospit cca 1 ora. Intre timp se prepara umplutura. Se faramiteaza branza cu furculita si se amesteca cu cozile de ceapa verde taiate marunt impreuna cu mararul. Bineinteles, verdeturile se curata si se spala foarte bine. Dupa ce coca a dospit, se ia din ea cate o mana de aluat care se intinde putin cu sucitorul pe planseta infainata. Aluatul se lasa gros cam de un deget si se aseaza in centru o gramajoara din amestecul de branza cu verdeturi, dupa care marginile placintei se aduna peste umplutura si se mai da o data peste ea cu sucitorul, pentru a capata forma de placinta. Se coace in tigaie in uleiul bine incins, intorcand-o pe ambele parti si intepind-o cu furculita daca se umfla putin. Se procedeaza la fel pana se termina toata coca preparata.Se pot servi ca aperitiv,sau pot constitui o cina de sine statatoare,alaturi de un pahar de bere rece.

Placinta cu mere

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 pahar de ulei, 1 kg. mere rase, 1 cana de zahar, 2 boluri cu faina
Mod de preparare:
½ pahar de ulei se pune intr-un bol. Se adauga faina pina se face ca o ciulama. Restul
paharului cu ulei se completeaza cu apa si se pune in cel de-al 2-lea bol. Se adauga faina pina se face o coca, care se intinde. Peste aceasta coca se intinde ciulamaua si se ruleaza. Se intinde din nou,si iar se ruleaza. Sulul obtinut se taie la jumatate. Se intinde o jumatate si se pune in tava. Se pun merele (calite cu scortisoara-sau nu), si se pudreaza cu putin gris pentru a absorbi din zeama. Se pune cea de-a 2-ua foaie si se inteapa cu furculita. Se baga la cuptor pina se rumeneste. Tava nu se unge.

Prajitura caramel

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 pachet margarina, 3 oua, zahar vanilat, 500 gr. zahar, 300 gr. nuci taiate bucatele, esenta de rom, foi de napolitana
Mod de preparare:
Se topeste margarina, dupa care se adauga 250 gr. zahar, se amesteca in continuu pina se
topeste zaharul, se lasa putin la racit. Se adauga ouale "intregi" si nucile taiate. Separat se ard cele 250 gr. zahar pudra, dupa ce s-a rumenit zaharul, se adauga peste compozitia de mai sus.Se face pe foc mic, amestecindu-se mereu pentru a nu se arde. Se pune calda peste foile de napolitana . Se serveste rece.

Prajitura cu crema de lapte

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
Blat: 8 oua, 5 linguri ulei, 8 linguri zahar, 10 linguri faina, esenta rom; crema: 4 oua, 15
linguri zahar, 1 l lapte, 8 linguri faina, 1 lingura unt, esenta; pentru ornat: frisca, ciocolata rasa
Mod de preparare:
Blat: se bat albusurile spuma cu putina sare; se adauga zaharul si galbenusurile frecate cu ulei; se adauga faina si romul amestecind usor. Se da la cuptor la foc potrivit cca.15 min.
Crema: se amesteca ouale cu zaharul, faina, esenta si o cana de lapte. Restul de lapte se pune la fiert la foc mic si atunci cind fierbe se adauga compozitia de mai sus. Se fierbe cca. 10 min, pina se ingroasa. Se lasa sa se raceasca complet.
Se taie blatul in 4 bucati egale si fiecare dintre acestea se taie transversal in doua parti. Se
umple cu crema fiecare parte.Se orneaza prajitura cu frisca si ciocolata rasa.

Prajitura cu fructe (prune)

Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
1 pachet margarina, 3 oua, o cana zahar, 300 / 350 gr faina, un praf de copt, o cana de lapte,zahar vanilinat, 500 gr fructe
Mod de preparare:
Se freaca margarina cu zaharul. Se adauga cate un galbenus si se freaca bine dupa fiecare.
Apoi se pune laptele, praful de copt, zaharul vanilat si faina. La sfarsit se adauga cele 3
albusuri batute spuma. Se toarna in tava unsa si tapetata cu faina. Peste compozitie se pun
fructele rupte in jumatate si cu partea dinspre samburi in sus. Se coace si cand este rece se da cu zahar pudra din abundenta.

Prajitura cu mere (reteta bunicii)

Ingrediente:
5 mere (soiul Golden), 3 oua, 150 g miere, 150 g faina, 200 g unt.
Pentru caramel - 20 bucati de zahar (100 g). (pentru 6-8 persoane)
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180 grade si preparati zaharul ars, punand pe foc, intr-o craticioara cu fundul gros, zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand incepe sa se ingalbeneasca, turnati-l intr-o forma cu pereti detasabili pe care-o inclinati pe toate partile, pentru ca zaharul ars sa acopere atat fundul, cat si peretii. Curatati merele si taiati-le in sferturi. Topiti untul si amestecati-l cu ouale, mierea si faina (in robotul de bucatarie sau cu telul). Asezati merele in tava peste zaharul caramel, turnati peste ele aluatul si dati prajitura 40 de minute la cuptor. Dupa ce o scoateti din cuptor, rasturnati-o pe un platou si serviti-o calduta sau rece.

Prajitura cu spuma de zmeura

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
300 g faina, 2 galbenusuri, 150 g unt, 100 g zahar, 2 – 3 linguri smantana, 1 varf de bicarbonate stins cu otet, 2 albusuri, 2 cani zahar, 2 cani zmeura
Mod de preparare:
Aluat: 300 g faina, 2 galbenusuri, 150 g unt, 100 g zahar, 2 – 3 linguri smantana,
1 varf de bicarbonat stins cu otet.
Se face un aluat cu cantitatile de mai sus. Se intinde o foaie uniforma intr-o tava inalta si
tapetata cu faina. Se coace la foc mic.
Crema: 2 albusuri, 2 cani zahar, 2 cani zmeura
Peste aluatul aproape copt se intinde spuma rezultata si se lasa la cuptor circa 5 minute. Se taie calda cu cutitul ud.
Deasupra se pune cate o zmeura.

Prajitura cu stafide

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
250 g unt, 250 g zahar, 250 g faina, 6 oua, 150 g stafide, 50 g migdale sau nuci
Mod de preparare:
Se freaca untul spuma, se pun pe rand galbenusurile si zaharul. Dupa ce sunt bine frecate, se adauga stafidele alese si usor date prin faina si migdalele (ori nucile), curatite si taiate în lung. Apoi se pun cate putin si alternativ faina si albusurile spuma.Se toarna compozitia intr-o forma bine unsa cu unt.
Se coace la foc potrivit. Cad este gata, se rastoarna si dupa ce s-a racorit, se taie feli.

Prajitura cu visine

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
6 oua, 200 g. zahar, 200 g. faina, 100 ml. ulei,50 ml. apa, 2 plicuri zahar vanilat, 1 kg. visine, sare, 1 plic praf de copt stins in otet
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat cu mixerul si se adauga zaharul si praful de copt. Galbenusurile se amesteca cu apa, uleiul, sarea, zaharul vanilat si se toarna peste albusuri impreuna cu faina. Se pune intr-o tava unsa cu ulei, peste care se pun visinile fara simburi si date prin faina. Se da la foc potrivit, cca. 30 minute.Se serveste frisca.

Prajitura de post
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
1 cana apa minerala, 1 lingura bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamiie, 1 cana nuca
macinata, 1 pumn nuci taiate, 3 lingurite dulceata de visine, 100 ml ulei, putina scortisoara, 2 cani faina, 1 lingura cacao
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele si compozitia rezultata se pune intr-o tava de cuptor unsa cu ulei. Se coace la foc potrivit. In loc de nuca macinata, se poate pune si nuca de cocos iar in loc de visine, stafide.

Prajitura ieftina cu mere

Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
1/2 pahar ulei, 1/2 pahar lapte,faina cat cuprinde, aprox. 1 kg mere, scortisoara, zahar
Mod de preparare:
Se pune intr-un castron 1/1 pahar ulei, 1/2 pahar apa, faina cit cuprinde si putina sare. Se
framinta si se face un aluat care se poate intinde cu sucitorul. Se imparte aluatul in 2 bucati, se intinde fiecare bucata. Se rad merele, se calesc in putin ulei, se adauga zaharul si scortisoara. Se unge cu ulei o tava potrivit de mare, se tapeteaza cu faina, se pune prima foaie apoi merele peste care se pune si cea de-a doua foaie. Cind este gata, se pune zahar pudra pe deasupra.

Prajitura-spuma

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
6 albusuri batute bine spuma, 300 gr zahar praf, o vanilie, 150 gr nuca macinata
Mod de preparare:
Se face o compozitie din albusuri, zahar si vanilie, se bate bine si se pune nuca macinata. Se pune cite o lingurita mica in tava si se coace. Dupa ce s-a copt se lipesc cite 2 cu crema (orce fel), iar cu unt se ung marginile si se da prin nuca de cocos.

Scutecele Domnului

Timp de preparare: 1 h15 min
Ingrediente:
500 gr. faina, 3 linguri ulei, putina sare, o ceasca de apa calduta, sirop pentru foi, nuci tocate
Mod de preparare:
Se face un aluat din faina, ulei, sare, apa. Se framinta bine, apoi se bate de masa pina prezinta goluri in sectiune. Se lasa 15 minute acoperit cu un servet. Se intind foi subtiri. Se lasa sa se zvinte, apoi se taie in forme rotunde de marimea unei farfurii. Se coace fiecare foaie pe o tava, direct pe foc, pe o parte si pe alta. Se prepara un sirop usor legat si aromatizat cu apa de flori.
Se asaza una peste alta foile stropite bine cu sirop si presarare cu nuci.
Se taie in felii.
Acest preparat este o datina a sarbatorilor de iarna. Gospodinele moldovence pregatesc din timp teancuri de foi coapte, iar cu o zi, doua, inainte de sarbatori, definitiveaza prepararea, asa cum s-a aratat in reteta.

Susan

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
1 cana zahar, 2 cani miez de floarea soarelui (2 jumatate)
Mod de preparare:
Se pune pe foc moale o craticioara emailata si se topeste foarte bine zaharul (fara apa). Se
adauga miezul (nu se intrerupe focul). Se omogenizeaza foarte bine. Separat se pregateste o planseta umezita cu apa pe care se rastoarna compozitia de mai sus. Se umbla foarte repede si cu sucitorul umezit se intinde o foaie ca la taiteii de casa (sucitorul se umezeste des). Se taie in formele dorite

Tarta cu fructe

Timp de preparare: 55 min
Ingrediente:
3 oua, 15 linguri de ulei, 15 linguri lapte, 1 cana de zahar, 1 praf de copt stins cu otet
1 cana de visine fara samburi (capsuni, caise), faina cat cupride.
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albus si se mixeaza cu zaharul, uleiul si laptele fiert si racit, se
adauga faina pana se obtine consistenta unei smintani mai groase.Se toarna praful de copt stins cu otet sau lamaie. Separat se bat albusurile spuma, pana se tine de tel si se incorporeaza in aluat(din cat mai putine miscari ca sa nu se lase prea mult albusul).
Se unge o tava mai mica (25/30 -35 cm)cu margarina si se tapeteaza cu faina. Se toarna
compozitia iar deasupra se aseaza fructele intregi(visine) sau taiate felii la fructele mai mari si mai grele. Pentru ca fructele sa nu se lase la fundul tavii se trec prin faina( partea ce vine in contact cu aluatul.
Se coace cca. 40 de minute; se incearca cu un bat de chibrit (nu se mai prinde aluat pe bat).Cand se raceste se taie in diferite forme si se pudreaza cu zahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu