sâmbătă, 5 februarie 2011

Salate de legume

Salate de legume

Salata de cartofi cu verdeturi

Ingrediente:
cartofi noi 1 kg, fasole verde 200 g, ridichi de luna 250 g, ceapa verde 2 leg, usturoi verde 1leg, patrunjel verde 1 leg, marar verde 1 leg, ulei 50 g, otet 40 ml, sare
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in apa cu sare, se curata si se taie cuburi. Fasolea se rupe in bucati cu
lungimea de 3-4 cm si se fierbe in apa cu sare. Ridichile de luna se taie feliute. Ceapa verde,usturoiul verde, patrunjelul verde si mararul verde se toaca marunt. Se amesteca totul si se adauga sare, ulei si otet subtiat cu apa.

Salata de conopida cu marar si mustar

Timp de preparare: 20 min
Ingrediente:
1 conopida mare sau 2 mai mici, 2-3 linguri ulei,2-3 linguri otet (zeama de lamaie), 1-2
lingurite mustar, sare, piper, marar.
Mod de preparare:
Conopida se curata, se desface in buchetele, se spala bine, se pune la fiert in apa clocotita
sarata, avind grija sa nu fiarba prea mult deoarece se sfarma. Cind este gata, se scurge si se pune in salatiera. Separat se face un sos din mustar subtiat cu otet si ulei, sare, piper si marar tocat marunt. Se toarna sosul peste conopida si se serveste.

Salata de dovlecei cu maioneza si usturoi

Timp de preparare: 25 min
Ingrediente:
2 dovlecei mai mari (cca 30cm lungime), 3 catei de usturoi,1 lingurita Delikat, 1 lingurita sare,maioneza
Mod de preparare:
Dovlecii se curata de coaja si se taie in doua pe lung, se scoate partea cu samburi din mijloc cu o lingura, se taie bucati si se pun la fiert pentru cca 15 min intr-o oala cu apa clocotita in care am pus si o lingurita cu Delikat. Se pun la scurs intr-o sita. Dupa ce s-a scurs apa si s-au racit un picut se paseaza (prin sita), se adauga cateii de usturoi facuti mujdei (cu 1 lingurita rasa de sare) si se amesteca bine. Dupa ce s-a racit de tot se adauga maioneza (dupa gust), se omogenizeaza amestecul, si se da la frigider pentru doua-trei ore. Merge foarte bine alaturi de chiftele (reci) si rosii. Pofta buna!

Salata de legume (taraneasca)

Ingrediente:
cartofi 1 kg, fasole verde 500 g, ceapa 250 g, castraveti murati 300 g, patrunjel verde 1 leg, ulei 75 g, otet 40 ml, sare
Mod de preparare:
Cartofii se fierb in coaja, se curata si se taie felii. Fasolea se fierbe si se taie in bucati. Ceapase taie pestisori, iar castravetii se taie cubulete. Se adauga sare, ulei si otet subtiat cu apa, se amesteca totul bine, se aranjeaza salata pe un platou si se presara pe deasupra cu verdeata.

Salata de telina cu manioneza

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
3 oua, zeama de lamaie sau hellas, 1 telina, 1 conopida, sare, piper, o legatura de marar,
usturoi
Mod de preparare:
Se taie bucati conopida, se pune la fiert, iar dupa ce este gata, se scurge de zeama si se lasa sa se raceasca. Intre timp se face maioneza din 2 oua fierte si unul crud (la care se adauga zeama de lamaie).
Intr-un castron se piseaza usturoi cu sare si apoi se adauga maioneza putin care putin, telina data prin razatoare, conopida taiata marunt, cat si albusurile de la ouale fierte tocate cubulete.
La sfarsit se potriveste de sare, piper si se adauga o legatura de marar.Se serveste ca apertiv,inainte de masa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu