vineri, 4 februarie 2011

Mancaruri cu carne

Mancaruri cu carne

Ardei umpluti cu carne

Ingrediente:
6-8 ardei de marime mijlocie, 1/2 kg rosii, patrunjel, o frunza de telina, 30 g faina, untdelemn,
400 g carne de porc,60-100 g orez, sare, piper, 100-200 ml smantana, 60 g faina, zeama sau sare de lamaie, otet, ceapa, marar, suc derosii, boia.
Mod de preparare:
Ardeii se curata de seminte, se spala, se scurg de apa. Carnea se trece prin masina de tocat,impreuna cu o ceapa mica, taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga orezul curatit de impuritati, spalat si scurs, 1/2 lingurita cu sare, un varf de cutit cu piper, patrunjel sau marar taiat marunt si apa (de 2 ori cit orezul). Se bate bine tocatura si se umplu ardeii. Se asaza intr-o cratita potrivita ca marime, apoi se toarna la inceput peste ei, sucul din rosii, completind cu apa pina la nivelul lor (jumatate suc,jumatate apa) si lasindu-i sa fiarba la foc mic, acoperiti, 40-50 minute. Dupa 20 minute, se intorc in sos.
Cind sint fierti, se freaca faina cu 2 linguri de apa rece si se amesteca cu sosul, lasindu-l sa fiarba citeva clocote,ca sa se lege ca o smantana subtire. Mincarea se sareaza dupa gust si se presara cu frunze de patrunjel si telina taiate marunt. Se servesc ca atare, sau cu smantana, la masa.

Caltabosi

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
1 kg. orez, 1/2 kg ficat de porc, 1/2 de plaman, 1,5 kg de carne de la cap, 1 inima, 300 gr. deslanina de langa cap,intestine mai groase de la porc, 1 ceapa, sare, piper, cimbru, maioran
Mod de preparare:
Carnea, plamanii, inima si 150 gr de slanina se pun la fiert. Cand se vede ca sunt cam pe
jumatate fierte, se pune si ficatul.
Orezul se fierbe separat.
150gr. slanina se prajeste, apoi se pune si o ceapa la prajit.
Dupa ce toate organele si carnea sunt fierte se toaca toate si se amesteca cu slanina prajita,ceapa si orezul. Se condimenteaza cu sare, piper, cimbru, maioran si se framanta bine, avand grija sa nu se sfarme prea tare orezul.

Carnati preparati in casa

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
carne de porc de la gat, pulpele din fata, alte bucati, sare, piper, coriandru, enibahar, usturoi,supa de carne, mate de porc
Mod de preparare:
Se da carnea prin masina, se pune intr-un vas mare sau intr-un lighneas. Se adauga sare, piper,coriandru pisat, enibahar si zeama strecurata de la un mujdei de usturoi. Aceasta se face astfel:se ia putina supa de carne, din zeama in care fierbe capul porcului pentru toba sau se face special, in acest scop, putina supa. Se piseaza o capatana de usturoi, se pune intr-un vas, impreuna cu supa fierbinte. Aceasta zeama strecurata, se pune putin cate putin in carne, care se framanta cu mainile ca un aluat.Se servesc proaspeti, fripti in tigaie, sau se pun la fum.

Chiftele marinate

Ingrediente:
1/4 carne , 50 g franzela, 50 g ceapa, 3 catei usturoi, 250 ml suc de rosii, o foaie de dafin,
faina, untdelemn,marar,piper, ienibahar, sare.
Mod de preparare:
Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa inpumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina,un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt sii se amesteca bine. Se ia cite o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de nailon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.Se asaza una linga alta, pe foaia de nailon;vor rezulta 14-15 bucati.Se unge bine cu 2 linguri de untdelemn,o cratita de 1 1/2 l, se asaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una linga alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de untdelem si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute , la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata. Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cit sa le cuprinda. Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.In sos se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel atiat marunt si sare, dupa gust.Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul.Se servesc calde cu piure de cartofi.

Chisca

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
Mat de Chisca (intestinul gros de la porc) se gaseste in comert, carne de porc macra 500 gr., 1ceasca orez, 4 ceape mari, sare,piper, ulei 1 cescuta, un pic de verdeata verde sau
uscata(marar, patrunjel)
Mod de preparare:
 Se taie ceapa marunt se caleste in ulei. Se adauga orezul si se prajeste si el un pic. Se da
deoparte sa se raceasca si se amesteca cu carnea tocata (ca la sarmale) piper, verdeata, sare. Se spala matul de porc si se umple cu umplutura rezultata,dar pe jumatate ca sa aiba unde sa se umfle orezul (altfel plesneste la fiert). Se fierbe si inteapa cu furculita la fiert. Se lasa sa se raceasca in zeama.Se scoate si se prajeste in ulei.Se mananca calda sau rece.

Coltunasi cu carne

Ingrediente:
Aluatul:2 oua, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn. Tocatura:200 g vitel,50 g ceapa, 2
linguri untdelemn, unou, un varf de cutit de piper,20 g faina,sare.
Sosul:3 linguri untdelemn, 25 g faina, 300 ml suc de rosii, ceapa,marar si telina.
Mod de preparare:
Carnea, impreuna cu ceapa taiata marunt, se trece de 2 ori prin masina de tocat, apoi intr-o tigaie, se caleste untdelemn, cu 1/2 lingurita de sare si piper, acoperite, circa 30 minute, la foc mic, pina cind scade complet apa pe care o lasa.Se mai amesteca de citeva ori numai in grasimea ramasa , apoi tigaia se ia de pefoc. Cind carnea este rece , se amesteca cu oul, faina si cu o lingurita cu frunze de marar sau patrunjel taiate marunt. Se sparg ouale intr-un castron,se amesteca cu untdelemnul , apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framinta cu mina, ca si foaia de taitei, indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5minute (pina cind nu mai necesita faina). Coca trebuie sa fie putin mai moale decit coca de taitei. Daca ouale au fost mai mari, s-ar putea sa necesite mai multa faina , iar daca au fost mici,inca putina apa ,casa se obtina un aluat care se intinde usor cu sucitorul.
Se asaza aluatul pe masa , sau pe o foaie de nailon,presarata cu putina faina.Coca trebuie sa fie putin mai moale decit coca de taitei .Se lasa sa se odihneasca10 minute , ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor; i se da apoi forma de dreptunghi , apasindu-l cupalma ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si alturile drepte..Se intinde cu sucitorul in foaie dreptunghiulara de cca 2 mm grosime care, apoi , se taie cu cutitul sau cu ruleta in patrate cu latura de cca 5 cm.Se distribuie umplutura pe toate patratele , apoi se indoaie fiecare patrat in forma de triunghi si se preseaza pe margini cu o furculita sau cu degetele , ca sa se lipeasca si sa nu iasa umplutura la fiert.
Daca foaia s-a uscat putin, se umezeste cu apa (cu pensula ) in jurul umpluturii si , apoi , se indoaie si se preseaza.Cind clocoteste apa , se pun coltunasii , se amesteca imediat cu lingura,ca acestia sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau unul de altul.Se fierb 20 minute , la foc mijlociu, cu capacul tras putin la o parte (sa nu clocoteasca prea tare).Apoi , se ia cratita de pe foc, se pune pe un gratar si se lasa coltunasii sa stea 30 minute in apa in care au fiert ca sa se umfle aluatul si sa devina mai pufosi.In acest timp, se prepara sosul.Intr-o cratita , ceapa rasa se caleste , un minut, in untdelemn si imediat se stinge cu sucul de rosii ,diluat, dupa gust si i se adauga , facultativ, o lingurita cu zahar si , pentru aroma , frunze de marar sau patrunjel si o mica frunza de telina , taiate marunt.
Sosul trebuie sa fie ca o smantana subtire ; se servestedin sosiera.Coltunasii se scot din apa cu spumiera , sau se desarta usor din strecuratoare. Dupa ce au fost bine scursi de apa, coltunasii se pun intr-un vas termorezistent , uns cu o lingura de untdelemn; se adauga citeva bucatele de unt peste ei si se infierbinta in cuptor , cu 10 minute inainte de servire

Drob de miel in prapur

Timp de preparare: 1 h30 min
Ingrediente:
1 kg maruntaie de miel, 500 g ficat de miel, un prapur, 150 g ceapa, 4 oua, 100 g faina, 150 g untura, verdeata, piper, sare
Mod de preparare:
Maruntaiele se oparesc, se spala si se pun la fiert cu apa si sare. Cind au fiert, se lasa sa se
raceasca si se trec prin masina de tocat. Ceapa se taie marunt si se trage putin in untura, se pun maruntaiele fierte date prin masina, sare si piper. Se prajesc pe foc iute amestecindu-se tot timpul sa nu se prinda. Se lasa sa se raceasca putin, se adauga ouale si verdeata taiata marunt, se amesteca totul bine. Prapurul, care a fost tinut in apa rece, se taie bucati iar in fiecare bucata se pune tocatura gata pregatita. Se da forma rotunda, se trece prin faina si ou batut, se prajesc in untura la foc mic sa fie bine patrunse. Se poate umple prapurele intreg cu tocatura, se pune in tava de cozonac si se poate coace in cuptor, obtinindu-se o singura bucata de drob mare.
Cind este gata se taie felii si se serveste.Ca aperitiv

Fasole cu afumaturi

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
1 kg. fasole alba (se poate si pestrita), 6 cepe mari, 1/2 kg. ulei, carne afumata (dupa
preferinta), o lingurita bulion, una-doua foi de dafin, patrunjel
Mod de preparare:
Fasolea se fierbe in trei ape. Ceapa se toaca marunt si se adauga dupa ce fasolea este aproape fiarta, dar fara a pune mai mult de un pahar de apa. Se mai lasa circa 15 minute, timp in care se adauga foile de dafin, bulionul si carnea afumata, taiata marunt. Cind apa a scazut, se pune uleiul si se pune la cuptor amestecindu-se din cind in cind.Daca nu se foloseste carne afumata, se poate servi cu snitele sau carne prajita, drept garnitura.

Ficatei cu usturoi

Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
o caserola de ficatei de pasare (cam 700gr), 10 catei de usturoi, jumatate legatura patrunjel,ulei, apa
Mod de preparare:
Ficateii se pun pe foc in aprox. 4 linguri ulei. Dupa cam 2 min se adauga apa cat sa-i cuprinda,putina sare sau Delikat + 5 catei de usturoi dati prin razatoare sau pisati. Se lasa sa fiarba putin ca sa se patrunda ficateii. La sfarsit se adauga restul de usturoi ras. Se orneaza cu patrunjelul tocat.

Mancarica de fasole cu carnati afumati (sau cabanos)

Ingrediente:
500 g fasole alba uscata, 1 ramurica de rozmarin, sare, 500 g rosii cojite (conserva), 3 catei de usturoi, 5 linguri de untdelemn, 4 fire de salvie uscata, piper negru, o bucata de carnat afumat sau cabanos taiat bucati (se poate pune si salam de vara, taiat in felii subtiri).(pentru 4-6 portii)
Mod de preparare:
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi se schimba apa veche si sepune la fiert cu 1 l de apa curata, firul de rozmarin si o jumatate de lingura de sare. Se fierbe oora si jumatate, la foc mic. Se strecoara fasolea. Daca rosiile sunt proaspete, se oparesc, se curata de pielita si se taie in sferturi mici; daca sunt rosii intregi, cojite, din conserva, se taie in functie de marimea lor (de obicei, sunt lunguiete si mici). Se curata usturoiul si se taie felii. Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el usturoiul si frunzele maruntite de salvie (se gasesc la UNICARM ). Se adauga rosiile si se calesc scurt. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine cu rosiile. Se serveste impreuna cu bucatile de carnat, de cabanos sau cu feliile de salam prajite scurt in foarte putin untdelemn. Cui ii place, poate sa adauge deasupra putin otet.

Mancarica de pui cu tarhon si rosii

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 pui, 6-7 rosii, 2-3 cepe, 1 lingurita de faina, boabe de piper, 1 lingurita de tarhon, 1 foaie de dafin, 1-2 legaturi de patrunjel, sare si ulei
Mod de preparare:
Se portioneaza puiul si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a dat intr-un clocot, se scot bucatile de pui (zeama nu se arunca) si se prajesc in uleiul incins. Dupa ce s-au rumenit, se scot intr-un castron si se caleste ceapa tocata in acelasi ulei. Cand s-a aurit, se pun si rosiile oparite, decojite si taiate marunt. Se adauga o cana din zeama in care a fiert puiul, o lingurita de faina,tarhonul, foaia de dafin, boabele de piper, amestecand mereu pana se leaga. Se introduce bucatile de carne in sosul format, se mai toarna si 2 cani din zeama de pui si se mai lasa sa dea in cateva clocote. Cand e gata, se presara patrunjelul taiat fin.Se serveste cu garnitura de cartofi

Musaca de varza acra

Ingrediente:
1 1/2 kg varza acra, 1/2 kg carne de porc,oaie,vita sau de pasare grasa, 100 g ceapa, 100 mluntdelemn, 100 g orez, o foaie de dafin, piper, ienibahar, cimbru, marar, smantana.
Mod de preparare:
Ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, direct in oala sub presiune, numai un minut,se adauga carnea tocata, se amesteca 2 minute, ca sa se coaguleze la suprafata, apoi se pune varza taiata,condimentele, cimbru, marar, o foaie de dafin si 1/2 l apa fierbinte; se amesteca bine totul,se inchide oala cucapacul si se lasa sa fiarba la foc mic, cca o ora.Se ia, apoi, de pe foc, se lasa sa se raceasca sau se raceste in apa rece ca sa se poata scoate capacul;se adauga orezul spalat (nefiert), se amesteca bine cu varza sicarnea.Dupa aceea, se pune capacul, se pune pe foc si se lasa inca cca 15 minute, la foc mijlociu, ca sa fiarba si orezul, care va incorpora tot lichidul ramas in oala. Musacaua va avea acelasi gust ca si cind fiecarear fi fiert separat.Se serveste simpla sau cu smantana, la masa.

Muschi de vita cu ciuperci

Timp de preparare: 1h
Ingrediente:
Cantitate pt 6 portii: muschi de vita - 0,900 gr, ulei de floare - 0,100 ml, unt - 0,100 gr, faina -0,020 gr, pasta de tomate - 0,015 gr, vin rosu - 0,200 ml, vin alb - 0,100 ml, supa de oase -0,200 ml, ciuperci - 0,150 gr, morcovi - 0,030 gr, patrunjel radacina - 0,030 gr, pastarnac -0,030 gr, telina - 0,030 gr, sare - 0,015 gr, piper - 0,002 gr
Mod de preparare:
Muschiul se curata de pielite, se spala si se transeaza dupa care se da un praf de sare si piper ,se aseaza intr-o cratita cu uleiul bine incins si se rumeneste usor pe ambele parti.Separat se incinge untul in care se calesc legumele taiate potrivit , faina cu pasta de tomate si vinul alb.Se
lasa la fiert 5 minute dupa care se strecoara si se toarna sosul obtinut peste muschi,adaugand ciupercile curatate,spalate si taiate lame.Se introduce muschiul in cuptorul incins si se lasa 30
- 35 de minute inainte de al scoate cu 5 minute adaugam vinul rosu.Se serveste cu sosul
propriu.

Papricas ardelenesc de pui

Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
un pui, o legatura patrunjel, o ceapa, boia, piper, sare, 1/4 kg. smintina, o lingura faina
Mod de preparare:
Se pune ceapa la prajit, de preferinta in untura de porc (o lingura). Cind devine albicioasa, se adauga boia si 1/2 legatura din patrunjelul spalat si taiat. Se pune puiul, transat bucati si spalat, se lasa sa se inabuse sub capac aproximativ 20 min. Se toarna apa fierbinte peste carne, cit sa o acopere, se sareaza si pipareaza. Cind e fiarta carnea, se face un sos din faina cu apa, si se toarna peste carne, se dau doua-trei clocote. Inainte de a se lua de pe foc, se toarna smintina si restul de patrunjel, amestecindu-se usor.Se serveste cu mamaliguta calda si brinza proaspata

Perisoare cu smantana

Ingrediente:
Perisoarele:circa 1/4 kg piept de pasare, 50 g franzela, un ou sau 1-2 albusuri, 50 g ceapa,25 g faina, untdelemn,sare.Sosul: 30-50 g untdelemn,o lingurita de ceapa rasa, 25 g faina,15-20 ml zeama de lamiie, 100 ml smantana,marar,sare.
Mod de preparare:
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu ceapa si franzela.La tocatura se
adauga oul intreg sau albusurile, faina, 1/2 lingurita sare fina, un varf de cutit de piper, o
lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt si se amesteca bine.Intr-o cratita de 2 l, se caleste ceapa cu 3 linguri de untdelemn sau alta grasime, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu 1/2 l apa.Cind clocoteste apa, se ia cu lingurita din compozitie o cantitate cam cit o nuca; in palma udata cu apa rece i se da forma rotunda si sepune direct in apa.Dacaeste moale compozitia, i se da forma rotunda si se pune direct in apa.Vor rezulta cca 20 perisoare.Se fierb acoperite, la foc mic, cca 30 minute.Dupa 15 minute se intorc pe partea cealalta.Cind sint fierte, se adauga smantana, frecata bine cu faina si diluata cu 2 linguri de apa rece; se amesteca cu sosul si se lasa sa fiarba citeva clocote ca sa se lege.Sosul trebuie sa cuprinda bine perisoarele si sa aiba consistenta unei smintini subtiri. Daca este nevoie, sosul se mai dilueaza cu putina apa.In loc desare se poate pune o lingurita cu varf de "Delikat".Pentru aroma, se adauga marar verde sau uscat.Cratitase ia de pe foc si mincarea se sareaza, daca nu s-a pus "Delikat" si se acreste dupa gust.Perisoarele seservesc cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.

Piftie de porc

Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
picioarele, urechile, 1/2 kg carne macra, 5 l apa, sare, catei de usturoi
Mod de preparare:
Carnea cea mai potrivita pentru piftie sunt picioarele, de la gennchi in jos, si urechile. Se
curata bine picioarele, se oparesc cu apa clocotita, apoi se spala cu 2-3 ape reci. Se pun la fiert 4 picioare cu 5 l apa, carnea macra si sare. Se lasa sa fiarba in clocote mici pana cand carnea se ia de pe os, iar lichidul luat intre degete este lipicios. Se ia de pe foc, se scoate carnea, iar zeama se degreseaza; se ia carnea de pe oase si se distribuie in mai multe farfurii adanci. Dupa ce zeama s-a racit se pun in ea catei de usturoi zdrobiti. Se lasa sa se limpezeasca, apoi se strecoara in fiecare farfurie si se pun la rece, sa se prinda piftia.

Pirjoale moldovenesti

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 kg. carne macra, o ceapa, 1 buc. morcov, 1 buc. cartof, o felie de piine, 1 ou, 1 dl ulei, 2
linguri pesmet, sare, piper, verdeata tocata
Mod de preparare:
Se alege carnea (de vita, porc sau miel) mai grasuta, se spala, se scurge de apa si se da prin masina de tocat impreuna cu ceapa tocata si usor calita si piinea stoarsa bine. Cine doreste poate toca o data cu carnea, morcovul si cartoful, astfel pirjoalele sint mai fragede. Este de preferat ca tocatura sa fie data prin masina de doua ori. Se amesteca in compozitie oul, se potriveste de sare, de piper si se pune verdeata. Se ia cu lingura tocatura, se da prin pesmet, se turteste cu mina, dindu-i-se forma dorita si se prajeste bine, pe ambele parti, in ulei incins.

Pui haiducesc

Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
3 pui mijlocii, 1 dl ulei, 4-5 buc. rosii bine coapte, 1 pahar vin, 100 gr. smintina, sare, piper,patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Puii curatati si spalati bine se presara cu sare si se asaza intr-o tava cu ulei la cuptor. Dupa 10-15 minute se adauga vinul. In timpul frigerii se stropesc cu sosul format. Rosiile spalate se curata de pielite si seminte, se taie foarte marunt si se pun la fiert cca 10 minute. Cind puii sint bine patrunsi se scot, se desoseaza (se scot oasele) si se portioneaza. Sosul format se amesteca cu smintina, se potriveste de sare si piper si se mai fierbe cca 10 minute. Pe un platou decorat cu frunze de salata verde se asaza carnea, se toarna deasupra sosul amestecat cu rosiile, apoi se presara cu verdeata.

Rulou de pui cu ciuperci si cascaval

Timp de preparare: 25 min
Ingrediente:
piept pui, cascaval, ciuperci, condimente pui
Mod de preparare:
Se bate pieptul de pui ca pentru snitel, se umple cu ciuperci si cascaval, se condimenteaza, se da prin faina si prin besamel, dupa care se prajeste in tigaie cca.10 min.Se seveste cu garniture de cartofi si cascaval ras deasupra. Se orneaza cu gogosari (la otet), felii de portocale si frunze de patrunjel.

Sarmale in foi de varza acra cu carne

Ingrediente:
varza acra cca 1,5 kg; 1/2 kg carne de porc, 200 g ceafa de porc afumata, 50-100 g orez,100 g ceapa, piper,ienibahar, suc de rosii(100 ml), o foaie de dafin, cimbru, marar.
Mod de preparare:
Pentru sarmale este buna numai varza cu foi subtiri. Sarmalele mici se fac numai din varful frunzelor foarte subtiri, fara nervuri groase. Varza prea acra sau prea sarata se spala in 2-3 ape caldute, atit frunzele intregicat si tocate. Carnea de porc sau amestecata cu carne de vaca si ceafa de porc se trec prin masina de tocat,impreuna cu ceapa calita, 2 minute, cu 2 liguri de untdelemn. La tocatura se adauga orezul spalat si scurs de apa si un varf de cutit cu piper sau un varf de lingurita cu ienibahar care nu este prea iute si da verzei un gust foarte bun. Sare nu se pune, deoarece carnea afumata si varza lasa destula sare. Daca este carnea grasa, se adauga 150 ml apa pentru 100 g orez, iar daca este carne slaba, 200 ml apa pentru 100 g orez; se bat bine pina cind se incorporeaza in tocatura,ca aceasta sa fie pufoasa si orezul sa aiba lichid in care sa fiarba,inainte de a se coagula carnea in jurul lui; altfel, carnea nu va mai permite apei dinafara sa patrunda in orez,ca acesta sa-si mareasca volumul la fiert si sa se moaie.
Se asaza o foaie de varza in palma intinsa sau pe masa, se pune o lingurita de tocatura, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramina 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne, rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei; apoi cu mana, se introduce si capatul care a ramas liber. Impachetate in acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert.Cind sint gat toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe linga nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua.
Pentru fiertul sarmalelor se pregateste o oala de 4-5 l, ca acestea sa nu dea in foc cind fierb.Jumatate din cantitatea de varza tocata. Printre sarmale se pot pune bucati de costita de porc proaspata sau afumata, desarata putin inainte, care se serveste cu sarmalele, dandu-le un gust foarte placut. Tot pentru aroma si gust se pun 1-2 foi de dafin si circa 20 boabe de piper, o ramura de cimbru si marar taiat marunt, iar pentru culoare, 100 ml suc de rosii care vor colora placut grasimea ce se va ridica deasupra verzei. Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot,apoi focul se reduce. Sarmalele se pot fierbe si in oala sub presiune in circa oora, calculind timpul cind incep sa iasa primii vapori prin ventil; din acel moment, focul se reduce la minimum.Apa se pune pana la jumatatea sarmalelor, deoarece aceasta nu va scadea la fiert (numai cit absoarbe orezul). Nu se face sos la sarmale. Se servesc cu smantana la masa. Sarmalele se pot pregati cu carne de orice animal - vita, ovine, iepure, cu piept de la orice pasare, tocat impreuna cu pielea groasa, sau cu peste.

Sfaraiala Dobrogeana

Timp de preparare: 1 h45 min
Ingrediente:
maruntaie de miel, carne de la coada si de la git, 3 linguri unt, 1 polonic de smintina, 2 cepe,
sare dupa gust, mamaliga mai tare (500 gr. malai la 2 l apa)
Mod de preparare:
Se taie maruntaiele si carnea, se sareaza si se lasa o ora. Se pune malaiul la fiert. Se toaca
ceapa. Untul se pune la incins in ceaun. Se pune ceapa si carnea la prajit si se rumenesc. Seadauga smintina, se lasa inca 10-15 min. Mamaliga se intinde pe un fund mare de lemn,scobind-o larg in mijloc, ca o farfurie. Se toarna sfiriiala in farfuria de mamaliga si se mananca cit e fierbinte.Optional se poate sdervi cu brinza framintata putin sarata

Toba

Timp de preparare: 2 h40 min
Ingrediente:
capul de porc (fara creier), impreuna cu limba, inima, rinichii, stomacul bine spalat si curatat,sorici, 2 foi de dafin, sare, piper, 2-3 boabe de ienibahar
Mod de preparare:
Inainte de a fi puse la fiert, toate bucatile de carne si soricul se spala foarte bine; daca e
nevoie, se tin putin in apa calda si se razuiesc cu cutitul in asa fel incat sa capete un aspect placut. Capul taiat in bucati de marime potrivita, soricul, limba intreaga, inima si rinichii se pun la fiert in apa rece impreuna cu foile de dafin si sare. Se fierb pe jumatate, dupa care se scot si se lasa sa se racoreasca. Apoi se dezoseaza si se taie in felii potrivit de lungi si degroase (inima si rinichii in felii mai mari); limba, curatata de piele, se lasa intreaga.Se serveste rece, ca gustare, taiata in felii nu prea groase, cu lamaie, mustar sau muraturi.

Tocana nationala

Timp de preparare: 1 h30 min
Ingrediente:
600 gr. carne, 2 linguri grasime, 10-15 cepe, 1 virf de cutit faina, 3 cartofi, 2 linguri bulion sau 7-8 rosii, 2-3 ardei grasi, sare, 1 lingura vin
Mod de preparare:
Se poate prepara din carne de purcel, de porc, de vitel, de berbec. Carnea se taie in bucati si se inabuse incet cu ceapa taiata felii cit mai subtiri si cu sare, acoperita si la foc domol. Se lasa mai mult, pina ce se topeste bine ceapa. Se adauga faina, ardeii si bulionul, se mai lasa la inabusit si se stinge cu vinul, se adauga apa sau zeama de carne, bulion sau rosii. Se lasa pe foc si se adauga cartofii taiati bucati. Se mai fierbe si cu cartofii, pina ce sosul a scazut de tot. Se poate prepara si fara cartofi.Se serveste cu mamaliguta.

Tochitura

Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
un piept de pui, 300 g ficatei de pui, 300g pulpa de porc, o cutie ciuperci intregi, o ceapa
potrivita, 4 catei de usturoi, 2 rosi sau o cutie mica de bulion, patrunjel, piper, sare dupa gust
Mod de preparare:
Se ia ceapa care se taie fidelute si se caleste, usturoiul se taie maruntel si se pune peste ceapa,se presara un pic de delikat, peste aceasta prajeala se pun rosile taiate marunt sau cutia de bulion si se acopera cu un capac sa se inabuseasca. Carne se spala si se taie cubulete de marime potrivita, peste ceapa inabusita se adauga carnea de porc. Dupa 5 minute se adauga si pieptul de pui ficatelul si ciupercutele intregi. Se lasa sa fierba bine iar la sfarsit se adauga patrunjelul taiat foarte marunt.

Varza a la Cluj

Ingrediente:
o varza acra mijlocie, o ceapa, 750 g carne macra, 4 linguri untura, o ceasca de smintina, sare,piper, 1/2 ceasca de orez.
Mod de preparare:
Se prajeste cu untura si putina ceapa carnea data pe masina si se inabusa turnind cite o lingura de apa.
Se toaca potrivit de marunt varza si se inabusa putin.
Se unge o cratita cu o lingura de untura, se pune un rind de varza, unul de carne, o lingura de smintina, se continua alternind varza, carnea si smintina. Ultimul rind trebuie sa fie de
smintina. Se adauga intre rindurile de varza si carne orezul fiert in apa cu sare si bine scurs.
Se potriveste de sare si piper. Se da la cuptor.

Varza dulce cu rosii multe si ciolan afumat

Ingrediente:
o varza medie(1Kg), 5 rosii medii coapte, 3 cepe mari, 1 lingurita de Delikat, sare, piper, 1 lingurita cimbru, 1 buc ciolan afumat(1 Kg), o legatura marar verde
Mod de preparare:
Se taie ceapa julien,se prajeste in tigaia incinsa pana se face aurie.Apoi se adauga
Delikat,sare,piper, cimbru ,toate dupa gust.Se adauga si varza taiat marunt si frecata inainte cu sare si scursa de apa pe care o lasa aceasta, putin cate putin pana se inmoaie si se caleste pe foc potrivit.La sfarsit se adauga ciolanu afumat si prajit in prealabil,impreuna cu rosiile taiate rondele.Acestea se pun pe deasupra ,unde i se alatura si mararul taiat marunt.Apoi se baga la cuptor 45de minute.Se gusta si se potriveste de sare daca mai este necesar.Se serveste cu mamaliguta calda

Vinete umplute cu carne

Ingrediente:
150 g carne frageda de porc, o felie subtire de franzela, un ou, 20 g faina, piper, sare, ceapa, 4vinete de cca. 1/4kg fiecare, 1/4 l suc de rosii, 25 g faina, 3-4 catei de usturoi, o lingurita ceapa rasa, patrunjel, telina, untdelemn.
Mod de preparare:
Carnea si franzela muiata o clipa in apa rece si bine stoarsa si ceapa taiata marunt si calita cu 2 linguri de untdelemn se trec prin masina de tocat de 2 ori. La tocatura se adauga oul crud,faina, un varf de lingurita de sare, un varf de cutit piper si patrunjel taiat marunt; se bate bine tocatura, ca sa fie o pasta moale.Vinetelor necuratate de coaja li se taie un capacel in locul unde este codita, care se indeparteaza si li sescoate miezul cu rondeaua, ca marginile sa ramina de 1 cm grosime. Se gusta miezul; daca nu are seminte si nu este amar, se toaca impreuna cu carnea (sau numai o parte din el). Vinetele scobite se sareaza putin pe dinauntru, se lasa 30 minute sa se moaie si sa-si lase zeama, apoi se spala bine cu apa rece, se storc putin inpumni si se umplu cu tocatura. Se asaza intr-o cratita potrivita ca marime, cu 4-5 linguri de untdelemn siceapa rasa fin, se prajesc 2 minute, intorcindu-se pe toate partile, apoi se sting cu sucul de rosii si apa (citsa le cuprinda). Se fierb acoperite, la foc mic, 30-40 minute, sau se fierb acoperite la cuptor. Se intorc insos. Cind sint fierte, se freaca faina cu 2 linguri de apa rece, se amesteca cu sosul, lasindu-l sa fiarba citeva clocote ca sa se lege si completind cu apa sau suc de rosii, daca este nevoie (sa fie in cantitate suficienta pentru servit). Cratita se ia de pe foc, mincarea se sareaza dupa gust si se presara cu usturoi si patrunjel taiat marunt.

http://bh09kpy.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu