vineri, 4 februarie 2011

Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancaruri cu legume si zarzavaturi

"Croampi" cu ou si cu smantana

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
1 kg de cartofi, cel putin trei oua, 100 g cascaval, smantana, ulei, condimente
Mod de preparare:
Se curata cartofii si se taie cuburi, nu foarte mici. Se pun la fiert. Se pun si ouale la fiert. Cand au terminat de fiert cartofii, se storc si se pun intr-un vas, pe foc. Se adauga ulei si se lasa 1 minut la prajit. Se adauga ouale taiate feliute cat de subtiri si cascavalul razuit. Se adauga smantana si condimentele, dupa gust (sare, piper, busuioc, chimen).Se servesc cu smantana, calzi sau reci.

Cartofi cu sos de mirodenii

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
6-8 cartofi potriviti, 2 cepe, 1 usturoi, 1 lingura sos rosii (facultativ), sare, ulei, oregano,
cimbru, busuioc
Mod de preparare:
Se curata cartofii, se spala, se taie cubulete, si se pun la fiert cu sare. Intre timp, ceapa se
marunteste si se pune la calit in ulei. Dupa ce se caleste, cartofii scursi de apa se adauga peste ceapa. Se lasa pana se prajesc cartofii. Sosul se face adaugand oregano, cimbru si usturoiul pisat, amestecat cu apa. Se pune peste cartofi si se mai lasa 5-10 minute, pentru a se imbiba savoarea.Se poate servi cu smantana

Cartofi saracuti

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
8 cartofi, 6 cepe, 1 lingurita boia, 1 lingura pasta rosii, 3 linguri untura sau un pahar ulei, sare, piper
Mod de preparare:
Se fierb cartofii, ceapa se toaca marunt. Cartofii, pe trei sferturi fierti, se curata de coaja si se taie cuburi. Ceapa se pune la calit in grasime cu boia, pasta rosii, sare si piper. Dupa ce s-a muiat ceapa, se adauga cartofii la prajit, sa prinda coaja.Cind cartfoii sint rumeniti, se servesc simpli sau linga o friptura

Chiftelute de praz cu smantana

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 kg. praz  nu prea gros, 2 l apa, 2 linguri faina, 2 linguri brinza burduf rasa, 1 lingura unt
(margarina), 3 oua, ulei pentru prajit, 1 ceasca smintina, sare
Mod de preparare:
Se curata prazul, se taie bastonase, se fierbe in apa cu sare citeva clocote. Se scurge bine si se trece prin masina de tocat carne. Se sdauga ouale puse pe rind, brinza, untul, sarea, faina.
Compozitia va fi ca o ciulama groasa. Se incinge ulei intr-o tigaie adinca si se ia cu lingura din compozitie si i se da drumul in baia de ulei.
Se rumenesc chiftelute pe o parte si pe cealalta. Se aseaza intr-o forma pentru gratin (ex. De sticla de Jena). Se toarna deasupra smintina amestecata cu o lingurita de faina si se presara brinza rasa. Se dau jumate de ora la cuptor.Se serveste in forma cu smintina deasupra

Cioaca

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
2-3 cepe (mai mari), 100-150 ml ulei, 2-3 cartofi nu prea mari, 0.5 kg rosii, 1 kg muraturi
(gogonele verzi), delikat (sau dupa gust), 300 gr gogosari copti taiati fideluta
Mod de preparare:
Se taie ceapa marunt sau pestisori, se caleste cu ulei si putina apa (daca te doare stomacul se fierbe ceapa taiata in 2-3 clocote apoi se arunca apa), apoi se adauga gogosarii copti taiati fideluta, iar dupa 10 minute se adauga muraturile. Atentie: muraturile se oparesc in apa clocotita cateva minute apoi se cojesc de pielita, se taie cuburi si se adauga in cratita, peste ceapa si gogosari. Mai tarziu se pun si cartofii taiati in 4, delikatul si rosiile cojite de pielita taiate in 4 puse deasupra si se lasa la foc moale. Se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn, de jos in sus. Daca se vrea cu carne atunci se fierbe carnea separat si cu zeama de la carne se face cioaca. Carnea se aseaza in cratita in diferite forme. La sfarsit se adauga marar, patrunjel, etc.

Dovlecel pane cu smantana

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
3-4 dovlecei mici, 2 oua, sare, piper, faina, smantana
Mod de preparare:
Se curata dovleceii de coaja, se spala, dupa care se taie rondele. Se sareaza si se pipereaza
putin, dupa care se lasa 5 min sa se patrunda. Separat se bat ouale. Dovlecii se dau prin faina si ou si se prajesc la foc mic intr-o tigaie.Se servesc calzi cu smantana deasupra.

Drob de pui cu ciuperci

Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
300 gr ficatei de pui, 1 cutie / 1 borcan de ciuperci, 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura
marar, 1 legatura patrunjel, 50 gr unt, sare, piper, 6 oua
Mod de preparare:
Untul se topeste intr-o tigaie si se adauga ficatul taiat marunt. Se prajeste 5 minute si se
adauga verdeata maruntita si ciupercile taiate felii. Se lasa sa se raceasca. Intr-un castronel, se bat ouale cu sare si piper. Se amesteca ouale batute cu verdeata si ciupercile si ficatul si se pun in tava care merge la cuptor (daca este teflon, nu e nevoie sa fie unsa, daca e normala, trebuie unsa cu putin unt).

Iahnie de fasole cu afumatura

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
300 gr fasole, 2-3 linguri ulei, 1 ceapa, afumatura (cirnacior, kaiser, ciolan sau costita
afumata, la alegere), delikat, 3 linguri bulion
Mod de preparare:
Se pune la fiert fasolea, inmuiata din ajun (daca nu e inmuiata din timp fierbe mai greu). Dupa aprox. 30 de minute, se adauga afumatura (daca e ciolan afumat, se pune la fiert inca de la inceput). Se taie ceapa solzisori, se caleste in ulei si cind fasolea e aproape fiarta, se adauga ceapa, cu uleiul si cu bulionul. Dupa gust, delikat. Se fierbe pina ce fasolea e bine fiarta, dar atentie: cind se amesteca in oala, sa nu se sfarime boabele.Se serveste presarata cu marar si patrunjel.

Mancare de varza create

Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
o varza creata , 4-6 cartofi , 2-3 catei de usturoi , sare , Delikat.
Mod de preparare:
Varza se taie in 6 parti , se scoate cotorul, se curata cartofii ,care se taie in 4, se spala toate bine , apoi se pun intr-o cratita la fiert.Se pune Delikat si se sareaza dupa gust.
Dupa ce s-au fiert, punem putina faina sa se caleasca in putin ulei si adaugam usturoiul
presat.Adaugam putina boia si apa rece,punem apoi varza si cartofii si mai lasam sa fiarba 10 minute. Cine doreste poate adauga putina smintina .
Se serveste cu chiftelute sau cu tocanita.

Orez sirbesc

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
ceapa, ardei gras, morcovi, mazare (facultativ), ciuperci (facultativ), rosii la conserva sau 1 lingura bulion, orez cu bobul rotund, delikat sau supa de carne, ulei, sare, piper, marar,
patrunjel, 1 catel de usturoi
Mod de preparare:
Se curata legumele si se taie. Se prajesc putin toate legumele, de preferat in ulei de masilne.
Se adauga si orezul si se amesteca cu legumele.
Se acopera cu apa, se adauga delikat pentru gust si se lasa sa fiarba la foc mic. Din cind in cind se amesteca si daca trebuie se adauga apa pina fierb orezul si legumele. Mincarea trebuiesa fie legata.
Se adauga rosiile din conserva sau bulionul, mirodeniile, feliute subtiri de usturoi.Se serveste ca garnitura ptr. friptura sau ca mancare de post.

Piperchi

Timp de preparare: 35 min
Ingrediente:
3 buc. ardei capia rosii, 3 buc. ardei grasi, 3 gogosari, 2 cepe rosii, 6 catei usturoi, 6 rosii, 6 oua, 100 ml ulei, 10 gr. sare, piper, curry, foi dafin, un ardei iute (sa fie iute tare!), 100 gr. branza telemea de oaie, un pahar de iaurt (de prefetinta chisleag), o legatura patrunjel si una de telina
Mod de preparare:
Se caleste ceapa si usturoiul taiate marunt in 75 ml ulei condimentat cu curry intr-o tigaie wok (sau un vas de tuci cu capac). Cand incep sa se rumenasca se adauga ardeii taiati felii subtiri,piperul, rosiile decojite si taiate cubulete si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30 de minute, amestecandu-se din cand in cand. In acest timp se pregateste separat o omleta din 6 oua, 50gr. de branza si un pahar de iaurt (chisleag). Se amesteca in permanenta in omleta sa nu prinda crusta si se stinge focul imediat ce incepe sa se prinda. Dupa expirarea celor 35 de minute se amesteca compozitia din tigaia wok cu omleta, se sareaza dupa gust si se adauga patrunjelul si telina verde. Se amesteca si se stinge focul lasandu-se tigaia wok cu capacul pe ea inca 10 minte.Se serveste cu branza rasa deasupra.

Rata pe varza

Timp de preparare: 1 h30 min
Ingrediente:
Pieptul si pulpele de la o rata, 1 varza potrivit de mare, 2 ardei, 2 morcovi, 2 linguri sos de rosii(bulion), verdeata (patrunjel, marar), 200 ml smantana, sare, piper
Mod de preparare:
Se taie varza, morcovii, ardeii (pot fi date si pe robot), se aseaza intr-o oala. Deasupra se
aseaza pieptul si pulpele de rata. Se adauga sare dupa gust. Se lasa sa fiarba (circa 1 h), la foc potrivit. Spre sfarsitul prepararii se adauga bulionul, verdeturi (patrunjel, marar), piperul. Se mai fierbe putin, iar la final se adauga smantana si se mai da un clocot.

Sarmalute cu urda in foi de stevie

Timp de preparare: 50 min
Ingrediente:
1.5 kg. urda proaspata, 2 legaturi ceapa verde, 2 kg. foi de stevie, 50 g faina, 200 g suc de
rosii, 2 oua, 200 g orez, 3 legaturi marar, 150 g unt, 200 ml lapte, 400 g smantana, 500 ml bors
Mod de preparare:
Se oparesc foile de stevie si se scurg bine. Urda se amesteca cu 1 legatura ceapa verde si
mararul, tocate marunt. Se fierbe orezul si apoi se amesteca cu urda, ouale si sarea. Separat se prajeste in unt cealalta legatura de ceapa tocata, care se amesteca apoi cu compozitia de mai sus. Se fac sarmale mici care se pun intr-o cratita tapetata cu frunze, se adauga borsul, sucul de rosii si se lasa sa fiarba. Din lapte, unt si faina se prepara un sos alb care se toarna peste sarmale, cand acestea au scazut si se lasa sa mai dea un clocot.Se servesc cu mamaliguta si smantana.

Tarta cu ciuperci

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
2 gogosari, 1 ceapa, 200 g ciuperci, 3 oua, 200 g smantana si o mana branza; pt aluat: 200 g margarina, 450 g faina, 4 linguri apa, sare
Mod de preparare:
Se pregateste un aluat din ingredientele respective. Se intinde aluatul intr-o tava de tarta si se tine la frigider circa 30 minute. Intre timp se taie fasii gogosarii, ceapa, cupercile, care se calesc putin cu sare si piper. Separat se amesteca ouale, smantana si branza rasa. Peste aluatul din tava se pun legumele, iar peste ele se toarna amestecul de oua. Se coace la foc potrivit cam 30 minute.Se serveste calda.

Varza de primavera

Timp de preparare: 1 h30 min
Ingrediente:
2 verze mijlocii, 1 kg carne de purcel taiata cuburi, 2 cepe, 6-8 rosii coapte, sare, piper, boia de ardei, marar verde
Mod de preparare:
Varza dulce se taie subtire, se freaca cu sare si se lasa 10-15 minute, se strecoara si se pune la calit cu ulei sau untura, impreuna cu ceapa. Cind varza s-a muiat si ceapa a capatat o culoare frumoasa, aurie, se adauga boiaua dulce de ardei si se amesteca bine circa 3-4 minute. Se pun rosiile curatate de pielita si tocate marunt, carnea care a fost prajita inainte, se potriveste la gust si se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se pune la cuptor fara capac. Se lasa in cuptor
aproximativ o jumatate de ora la foc potrivit, se adauga mararul, si dupa ce este gata, se stinge focul si se mai lasa in cuptor pana se raceste.

Varza murata cu ciolan fript

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
varza murata, 2 cepe, rasol porc 2, Delikat 1, bulion 1, ciolan afumat 2, ulei, sare, piper, dafin
Mod de preparare:
Varza se tine in apa la desarat 2 h.
Se scurge si se taie subtire. Se toaca ceapa marunt. Se inabusa in tuci adaugindu-se varza. Se pune la fiert la foc mic +rasolul taiat bucati.
Cind varza si carnea sint fierte se pune bulionul si mirodeniile. Ciolanul afumat se taie felii groase si se frige pe gratar. Se pun feliile fripte deasupra peste varza calita. Se baga la cuptor pina devine bruna.
Se serveste cu mamaliguta, ardei murat, ceapa de buzau frecata cu sare si pusa in otet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu