Fripturi
Antricot de vitel in staniol
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
Pentru 4 persoane:4 antricoate de vitel cu os, ulei, sare, piper, condimente pentru friptura devitel, folie de aluminiu
Mod de preparare:
Se spala antricoatele. Se ung cu ulei, se dau cu sare si piper si condimente dupa gust. Se
impatureste fiecare antricot in folie de aluminiu si se pune in tava de la cuptor care in prealabil s-a incins. Se lasa la cuptor in jur de 20 de minute.Cand sunt gata se scot din folie si se pun pe farfurie cu tot cu sosul lasat de carne. Este mult mai gustos decat friptura la gratar.Se serveste cu cartofi prajiti si sos remoulade.
Friptura de porc cu sos de bulion si vin
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 kg. carne de porc, cu putina slanina, ulei ,vin rosu, catei de usturoi, 4 cutiute de bulion din comert sau suc de rosii, sare, piper, dupa gust
Mod de preparare:
Se taie felii potrivite carnea de porc si se asaza intr-o tava, care in prealabil a fost unsa cu
undelemn. Se presara un praf de sare si se pune tava la cuptor, aproximativ 20 min. Se
intoarce carnea sa se rumeneasca si se stropeste cu vin.Usturoiul se piseaza si se amesteca cu sare si apa pentru a nu prinde un gust rau cind se pune peste friptura fierbinte. Cind carnea este rumenita pe ambele parti, se adauga sucul de rosii sau bulionul amestecat cu vin, se lasa sa scada vreo 20 min, dupa care se inchide cuptorul si se pune usturoiul din abundenta.Se serveste cu mamaliguta si cu salata acra
Friptura inabusita condimentata
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 kg de carne de porc, 4-5 catei de usturoi, o ceapa potrivita, 150 ml suc de rosii, 250 ml vin rosu sau bere, un paharel de tuica (optional), sare, piper, oregano, cimbrisor, busuioc, boia, un varf de cutit de mustar, Delikat, 30 g. margarina sau unt.
Mod de preparare:
Se taie carnea in bucatele potrivite.In tigaia unsa cu margarina se caleste ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul si el taiat marunt, dupa care se adauga bucatile de carne, peste care se toarna vinul sau berea, tuica si sosul de rosii, se condimenteaza cu toate condimentele de mai sus dupa gust, se pune putina apa daca mai este cazul ca sa acopere carnea si se lasa la foc mic, acoperita.Se lasa sa scada pana sa rumeneste carnea sau daca doriti se poate lasa cu putin sos.Se poate servi impreuna cu cartofi la tava si muraturi!
Mititei
Ingrediente:
1 kg carne de vaca de la ceafa, 200 g seu de vaca, piper, ienibahar, coriandru, cimbru, 3-4
catei de usturoi, sare,o lingurita cu varf bicarbonat.
Mod de preparare:
Carnea si seul se trec prin masina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeste impreuna cu o
lingurita rasa de sare, cu dosul unei linguri, adaugand 200 ml apa calduta si amestecand bine.
Apoi, se strecoara peste carne,adaugand si bicarbonatul, ca mititeii sa creasca la prajit si sa devina pufosi. Pentru aroma se pune cate un varf de lingurita cu enibahar si coriandru; in lipsa lor se poate pune o lingurita rasa de cimbru pisat.Tocatura se amesteca si se bate bine cu mina pana cand se omogenizeaza, apoi se pune intr-o punga de nailon si se introduce in frigider,unde se lasa pana a doua zi. Prin masina de tocat la care s-a montat tubul pentru facut carnati,se trece din nou carnea. Prin tub vor iesi carnaciorii (mititeii) care se rup cu mana, pe masura ce ies. Se aseaza pe un platou uns cu untdelemn, fara sa se lipeasca unul de altul si apoi pe deasupra, se ung. Mititeii se pot modela si intre palmele udate cu apa sau unse cu untdelemn.
Se ia cite o lingura plina de tocatura si se rasuceste intre palme, pana ce capata forma de
carnacior de cca 2 cm grosime si 8-10 cm lungime. Cel mai bun gratar pentru pentru mititeieste cel cu carbuni, deoarece caldura radiaza de jos in sus, formindu-se o crusta pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne sa se scurga; astfel, mititeii isi vor pastra suculenta si fragezimea.
Mititeii se pun pe gratarul incins de care se dispune, fara sa mai fie nevoie sa se unga si acesta,mititeii fiind deja unsi cu untdelemn. Se prajesc 4-5 minute pe o parte, apoi se intorc pe toate partile, pana cand se rumenesc frumos. Se servesc imediat fierbinti, cu mustar.
Pui pe sticla
Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
un pui intreg de aprox. 1 kg, Delikat, piper, sau alte condimente, 1/2 l apa
Mod de preparare:
Dupa ce se dezgheata puiul si se spala bine si in interior (aveti grija sa nu mai ramana nimic inauntru), se condimenteaza cu verdeata, piper si eventual alte condimente. Separat, se umple o sticla de bere de 0.500 l cu apa rece.
Puiul se introduce pe sticla, apoi se pune intr-o oala (sau tava mica) unde veti pune 1/2 l apa.
Se da la cuptor aproximativ 2 ore (puteti sa lasati puiul mai mult pentru a se rumeni).
Aveti grija cand il puneti in cuptor, sa taiati gatul. Din cand in cand, il mai puteti scoate, iar cu zeama care s-a adunat in cratita puteti sa luati cu o lingura si sa turnati pe el. Se scoate dupa ce s-a rumenit.Se poate servi cu cartofi piure sau pai si cu muraturi.
Purcel de lapte
Mod de preparare:
Oparesti purcelul si-l cureti cu faina de porumb sau, mai bine, cu saciz, asa cum se curata
capul de vitel sau de porc, pina cind devine alb cum e coala de hirtie.
Il sarezi.
Daca-l pui la tava, aseaza mai intii pe fundul tavii mici betisoare, improvizind astfel un gratar,ca sa nu se lipeasca.
Daca-l pui la frigare, aseaza mai intii frigarea pe carbuni, pina se inroseste. Apoi o introduci in purcel si-l bagi la cuptor.
Il ungi din cind in cind cu untdelemn fin si, cind s-a rumenit pielea, cu rom. Atit.
Ca salata e recomandabila varza rosie cu otet de vin si untdelemn bun..
Rulada de cotlet cu pasta de mici
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
cotlet desosat, pasta de mici, vin alb sec, usturoi, piper
Mod de preparare:
Se taie din cotlet suvite de 4-5 mm grosime si lungi de 15-20 cm, care sa aibe si putina
grasime, foarte subtirecel mult 2 mm. Se pune la bait facut din vin alb sec 150 ml, 5-6 catei deusturoi pisati, piper boabe, cimbru, si se da la rece circa o jumatate de ora. Se scoate de la bait si se pune pe fata fara gresime pasta de mici facutsa sul cat s-o cuprinda cotletul pe care in coasem cu grija sa nu piarda suc la fript.
Se pune pe gratar cu jar nu prea iute si se intoarce mereu, cu pas mic mereu in aceiasi
directie,fara ca grasimea sa se arda prea tare. Se frige circa 25-30 minute ca sa fie patrunsa si pasta.
Se poate face si in folie de aluminiu numai ca de frige 45-50 min la foc mai iute. Cand se
merge la iarba verde operatiunea se face de acasa si fiecare rulou se unge cu ulei si cu
mujdei.Se taie in rondele gorase de circa 1-1,5 cm grosime dupa care se scoate ata.
http://bh09kpy.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu